VAB-Gezinswagenverkiezing 2024Foto's: Wim Kempenaers

Zowel papa’s, mama’s en hun kinderen als autojournalisten hebben alle 33 wagens grondig getest. Na zorgvuldig wikken en wegen zijn hun stemmen geteld, en dit is het resultaat! Ontdek dé familieauto’s bij uitstek, de winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing 2024.

Dacia Jogger

Categorie tot € 25.000

Deze zevenzitter verscheen aan de start van de VAB-Gezinswagenverkiezing 2024 in een LPG-uitvoering die de brandstofrekening drukt en zet daardoor in combinatie met z’n lage aankoopprijs een uitstekende kilometerkostprijs neer. Door zowel journalisten als gezinnen wordt hij geroemd als een ruimtewonder die op dat vlak z’n gelijke niet kent in deze categorie. Een jurylid omschreef de Jogger als “onwaarschijnlijk veel auto voor weinig geld”, een gevoel dat in bijna alle beoordelingen doorschemerde. Bovendien werd hij ook ervaren als aangenaam om mee te rijden. Op die manier behaalde de Dacia Jogger 75 punten.

De tweede plaats is voor de Skoda Fabia (71 punten) omwille van z’n aangename rijgedrag dankzij een vinnige maar toch zuinige motor en de goede afwerkingsgraad binnenin. Stek nummer drie wordt ingenomen door de Renault Clio (67 punten). De jury roemde het grote rijplezier dat deze auto biedt door z’n pittige motor die door de hybride aandrijving toch heel zuinig voor de dag komt en dat alles in combinatie met een mooi design.

BAIC X55

Categorie tot € 38.000

Deze van oorsprong Chinese wagen zette meteen de toon door z’n bijzonder interessante kilometerkostprijs, mede door de LPG-aandrijving en de uiterst scherpe aankoopprijs. Hij sprokkelde doorheen de verkiezing bij journalisten maar vooral bij gezinnen punten bij mekaar en sloop zo naar de overwinning. De BAIC X55 werd echter niet alleen geprezen omwille van de prijs, maar ook omdat hij heel aangenaam is om mee te rijden, mooi oogt en door de vele opties goed uitgerust is. Bovendien kan hij met een uitgebreide garantie van 5 jaar ook als underdog de nodige zekerheid voorleggen.

Het zilver is voor de Skoda Karoq (53 punten) die werd geroemd omwille van z’n ongekende ruimte, voorin, achterin en in het koffer. Een functionele en degelijke gezinswagen die een goed zitcomfort combineert met heel wat rijplezier door z’n goede wegligging. Op nummer drie eindigt de Peugeot 408 (48 punten) die vooral bij de gezinnen in de smaak viel door z’n grote koffer, eigenzinnig maar geslaagd design en mooi interieur met een vlot bedienbaar dashboard.

BYD Dolphin

Categorie elektrisch

De BYD Dolphin viel zowel bij de journalisten als gezinnen in de smaak door veel auto te bieden voor z’n geld en haalde zo 57 punten. “Prijs/kwaliteit/rijbereik onklopbaar” vatte een jurylid de mening van vele andere juryleden van de VAB-Gezinswagenverkiezing 2024 samen. Bovendien roemden velen hem omdat hij met z’n compacte buitenafmetingen binnenin toch heel wat ruimte biedt en ook nog eens aangenaam is om mee te rijden.

De tweede plaats voor de MG4 (51 punten) die door de jury gezien werd als een prijsklopper die heel dynamisch rijdt en fris oogt. Ook hier gaf de jury vaak aan dat deze wagen binnenin ruim aanvoelt terwijl hij langs de buitenkant toch compact is. Brons is voor de Smart #1 (48 punten) die in het oog sprong door z’n frisse en frivole verschijning, doordacht en mooi interieur en vlotte en dynamische rijkwaliteiten.

Hoe worden de winnaars gekozen?

De winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing 2024 werden gekozen door een onafhankelijk jury bestaande uit professionals, journalisten en gezinnen. Elke jury moest een testrit doen met alle wagens uit één bepaalde categorie en beoordeelde elke wagen aan de hand van de testrit en de resultaten van tests die VAB zelf uitvoerde en samengevat worden in een syllabus. Daarin kunnen de juryleden bijvoorbeeld het werkelijk gemeten gebruik lezen, maar ook de geluidsmetingen, de beschikbare ruimte in de koffer, de technische specificaties en de resultaten van veiligheid naar zwakke weggebruikers toe in Euro NCAP-crashtests.

En de juniorjury?

Bij een gezinswagen is de achterbank minstens even belangrijk als de voorste zitjes. Want ook de koters moeten zich goed voelen in de huisvriend die op de oprit staat. Ook de kinderen mogen dus hun zegje doen bij de VAB-Gezinswagenverkiezing en zij letten vaak op heel andere dingen dan hun ouders. De juniorjury koos in elke categorie een eigen winnaar en hier kom je te weten welke auto’s hun favorieten waren!

Vorig artikelVraag aan de piloot: kan een vliegtuig zonder zuurstof vallen?
Volgend artikelEn wat zijn de favoriete gezinswagens van de kinderen?