© Shutterstock

Cash? De ‘gewone’ debetkaart? Of toch maar de creditcard? Waarmee betaal je in het buitenland het best? En waarom? En hoe zit het met geld afhalen? Hier alvast enkele tips and tricks.

Met welke kaarten kan ik betalen in het buitenland?

  • Maestro kan in principe wereldwijd gebruikt worden maar is vooral binnen Europa breder geaccepteerd. Met een debetkaart met Mastercard- of Visa-logo kan je wereldwijd betalen. Deze kaart wordt geaccepteerd door elke handelaar die ook kredietkaarten aanneemt.
  • Met een kredietkaart (zowel Visa als Mastercard) kan je overal uit de voeten. American Express heeft een iets minder groot netwerk, maar is wel het grootst in de VS. Hetzelfde geldt voor een prepaid kaart, een kaart die je vooraf oplaadt tot maximaal 5.000 euro maar binnen die limiet dezelfde faciliteiten biedt als een kredietkaart. Voor jongeren kan zo’n kaart een interessant en voordelig alternatief vormen voor de kredietkaart.
  • Als je buiten Europa zou reizen, check dan zeker of je debet- en kredietkaart opengesteld zijn voor gebruik in niet-Europese landen en/of de VS. Alsnog openstellen kan in je bankapp of via je bankkantoor.

TIP Als je op cruise vertrekt, check dan onder welke vlag je schip vaart en of je betaalkaart voor dat land is opengesteld. Vele schepen, ook binnen Europa, varen immers onder Amerikaanse of niet-Europese vlag.

Tot welk bedrag kan ik spenderen met mijn betaalkaart?

  • De bedragen die je per dag of per week kunt besteden met je debetkaart, kan je vaak zelf instellen in je bankapp of via je bankkantoor. Koos je die niet zelf, dan zullen er standaard limieten ingesteld zijn. Je kunt deze limieten ook voor een beperkte periode laten optrekken; consulteer hiervoor je bankapp of bankkantoor.
  • Zeker bij een kredietkaart kies je het best een limiet die je maximaal denkt te zullen gebruiken op vakantie en kan je de rest van het jaar een lagere gebruikslimiet handhaven.
  • Een tweede kaart kan eventueel handig zijn om een reservelimiet te hebben, maar is in theorie niet nodig als je een voldoende hoge limiet neemt.

Goed om weten: Bij hotels, autoverhuurders en tankstations kan bij wijze van waarborg tijdelijk een bepaald bedrag op je rekening worden gereserveerd.

Met welke kaart betaal ik buiten de eurozone?

  • Welke kaart je ook gebruikt buiten de eurozone, er worden sowieso kosten aangerekend voor het omzetten van de lokale munt naar EUR (wisselkoersprovisie). In bepaalde gevallen kan het zijn dat de lokale handelaar zelf een kost aanrekent.
  • Gebruik bij voorkeur je kredietkaart, want dat is goedkoper; voor betaling met een debetkaart worden bijkomende kosten aangerekend. Buiten Europa zijn kredietkaarten bovendien vaak een breder aanvaard betaalmiddel.

TIP Als je de keuze hebt om te betalen in lokale munt of in euro, kies dan de lokale munt.

Met welke kaart haal ik geld af aan de automaat in de eurozone?

  • Gebruik bij voorkeur je debetkaart, want dat is de goedkoopste optie. Als je toch je kredietkaart gebruikt, hou er dan rekening mee dat er altijd kosten worden aangerekend (een vast bedrag, een percentage of een combinatie van beide).
  • Sommige lokale bankautomaten rekenen een extra kost aan; het bedrag wordt wel vooraf op de terminal getoond (komt o.a. voor in Duitsland, Griekenland, Spanje).

Met welke kaart haal ik geld af aan de automaat buiten de eurozone?

  • Over het algemeen is een kredietkaart het goedkoopst om geld af te halen. Voor kleinere bedragen, onder de € 110, is de debetkaart iets voordeliger; boven dat bedrag is je kredietkaart goedkoper. Welke kaart je ook gebruikt, kosten worden sowieso aangerekend.
  • Haal beter in één keer voldoende geld af met je kredietkaart dan verschillende keren een klein bedrag.

TIP Er bestaan handige zoekapps om geldautomaten in je buurt te vinden. Je kan bijvoorbeeld de app van Mastercard Nearby op je smartphone installeren.

Neem ik cash geld mee op reis?

  • Het is aan te raden om een beperkte hoeveelheid geld in lokale munten op zak te hebben. Vraag dit wel minstens een week voor vertrek aan bij je bank. Voor niet-courante munten ben je aangewezen op een lokale bank, een wisselkantoor of de geldautomaat. Hou er ook rekening mee dat het vaak niet mogelijk is om achteraf bij je bank je geldoverschot in een niet-courante munt opnieuw om te wisselen in euro.
  • Betalen met een betaalkaart is veiliger dan het meenemen van grote hoeveelheden cash; denk aan het risico op verlies of diefstal. Binnen de eurozone is cash meenemen niet nodig, omdat geldopnames met je debetkaart aan een automaat niet duurder mogen zijn dan afhalen in België.

Voor je vertrekt…

Controleer voor vertrek de vervaldatum van je kaarten, check of je ze hebt getekend en of er wel voldoende geld op je rekening staat. Sla het nummer van Card Stop (+32 78 170 170) op in je telefoon en noteer behalve de kaartnummers ook het nummer van je zichtrekening waaraan je kaart is gekoppeld en het telefoonnummer van je bankkantoor. Altijd handig moest je je betaalkaart kwijt zijn. Noteer nooit de geheime code van je kaart! Als je twee kaarten meeneemt, bewaar ze dan niet op dezelfde plaats.

Vorig artikelOosterweelwerken: vanaf vanavond hinder op R1 richting Nederland
Volgend artikelHelp, mijn bagage is verloren! Wat nu?