Amsterdam

Amsterdam bruist en borrelt opnieuw. Hoewel de stad genoeg heeft van de luidruchtige toeristen die lallend over de Wallen lopen, zet het zijn deuren wagenwijd open voor wie Amsterdam écht wil leren kennen.

Dag 1

9u – Een streepje cultuur

Een aantal interessante musea uit het rijke culturele aanbod van Amsterdam ligt aan het Museumplein. Een echte aanrader is het Van Gogh Museum. Behapbaar, dus je bent er geen hele dag aan kwijt. Het museum is chronologisch opgebouwd en daarbij zijn de Nederlanders niet vergeten dat Van Gogh een stuk van zijn leven in ons land heeft doorgebracht. Naast de grootste verzameling ter wereld van werken van de grootmeester zelf, vind je er ook schilderijen van z’n leermeesters en generatiegenoten. Zo hangen ook Monet, Degas en Gauguin er aan de muur. HetLiefhebbers van moderne kunst vinden hun gading in het Stedelijk Museum, en voor wie het klassieker mag, is er het Rijksmuseum. Denk eraan dat ‘De Nachtwacht’ mogelijk nog steeds in restauratie is en dus niet bezichtigd kan worden.

 

12u – Effe lekker lunchen

Schuif je voetjes onder tafel bij Bakers & Roasters. Een ongedwongen ontbijt- en lunchplek waar ze gerechten serveren gemaakt van duurzame producten. Er is ook een uitgebreide vegetarische kaart.

13 u – Als marktkramer…

“Hoeveel voor deze sjaal? 5 euro? Jeetje mina! Dat is geen prijs hoor, ik neem ‘m.” Dat soort conversaties hoor je op de Albert Cuypmarkt. Elke dag behalve zondag één langgerekte polonaise van 260 kraampjes vol huis-tuin-en-keukenleuks, gekruid met streetfood. Gezellig om rond te kuieren en wie weet een slagje te slaan.

15u – Kaas met of zonder gaten

Nederland, kaasland. Drie jonge ondernemers wilden daar iets leuks mee doen en zijn De Kaasbar gestart. Op een lopende band fietsen meer dan twintig verschillende Nederlandse kazen aan je neus voorbij, van meer traditionele smaken over truffelkaas tot blauwe kazen. Je neemt de stolp die je wilt en smullen maar. Kaas als tussendoortje of als avondeten? Dan neem je gewoon een paar stolpjes meer.

 

16u30 – Schol met een glaasje Troost

Nederland, bierland… dat krijg je als Belg natuurlijk niet over de lippen. Toch heeft Amsterdam een paar interessante kleine brouwerijen zoals Troost. Hier lopen twaalf verschillende biertjes uit de tap. Moeite om te kiezen? Neem dan de proeverij met vier kleinere glaasjes naar keuze.

18u – Lekker Indonesisch

Door z’n koloniale verleden heeft Nederland een grote Indonesische populatie. Je kunt dus op veel plekken Indonesisch eten. Je moet wel het kaf van het koren scheiden en op zoek gaan naar de pareltjes. Blue Pepper is er zo eentje. De kok van dit kleine restaurantje groeide op in Jakarta en kookt Indonesisch met een moderne twist. Dat zorgt voor intense smaaksensaties op je bord.

 

20u – Betoverende filmzaal

Een van Amsterdams mooiste verborgen plekjes is cinema Theater Tuschinski. Een juweeltje van de art nouveau waar bijna alles origineel is gebleven. Koop een ticket voor de film in zaal 1, dan zit je in de majestueuze grote zaal die werkelijk indrukwekkend is. Wil je het gebouw van naderbij bekijken? Elke ochtend om 9u45 start een audiotour.

Dag 2

9u – Voor de zoete tand

Begin je dag goed met wat zoets. Pancakes Amsterdam bakt op vijf locaties heerlijke pannenkoeken. Of kies de oer-Hollandse poffertjes. Lekker!

10u – Het hoogste uitzicht

Achter het Centraal Station meren gratis veerboten aan. Zo’n tochtje over Het IJ is op zich een attractie. Neem het veer naar de Buiksloterweg om bij de A’DAM toren te geraken. Daar zoeft een lift je in twintig seconden naar het observatiedek A’DAM Lookout. Hier heb je een 360 graden zicht over de hele stad. Waaghalzen die graag letterlijk over het randje gaan, kunnen er op honderd meter boven de grond de hoogste schommel van Europa uitproberen.

 

11u – Het oog wil ook wat

Fans van film en multimediakunst vinden twee musea in de buurt. Naast de toren ligt het Eye Filmmuseum waar de geschiedenis van bewegend beeld wordt getoond, van het diorama tot de cinematograaf van de gebroeders Lumière. Wie fan is van digitale kunst, vindt in het nieuwe NXT Museum zeven installaties. Mooi, maar mediakunst moet echt wel je ding zijn.

13u30 – Industrieel sfeertje

Aan het Centraal Station vertrekt ook een veer naar de NDSM-werf. Hier werden vroeger schepen in elkaar getimmerd. De omgeving ademt een sfeertje van vrije geesten en alternatievelingen. Lunchen kun je in de hippe keet Pllek. Wat verderop huizen in een oude loods tientallen kunstateliers. Maandelijks wordt op de NDSM-werf ook de naar eigen zeggen grootste vlooienmarkt van Europa uitgerold. Wie graag met z’n hoofd tussen oude spullen zit, moet zeker ook langslopen bij Neef Louis, een walhalla voor liefhebbers van vintage design. Sixties fauteuils, oude typmachines, gekreukte landkaarten uit klaslokalen, industriële lampen en meer van dat fraais.

 

16u – Straatkunst in een museum

Het zowat coolste museum van Amsterdam staat ook op deze oude scheepswerf. STRAAT verzamelt, hoe raad je het, streetart-geïnspireerde kunst van meer dan 130 artiesten. Heel wat werken zijn ter plaatse gemaakt en met een beetje geluk kun je er een artiest bezig zien met een arsenaal aan spuitbussen. De doeken hebben gigantische afmetingen in de meest uiteenlopende kleuren. Wie instagramwaardige foto’s wil, draait bij STRAAT overuren. Op zaterdag en zondag zijn er rondleidingen, een meerwaarde.

19u – Met de IJ van kwaliteit

De tijd dat de Nederlandse keuken gelijkstond met een gehaktbal of een frikandel uit de muur, ligt al even achter ons. Er zijn tegenwoordig heel wat Nederlandse chefs die voortreffelijke gerechten serveren. Zo ook bij de IJ-Kantine, een ruim restaurant met een industriële toets waar de kok met zo veel mogelijk typisch Nederlandse producten lekkere smaakcombinaties uit z’n potten tovert. Dagelijks wordt vanuit IJmuiden verse vis aangeleverd. Door de ligging aan het water zie je de bootjes voorbijdobberen terwijl je heerlijk smikkelt.

Praktisch

Erheen Amsterdam bereik je best met de trein. Ga je toch met de auto, weet dat parkeren er een arm en been kost. Stal je auto daarom op een van de tien P+R parkings en neem een speciaal P+R tramticket om naar het centrum te reizen. Wie na 10u toekomt, betaalt zo maar € 1 per dag.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het boetiekhotel Morgan & Mees. Smaakvol ingerichte kamers die erg knus aanvoelen. Dit kleinschalige hotel heeft ook een eigentijdse cocktailbar en een stijlvol restaurant. De grachten en een tramhalte liggen vrijwel voor de deur.

Ter plaatse Hoewel Amsterdam een fietsstad is, beschikt het niet over een performant deelfietsensysteem. Geen nood, de trams rijden veelvuldig. Ga je een aantal musea bezoeken en het openbaar vervoer gebruiken? Koop dan een I Amsterdam City Card. Gratis toegang tot meer dan zestig musea en attracties, gratis openbaar vervoer, een boottocht over de grachten en een huurfiets voor een dag. Je kunt een kaart kopen voor één of meerdere dagen.

Goed verzekerd Zelfs wanneer je maar net de grens oversteekt, kan een VAB-Reisbijstand goed van pas komen. Met een VAB-Pechbijstand kun je ook in Nederland rekenen op hulp bij pech. VAB biedt je standaard dekking in de hele Benelux.

Vorig artikel10x genieten in de IJzervallei
Volgend artikelMich Vergauwen is de nieuwe woordvoerder van VAB