elektrische wagen takelenFoto's: Wim Kempenaers

Steeds meer mensen zullen in de toekomst elektrisch gaan rijden. Of VAB daar klaar voor is? Jazeker! Onze wegenwachters zijn goed opgeleid en beschikken over al het nodige materiaal om een elektrische wagen te takelen.

Goed opgeleide wegenwachters

Onze wegenwachters beschikken over de nodige certificaten om te kunnen omgaan met geëlektrificeerde voertuigen en krijgen al enkele jaren extra opleidingen. Zij weten welke problemen zich kunnen voordoen en hoe je ze oplost.

Geen traditionele takeling

Pech met je elektrische wagen? Dankzij je VAB-Pechverhelping kun je rekenen op onze hulp! Een elektrische wagen takelen mag je niet altijd op dezelfde manier als een traditioneel voertuig. Bij sommige auto’s moeten de vier wielen van de grond, bij andere slechts twee. Alles hangt af van de situatie en het model. Geen nood, de wegenwachter weet wat mag en wat niet mag. Hij heeft materiaal bij zich om, indien nodig, de vier wielen van de grond te brengen voordat hij aan de takeling begint.

Safety first!

Eens de vier wielen op de zogenaamde dolly’s staan, kan het voertuig op het plateau van onze pechwagen getrokken worden. Er hangt naast de takelkabel nog een extra veiligheidskabel aan het voertuig. Als de hoofdkabel zou knappen, dan voorkomt de tweede kabel dat de auto weer achteruit kan bollen. Veiligheid eerst! Je ziet, een elektrische wagen takelen vraagt wat meer handelingen.

Stevig verankeren

Staat de auto goed beveiligd vast, dan kan de takelwagen verder rijden naar een garage voor herstelling of naar een laadpaal om je lege batterij weer op te laden.

Mobiele laders? Zelden een goede oplossing!

Wie met een lege aandrijvingsbatterij zit, moet weer kunnen laden. VAB doet dat door het voertuig te takelen naar een laadpaal, waar je in alle rust je auto kunt opladen. Een mobiele lader waarmee je langs de kant kunt bijladen is namelijk geen ideale oplossing. Het bijladen duurt lang, waardoor je vaak lang op een onveilige manier aan de kant van de weg staat. Bovendien kun je na zo’n mobiele laadbeurt slechts een beperkt aantal kilometers rijden en moet je alsnog op zoek naar een laadpaal. Wij vinden het beter om onze klanten meteen naar een veilig laadpunt te brengen. Zo’n mobiele lader heeft enkel nut wanneer een voertuig moeilijk getakeld kan worden, bijvoorbeeld in een ondergrondse garage. Maar verder is het zelden een efficiënte oplossing.

Vorig artikelDe geschiedenis van Seat
Volgend artikel24 uur op pad in Dordrecht