elektrische wagen op vakantieFoto: Shutterstock

Met een elektrische wagen op vakantie gaan lukt perfect. Er zijn gewoon een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. VAB geeft een paar concrete tips.

1. Voorzie 2 of 3 laadpassen om overal te kunnen opladen

In principe moeten de meeste laadstations bijna alle types laadpassen aanvaarden. De theorie en de praktijk verschillen hier echter. Wie niet voor verrassingen wil komen te staan, voorziet dus best meerdere laadpassen.

2. Laad tijdig bij

Zoek een laadstation wanneer de autonomie onder de 80 à 100 kilometer duikt. Voorzie marge zodat je een uitwijkmogelijkheid hebt. Als het laadstation niet werkt, kun je nog steeds een volgend station bereiken. 

3. Stippel je route op voorhand uit en reken vooral op de ‘grote’ spelers

Snelwegparkings geven aan of er mogelijkheid is tot elektrisch laden. Bij heel wat parkings staat dan echter maar één laadpaal. Reken daarom vooral op de grotere netwerken (Ionity, FastNed,…) die standaard meerdere laadpalen aanbieden. Tesla heeft sinds kort een deel van zijn laadstations ook opengesteld voor niet-Teslarijders. Laadstations vind je makkelijk via de apps van de grote spelers. 

4. Opgelet: onderweg kan je slechts tot 80 procent snelladen

Snelladers stoppen automatisch met laden of verlagen de laadsnelheid drastisch wanneer 80 procent van de batterij gevuld is. Je zal dus sneller moeten bijladen dan je theoretisch rijbereik.

5. Leg altijd een ‘oma-lader’ in de koffer

Gewone stopcontacten vind je overal. Laden gaat zo tergend traag, maar je hebt zo wel altijd een ultieme back-up.

6. Vermijd de drukke weekends

De grote laadstations bieden tussen de 6 en 12 laadpalen aan. Als je weet dat een laadbeurt 30 tot 40 minuten duurt, dan is de capaciteit snel opgebruikt. Bij grote vakantiedrukte kunnen de wachttijden dus oplopen. Bij Tesla-laadstations staan vaak veel meer laadpalen, daar zal dit probleem zich dus minder snel stellen.

7. Kies een hotel met laadmogelijkheid of een snellader in de buurt

Belangrijk om tijdens je vakanties ook uitstapjes te kunnen maken en om weer met een volle batterij naar huis te kunnen rijden.

 

Lees ook

Elektrisch op vakantie: trager rijden en toch sneller aankomen? VAB deed de test!

Mag een elektrische auto een aanhangwagen trekken?

Thuis je elektrische auto laden, hoe doe je dat?

Is een elektrische gezinswagen nog altijd te duur?

Vorig artikelElektrisch op vakantie: trager rijden en toch sneller aankomen
Volgend artikelLuxueus kamperen met polderzicht in een dunetent