Friesland© Karl Bruninx

Friesland mag dan ons noorden zijn, de sfeer is er opvallend zuiders. Met dank aan de terrassen op het water, de suptours door historische stadjes en dat wad waar je voor dag en dauw natte voeten krijgt. En dan zwijgen we nog over de luxesuites, dat fabuleuze grand hotel en die snuistersteegjes vol hippe boetiekjes.

De ultieme Friesland-tip: wadlopen

Zet koers naar Moddergat om er, onder begeleiding van een gids, het wad te verkennen. Opgepast, je zakt minstens enkeldiep in de natte smurrie, maar de fotogenieke zwerftocht is het absoluut waard! Dit Unesco Werelderfgoed is uitgeroepen tot Nederlands mooiste natuurgebied. Het lijkt wel alsof je er in een fata morgana ronddoolt, een soort feeëriek gezichtsbedrog tussen zee en land met slikvelden, geulen en zandplaten. Een heerlijke plek om de nacht van je af te schudden.

 

Dokkum, Nederlands meest noordelijke stad

Trendy eettenten, coole boetieks en een ijssalon met inventieve smaken: Dokkum heeft het allemaal. De slenterstraatjes nodigen uit tot flaneren, maar dankzij Supskool Dokkum kun je de stad ook vanop het water ontdekken. De lekkerste koffie drink je op het miniterras van Koffiebar Knus. In het Proeflokaal, een weeshuis omgetoverd tot luxehotel, zijn ook niet-hotelgasten welkom voor enkele oesters met een glaasje Friesling erbij. Uitgebreid lunchen kan op het gezellige binnenterras van KB en afsluiten doe je met een ambachtelijk ijsje bij W’iis. (Hoorntje gekaramelliseerde witte chocolade?) De mooiste hebbedingen vind je bij Krijt en wie nog baby- of kleutercadeautjes zoekt, gaat wild bij Nynstyles. Iets wat dames vlotjes herhalen bij Io Sorrido, 1622 Lifestyle en Sorella. Allemaal handig dicht bij elkaar, dus hoef je die tassen nooit echt ver te dragen.

 

Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland

Goed voor zo’n 100.000 inwoners, 25.000 studenten, terrassen op het water en veel groen. Dankzij de Leeuwarden Free Tours ontdek je de stad via een gratis stadswandeling. Van die eeuwenoude Oldehove die 1,99 meter uit het lood staat, over de meer dan zestig miniaturen die her en der opduiken tot het eeuwenoude domein Sint Anthony Gasthuis. Ga shoppen in de Blokhuispoort, ooit het grootste en strengste huis van bewaring van Nederland, nu een bruisend cultureel bedrijvencentrum. Bij CEL maak je sieraden, bij Lies Keramiek draai je potten en dan zijn er nog vele gezellige winkeltjes. Wie met kleine kinderen op stap is, installeert zich op het terras van Bajes, gezegend met een giga zandbak en ontelbare schopjes.

 

Goed gelogeerd

In Dokkum opteer je voor Booking Dokkum. Een logeerimperiumpje met tien luxesuites. Meestal geschikt voor twee personen, soms ook voor vier, en te vinden pal in het centrum. Stuk voor stuk karakterplekken met hun eigen stijl, een zee van ruimte én elke ochtend een ontbijtmand voor de deur. In Leeuwarden wacht het Post Plaza Hotel. Dit oude postkantoor werd omgetoverd tot een uniek hotel en grand café. Allure in overvloed. Of zo’n plek waar je na het ontbijt nog uren wil blijven hangen, gewoon omdat het er zo leuk is. Mooie kamers, handig gelegen en ruimte zat. Hoekjes genoeg dus om deze majestueuze plek telkens opnieuw te beleven.

 

Meer tips vind je op de website van Visit Friesland.

Vorig artikelHerfst in Zwitserland: 8 wandel- en fietstochten
Volgend artikelVauxhall Cresta, een Engelsman uit Antwerpen