elektrische auto aanhangwagen© Volkswagen

Elektrisch rijden is het toekomstplan, maar als je die elektrische auto voor de deur hebt staan, mag je dan ook een trekhaak installeren om je fietsen te vervoeren? Of zelfs een caravan te trekken? Wij zochten het uit!

Is een elektrische auto geschikt om een aanhangwagen te trekken?

Technisch gezien is het perfect mogelijk om te slepen met een elektrisch voertuig, omdat de elektromotor heel veel koppel (trekkracht) levert vanaf de start. De elektrische pioniers waren aanvankelijk niet geschikt om een trekhaak op te monteren, omdat het onderstel versterkt was met het oog op de zware batterij. Die batterijen zitten bij verschillende EV’s ook onderaan het voertuig, zodat de klassieke montagepunten voor een trekhaak niet toegankelijk zijn.

Hoeveel gewicht kan een elektrische auto slepen?

De meeste modellen die vandaag op de markt komen, zijn geschikt om een trekhaak onder te schroeven. Al blijft het sleepvermogen meestal beperkt tot 750 kilo, mede omdat het totale gewicht (auto + aanhanger) onder 3,5 ton moet blijven wanneer je over een klassiek autorijbewijs B beschikt.

Samengevat?

Groenafval naar het containerpark voeren lukt perfect met een recente EV en ook een fietsdrager vormt geen bezwaar. Anderzijds is een vakantie met de caravan geen aanrader, omdat met een caravan achter je auto de autonomie keldert, waardoor je (nog) vaker op zoek moet naar drukbezette snelladers langs je reisroute.

 

Lees ook

Manoeuvreren met een aanhangwagen? Kinderspel!

Vorig artikelWaarom een annulatieverzekering in deze tijden zo belangrijk is
Volgend artikelOnderscheiding voor mobiliteitsplatform Olympus Mobility