Chiller dan Amsterdam en eleganter dan Rotterdam. In Den Haag lopen ze dan ook trots met hun neus in de lucht. Citytrippen in een stad die grossiert in pracht en praal.

Even wat feiten. Den Haag is, na Amsterdam en Rotterdam, de derde grootste stad van Nederland, ‘s lands enige stad aan zee, regeringsstad én bovendien een koninklijke plek. Sterker nog, Paleis Noordeinde, het werkpaleis waar Willem-Alexander ’s ochtends zijn mouwen opstroopt, strekt zich uit in het hart van de stad, midden in een fijne shoppingstraat. Het publieke park dat bij het paleis hoort, wandel je binnen via de grote hoofdingang, maar je kunt ook aanbellen in de Molenstraat, dan zwiept de deur voor je open en wensen de koninklijke bewakers je vrolijk goeiemorgen.

Groenste stad van Nederland

Den Haag is met zijn 111.000 hectare duingebied, 460 openbare parken, tuinen en landgoederen de groenste stad van Nederland, en de Duinenroute Noord serveert je al dat moois. Een verrassende fietstocht van zo’n twintig kilometer die vertrekt vanuit de stad en je meteen door het Haagse bos stuurt. Je trapt zelfs voorbij Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van Willem-Alexander en zijn gezin. Wat verder, bij Landgoed Clingendael, kun je niet alleen gratis door de mooie tuinen struinen of even verpozen bij het hondenkerkhof, enkele weken in de lente en in de herfst mag je de gemanicuurde 6800 vierkante meter van de Japanse tuin verkennen. Goed voor mooie plaatjes, zeldzame bomen en heel wat mos dat angstvallig bewaakt wordt.

Mis dit museum niet!

Ook op je pad langs de Duinenroute Noord: Museum Voorlinden, zonder discussie hét fijnste museum van Nederland. Een opmerkelijke plek die je ooit gezien moet hebben. Het hele plaatje klopt dan ook. Of wondermooie tuinen van Piet Oudolf die stralen in elk seizoen, strakke architectuur en spraakmakende kunst die je echt beleeft. Zeer Instagramwaardig bovendien. En de shop is de plek bij uitstek om kunstzinnige souvenirs in te slaan. Ongeacht welke expo er geprogrammeerd staat, alleen al de vaste collectie is meer dan de moeite waard.

Het Meisje

Het Mauritshuis, liefdevol het suikerpaleisje gedoopt, grossiert in werken uit de Gouden Eeuw, goed voor 250 topstukken van Hollandse en Vlaamse meesters. Van ‘Het Puttertje’ van Fabritius tot dat wereldbefaamde ‘Meisje met de parel’ van Vermeer. Eén van de meest iconische kunstwerken ter wereld en hier gewoon te bewonderen zonder gedrum of rijen klikgrage Japanners voor je. Je kunt er dus je tijd voor nemen en het werk uitvoerig bestuderen. Sterker nog, in de inkomhal pronkt nu een 3D-print van vier meter hoog die het schilderij honderd keer groter afbeeldt. Oog in oog met een meesterwerk dus, één dat je zelfs mag aanraken. Zo voel je die craquelé, kom je erachter dat die oorbel een illusie is en zie je de glinstering in haar oog. Of Het Meisje – zoals ze hier plegen te zeggen – écht beleven.

Marmeren vloeren en Thaise slagtanden

Het Vredespaleis kwam er in 1913 en huisvest het Permanent Hof van Arbitrage en het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties. Twee gerechtshoven dus die onder meer bemiddelen tussen staten, maar ook geschillen over landgrenzen of schendingen van internationaal recht beslechten. Tijdens de bouw droegen tal van landen een steentje bij. Vaak letterlijk. Marmeren vloeren uit Italië, hout uit El Salvador, een Deense fontein, Thaise slagtanden, Turkse tapijten, een Zwitserse klok, Zweedse graniet, enzovoort. Een echt paleis dus, één waar je van achterover valt. Je kunt alleen een bezoek brengen als er geen zittingen zijn – concreet in de vakanties en weekends – en reserveren kan maar twee weken op voorhand. Het vergt wel wat moeite om binnen te geraken, maar dat is het dubbel en dik waard, want hier lijkt het beste van de wereld samen te komen.

Onze favoriete adresjes

Logeren

Pal tegenover Paleis Noordeinde, hartje Den Haag dus, wacht Hotel Indigo The Hague, de voormalige Nederlandsche Bank die enkele jaren geleden omgetoverd werd in een luxe boetiekhotel. The Gold Bar, een speakeasy bar die je naar de jaren twintig katapulteert, huist in de kluizen van weleer en doet je de tijd vergeten. De kamers zijn ruim, helder en bijzonder elegant.

Smullen

  • Geen enkele wijk is compleet zonder een Italiaanse deli. Ook Benoordenhout niet. Bij Donato eet je bruschetta en salades, de zwierige Italiaanse ambiance krijg je er gratis bij.
  • De lekkerste stroopwafels eet je bij Van Schaik. Een begrip sinds 1960 en vandaag nog steeds een bijzonder elegante koekjesboetiek. Wie het graag zuinig houdt, koopt hier voor amper één euro een voorraad verse koekkruimels. Kan het Nederlandser?
  • Hotel des Indes, te vinden op de Lange Voorhout, is sinds jaar en dag een instituut. Gebouwd in 1858 voor de schatbewaarder van Willem III, omgetoverd tot hotel in 1881. De stijl is ronduit klassiek. Pracht en praal dus. Wie zich wil laten onderdompelen in die fluwelen grandeur reserveert een high tea.

Bezoeken

Het Binnenhof, al achthonderd jaar het centrum van de Nederlandse politiek en één van de bekendste bezienswaardigheden in Den Haag, wordt gerestaureerd. In het gratis Informatiecentrum Binnenhof Renovatie kom je alles te weten over die vierduizend vertrekken, negentigduizend vierkante meter en de archeologische vondsten die her en der opduiken. Je kunt de werkzaamheden mee opvolgen en ontdekt wanneer de volgende minister-president opnieuw het befaamde Torentje zal inpalmen. De toegang is gratis.

Meer citytrippen in Nederland

Een weekendje in Amsterdam
Hip en Hollands in Rotterdam
48u in Breda
De hotspots van Utrecht
Onze favorieten in Maastricht

Vorig artikelFranse péage wordt weer wat duurder
Volgend artikel“Ja, ik wil”: de perfecte Airbnb voor je huwelijksaanzoek