laden premie voor elektrische wagens

De Vlaamse overheid voorziet vanaf 2024 een premie voor wie als particulier een elektrische wagen koopt. Hoe zit dat precies? Vijf vragen én antwoorden! 

1. Hoe hoog is de premie?

In het eerste jaar is de Vlaamse overheid het gulst en deelt het een premie van 5000 euro uit. Vanaf 2025 wordt dat 4000 euro en in 2026 nog 3000 euro. Ook voor tweedehands elektrische auto’s is er een premie van 3000 euro in 2024 en telkens 500 euro minder in de daarop volgende jaren. Nog 2500 euro in 2025 dus en 2000 euro in 2026. Daarnaast blijven zero-emissie wagens ook vrijgesteld van BIV en verkeersbelasting.

2. Voor welke wagens krijg je de premie?

Je kunt de premie enkel krijgen voor elektrische wagens (of andere zero-emissie wagens) die minder dan 40.000 euro kosten en dat bedrag is inclusief alle opties en BTW. Er wordt gekeken naar het eindbedrag op de aankoopfactuur. Kost je auto in de catalogus eigenlijk 40.500 euro, maar kun je bij de verkoper een korting bedingen van 501 euro, dan komt je auto wel in aanmerking aangezien het bedrag op de factuur 39.999 euro zal zijn. Let op, de premie zelf mag je niet mee verrekenen in de prijs van de wagen. Een elektrische auto van 43.999 euro die met een premie van 4000 euro nog 39.999 euro zou kosten, komt dus niet in aanmerking. Het gaat om volledig elektrische auto’s dus hybrides of plug-in hybrides komen niet in aanmerking.

Het aanbod gaat van de kleinere Dacia Spring, Fiat 500, Opel Corsa en Peugeot 208 over bepaalde middenklasse wagens als de Renault Mégane, MG 4 en MG 5, Mazda MX-30, Nissan Leaf en de BYD Dolphin (de VAB Gezinswagen van het Jaar 2024) tot sommige uitvoeringen van kleinere SUV’s als de Opel Mokka, MG ZS, Volvo EX30, Jeep Avenger en de BYD Atto 3 (de VAB Gezinswagen van het jaar 2023).

Bij de aankoop van een microcar kun je ook aanspraak maken op een premie, maar die kan nooit hoger zijn dan 25 procent van de aankoopprijs.

De premie is er ook voor tweedehandswagens. Op die manier wil de overheid er voor zorgen dat de elektrische bedrijfswagens die einde contract zijn niet verhuizen naar het buitenland, maar hier op de tweedehandsmarkt terechtkomen en er zo mee voor kunnen zorgen dat de uitstoot van het globale wagenpark naar beneden gaat. Let op, de oorspronkelijke catalogusprijs bij de eerste inschrijving mag niet hoger zijn dan 60.000 euro.

3. Wie kan de premie aanvragen?

De premie is er enkel voor particuliere kopers en geldt dus niet voor bedrijfswagens. Daarnaast kunnen ook vzw’s en aanbieders van deelmobiliteit er aanspraak op maken. Je kunt de premie ook enkel aanvragen in Vlaanderen, aangezien het een regeling is van de Vlaamse overheid. Wie in Brussel of Wallonië woont kan er dus geen aanspraak op maken. De premie kan aangevraagd worden voor wagens die besteld zijn na 25 september 2023, maar mogen pas ingeschreven worden vanaf 1 januari 2024).

4. Hoe moet je de premie aanvragen?

De beslissing om een premie voor elektrische wagens toe te kennen is al wel gevallen, maar de praktische uitwerking ervan moet nog gebeuren. Het zal pas later duidelijk worden hoe je de premie precies moet aanvragen.

5. Hoeveel geld is er voorzien?

Voor de steunmaatregel heeft de Vlaamse overheid in 2024 een bedrag van 20 miljoen euro voorzien. In 2025 wordt dat verhoogd naar 23 miljoen euro en in 2026 wordt 32 miljoen euro gebudgetteerd. De Vlaamse overheid wil met dat geld de zero-emissie wagens toegankelijker maken voor een breed publiek en tegelijkertijd de uitstoot van het globale wagenpark naar beneden halen.

VAB is er ook voor elektrische voertuigen

Onze wegenwachters zijn opgeleid om te werken met elektrische wagens en weten dus perfect hoe ze ermee moeten omgaan. Ook onze pechvoertuigen zijn zo uitgerust dat een takeling kan gebeuren zonder schade aan te richten aan het aandrijfmechanisme. Ook met een elektrische wagen kun je dus probleemloos aansluiten bij VAB. Wil je weten hoe wij elektrische wagens takelen? Hier lees je er alles over.

Vorig artikelGetest: de elektrische BYD Dolphin
Volgend artikelOproep! Straf pechverhaal? VAB zoekt jou!