VAB-Gezinswagenverkiezing 2023Foto's: Jeroen Peeters

Met de VAB-Gezinswagenverkiezing gaat VAB op zoek naar dé familieauto bij uitstek. Enthousiaste gezinnen en professionele juryleden onderwierpen dertig kandidaten aan een grondige test. Tromgeroffel!

Skoda Fabia

Categorie tot € 25.000

Skoda trad in deze categorie aan met een bescheiden model voorzien van een erg interessante benzinemotor. De éénliter driecilinder TSi levert 95 pk, wat ruim voldoende is in deze lichte en compacte Fabia. Gezinnen prezen vooral de dynamische kwaliteiten, de keurige afwerking en het design. De Fabia ‘doet wat een auto moet doen’ en blijft erg budgetvriendelijk en solide. In crisistijden letten gezinnen duidelijk op de centen, want deze kandidaat was in zijn categorie de wagen met de laagste kilometerkostprijs (0,27 €/km). Met al die troeven sprokkelde de Skoda Fabia 78 punten. De tweede plaats is voor de Dacia Jogger met 72 punten. Op de derde plaats staat de MG ZS met 70 punten.

Skoda Karoq

Categorie tot € 38.000 

Skoda slaat een dubbelslag in de VAB-Gezinswagenverkiezing 2023 en wint ook in deze categorie met 60 punten. De Karoq speelt perfect in op de behoeften van vele gezinnen: een ruim interieur, een bescheiden motor en een uitrusting die ertoe doet, zonder al te veel franjes. De prestaties zijn niet flitsend, maar werden door de gezinnen als vlot ervaren voor een driecilinder. Verder vonden ze de wagen degelijkheid uitstralen en het infotainment vlot te bedienen. Zilver is voor de Peugeot 308 SW met 49 punten en brons gaat naar de Opel Astra met 47 punten.

BYD ATTO 3

Categorie elektrisch

Deze ambitieuze Chinese speler maakt naast auto’s ook zonnepanelen, thuisbatterijen, omvormers en halfgeleiders. Zo heeft BYD, of ‘Build Your Dreams’ toegang tot schaarse grondstoffen om batterijen en elektromotoren te bouwen en kan het merk een topproduct tegen een redelijk tarief in de markt zetten met een korte levertermijn. China geeft zijn Europese concurrenten het nakijken, aldus de vakjury van de VAB-Gezinswagenverkiezing 2023. De gezinnen waren vooral onder de indruk van het sportieve design, de vlotte prestaties en het frisse interieur met een overzichtelijk en groot infotainmentscherm. De BYD Atto 3 verzamelde zo 63 punten. Op de tweede plaats staat de Renault Mégane e-Tech met 53 punten en de Nissan Ariya maakt met 52 punten het trio compleet.

Luminus, sponsor van de categorie elektrische gezinswagens, aan het woord:
“Luminus wil mee bouwen aan een energietoekomst die CO2-neutraal is. Wereldwijd wordt 19% van de CO2-uitstoot veroorzaakt door transport. Met onze laadoplossingen voor elektrische wagens zorgen we ervoor dat een CO2-vrije wereld haalbaarder wordt voor consumenten en bedrijven. Daarom reikt Luminus graag samen met VAB de prijs voor beste elektrische gezinswagen uit.”

En de juniorjury?

Bij de VAB-Gezinswagenverkiezing hebben we uiteraard veel aandacht voor wie op de achterbank zit. Ook de juniorjury mocht dus mee wikken en wegen. Wat als de kinderen het voor het zeggen hadden? Zij letten op heel andere zaken. Kan ik eigenlijk iets zien vanop de achterbank? Is m’n smartphone op te laden via een USB-poort achteraan? Ontdek hier welke winnaars zij kozen.

Vorig artikelVlaanderens mooiste wandelgebieden, weids en een tikkeltje woest
Volgend artikelDit zijn de favoriete auto’s van de kinderen!