elektrische wagen duwen of slepenFoto: Shutterstock

Stel: je valt stil met je elektrische wagen. Even een eindje verderop duwen of aan een sleeptouw hangen, denk je dan. Maar mag dat wel?

De aandrijving van een elektrische auto functioneert niet op dezelfde manier als die van een wagen met een verbrandingsmotor. Dat maakt dat je niet alle zaken die gelden voor traditionele auto’s zomaar mag doortrekken naar elektrische wagens. Zo is er de vraag of je een elektrische wagen bij pech mag verder duwen met de hand of slepen met een touw. Of dat mag of niet is afhankelijk van het specifieke merk en model, maar algemeen genomen is het antwoord: nee. De wagen pakweg 5 meter verplaatsen om hem van de baan naar de berm te duwen, zal weinig problemen veroorzaken, maar hem echt een eindje duwen is meestal wel af te raden. Wanneer je een elektrische wagen duwt of trekt, gaan de wielen draaien, waardoor net als bij een dynamo van een fiets elektriciteit wordt opgewekt. Als de wagen functioneert zoals het hoort, is dat geen probleem. Meer nog, elektrische wagens gebruiken dat principe net om stroom te recupereren, als je bijvoorbeeld bergaf rijdt of uitbolt. Maar als je wagen niet naar behoren werkt omdat de batterij helemaal leeg is of omdat er een technisch probleem is, kun je door het opwekken van stroom door de wielen te laten draaien net schade aanrichten.

Aangedreven wielen van de grond

Het algemene principe is dus dat je een elektrische wagen niet mag duwen of trekken zolang de vier wielen de grond raken. Niet alle elektrische wagens hebben echter vierwielaandrijving. Als de niet-aangedreven wielen op de grond blijven, is er geen probleem. Ook kunnen sommige modellen wel geduwd of gesleept worden, maar dan is de snelheid beperkt tot bijvoorbeeld maximaal 15 km/u én mag je dat maar gedurende een bepaalde afstand doen, bijvoorbeeld anderhalve kilometer. Dit verschilt van model tot model en moet je dus zéér goed nakijken in de handleiding voordat je een wagen gaat duwen of slepen. Heb je die handleiding niet bij de hand of twijfel je? Ga er dan uit voorzorg van uit dat het niet mag en contacteer VAB.

VAB is klaar voor pechverhelping van elektrische voertuigen

Onze wegenwachters zijn opgeleid om te werken met elektrische wagens en weten dus perfect hoe ze ermee moeten omgaan. Ook onze pechvoertuigen zijn zo uitgerust dat een takeling kan gebeuren zonder schade aan te richten aan het aandrijfmechanisme. Ook met een elektrische wagen kun je dus probleemloos aansluiten bij VAB.

Vorig artikelExtra werkkrachten gezocht: VAB bereidt zich voor op zomerdrukte
Volgend artikelLand van Streuvels, XL vakantiewoning voor speelvogels