BredaFoto's: Evelien Jansen

Breda, een stad met een rijk verleden en een frisse blik op de toekomst. Slenter door de gezellige oude stadskern, plof neer op een terrasje aan het water, snuister in de vele boetieks, kijk naar gedurfde kunst of geniet van al het lekkers dat overal geserveerd wordt.

Dag 1

10u – Het oude centrum

Begin je verblijf in Breda met een verkennende wandeling in het oude centrum en ontdek de rijke geschiedenis van deze Nassaustad. Hier ontstond 600 jaar geleden het Nederlandse koningshuis en dat is vandaag nog steeds goed te zien in het straatbeeld. Baan je een weg door het begijnhof, de Catharinastraat, het Kasteel van Breda, de kathedraal en de Grote Kerk. Iedere dinsdag en vrijdag is het markt op de Grote Markt en luister je naar livemuziek van de beiaardier vanuit de Grote Kerk. Tijdens je wandeling zal je genoeg terrasjes tegenkomen. Wij halen koffie bij T-huis in Stadspark Valkenberg en ploffen even neer.

 

 

12u – Royal Fashion Design

Van 9 juni tot 29 augustus loopt de expo ‘Royal Fashion Design’ in de Grote Kerk, waarin de ontwerpen van de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen centraal staan. Behalve speciaal voor deze locatie gemaakte ontwerpen zijn er ook enkele jurken van koningin Maxima te zien. Een ideale gelegenheid om deze imposante kerk aan de binnenkant te bekijken.

13u – Lunchen bij Jan en Alleman

‘Bijzonder lunchen bij Jan en Alleman’ staat op hun raam te lezen. En dat mag je letterlijk nemen. Bij Jan en Alleman word je met de grootste glimlach bediend door jongens en meisjes met een verstandelijke beperking. Er wordt uitsluitend gewerkt met biologische producten van lokale leveranciers. Gezellig interieur en heerlijk terras aan de achterkant!

 

 

15u – Het water op

Tijd om Breda op een andere manier te ontdekken: vanop het water! Huur een motorsloep en stap op aan het ultragezellige Baai Breda. Je geniet alleen of met een schipper van prachtige rondvaarten door de Singels, de wijken Boeimeer en ’t Ginneken en het natuurgebied Markdal. Vraag naar een arrangement met hapjes en drankjes of blijf na je rondvaart even borrelen bij Baai Breda. Zelfs zonder zon voelt het hier als zomer. Nog geen genoeg van al dat water? In Breda kun je ook WaterBikes huren. Kies uit een single of tandem waterfiets.

19u – Diner bij Barlucca

Reserveer een tafeltje bij Barlucca en geniet van dit Italiaans getinte restaurant in combinatie met een wijnbar. Het interieur is gezellig, de bediening vriendelijk en het eten voortreffelijk. Alles wat je nodig hebt na een actief dagje Breda.

 

 

Dag 2

10u – Even wat natuur

Je bent niet in Nederland geweest zonder op de fiets te springen. De ideale manier om de groene rand van Breda te ontdekken. Navigeer naar de Duivelsbruglaan op iets meer dan tien minuten fietsen van het stadscentrum. Draai linksaf aan het grote bord met daarop alle fietsknooppunten. Dit fiets- en wandelpad voert je dwars door het Markdal, langs de oevers van de Mark. Het is haast niet te geloven dat de stad nog zo dichtbij is. Is wandelen meer jouw ding? Navigeer dan naar het mooie Kasteel Bouvigne. Op diezelfde weg liggen verschillende ingangen om het Mastbos in te duiken. Dit is één van de oudste naaldbossen van Nederland en er lopen verschillende gemarkeerde wandelingen door.

 

 

13u – En daarna wat zoet

Tijd voor koffie met huisgemaakt gebak of een lunch. We stoppen met de fiets bij Stilleven, ten zuiden van het stadscentrum. In deze gezellige zaak is alles wat je ziet te koop. Lunchen én vintage shoppen dus op één adres!

14u – Hip winkelen

Blijf nog even hangen in de buurt van de Ginnekenweg en Wilhelminastraat en ontdek de vele hippe en originele winkels. Liever winkelen in het centrum? Dan raden we de bijzondere winkeltjes in de Sint Annastraat en Veemarktstraat aan. Met de ‘Hip Ambacht Route’ ontdek je dan weer de lokale ambachten. Blut? Of wat energie bijtanken? Dat vraagt om koffie! Via deze link vind je de koffie hotspots van Breda.

 

 

17u – Straatkunst

Voor wie maar geen genoeg krijgt van Breda moet beslist nog even de ‘Blind Walls Gallery Route’ volgen langs gedurfde graffiti met bijzondere verhalen. Op de website vind je verschillende fiets- en wandelroutes.

Breda praktisch

Erheen Breda ligt op iets meer dan 50 km van Antwerpen.

Overnachten Wij verbleven in Hotel Nassau, pal in het centrum. Dit bijzondere hotel huist in een historisch pand uit de tijd van de Nassaus en het interieur verwijst naar de periode waarin hier een nonnenklooster gevestigd was. Het combineert de historische toets met luxueus hedendaags comfort. Prachtig om te verblijven, mede ook vanwege de uitstekende locatie midden in de stad. Je kunt er fietsen huren.

Toeristische informatie welkominbreda.nl

Goed verzekerd Je kunt beroep doen op je VAB-Pechbijstand in de hele Benelux, dus ook in Nederland reis je zorgeloos rond.

Vorig artikelNieuw gecombineerd verkeerslicht voor voetgangers en fietsers
Volgend artikel8 op de 10 Vlamingen vinden een coronapaspoort een goed idee