RotterdamHet Park bij de Euromast © Rotterdam Partners / Claire Droppert

Een tripje vol oooh’s en aaah’s? Wat dacht je van ‘Manhattan aan de Maas’? Rotterdam laat zich niet alleen bewonderen vanaf het water en vanuit de lucht, maar combineert ook vlotjes een dagje strand én een portie oer-Hollands landschap. Perfect met kinderen (of zonder)!

1. Rotterdam Beach

Als je twijfelt tussen stad of strand, hoef je geen muntje op te gooien. Zwemmen, zonnebaden en zandkastelen bouwen kan ook tijdens een citytrip Rotterdam. Sinds maart dit jaar spoor je met de metro in veertig minuten vanuit hartje stad naar Hoek van Holland, aka ‘Rotterdam Beach’. Vanaf de halte stap je zo het strand op. En daar heb je dan weer een keur aan strandpaviljoens om je behaaglijk te settelen voor een drankje en hap. Onze favoriet is Uluwatu Beach, dat je met zijn sfeervolle setting en fusion gerechten meesleept in exotische dagdromen. Weet je niet wat kiezen? Neem een van de heerlijk gevulde planken – The Fish Market, The Butcher of The Vegan – als voorproefje.

 

2. Inschepen bij Hotel New York

Waar ooit duizenden landverhuizers het grote avontuur tegemoet voeren, check je nu in voor een weekendje Rotterdam. Een minder drastische reis, maar de sfeer van weleer pik je hier wel mee. Want Hotel New York op de Kop van Zuid betreden is als een museum binnenwandelen. Het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, gebouwd in 1917, ademt nog steeds grandeur en nostalgie uit en etaleert unieke collectiestukken. Wie zich wil verdiepen in de rijke geschiedenis en prachtige architectuur van het gebouw kan zelfs een rondleiding door portier Nico boeken.

Tip: Hotel New York heeft zijn eigen Watertaxi-halte. De gele bootjes brengen je in een rotvaart naar vijftig locaties in de stad. Dolle pret!

 

3. Foodies verenigd

Vroeger de buurt waar zeebonken en meisjes van lichte zeden zich ophielden, tegenwoordig de place to be voor foodies: schiereiland Katendrecht – slechts een wandelbrug verwijderd van Hotel New York – ontpopte zich in korte tijd tot vaste stek voor locals en logés, van de eerste koffie van de dag tot een biertje bij zonsondergang. Rond het Deliplein zwieren restaurants en barretjes elke dag goedgemutst de deuren open. In de Fenix Food Factory, een versmarkt ondergebracht in een oude loods, sla je ambachtelijke producten van Rotterdamse bodem in.

 

4. Hoog, hoger, hoogst

De logische start van je citytrip is Euromast, de priem in Rotterdams skyline. Een lift brengt je in dertig seconden honderd meter hoog, waar je een 360 graden uitzicht over de stad krijgt. Mag het nog een tikje hoger? De Euroscoop brengt je tot 185 meter hoogte! Deze roterende panoramalift kreeg zopas een vloer van glas, waardoor je ook in de diepte kunt kijken. Vind je dit een beetje eng, geen nood, met een druk op de knop wordt de vloer onder je voeten weer ondoorzichtig. Terwijl je langzaam rondjes draait, vertelt een voice-over vol lof over de stad en haar bewoners.

Tip: Ben je in voor een avontuurtje, dan durf jij misschien wel op honderd meter hoogte over de balustrade te stappen en aan een touw de Euromast af te dalen…! Abseilen kan elk weekend van mei tot september.

 

5. Lunch in het Park

Een favoriete plek van de Rotterdammers is ‘het Park’, gelegen naast de Euromast. De slingerende paden en weidse grasvelden nodigen uit tot een ommetje, partijtje voetbal, work-out in openlucht, picknick of barbecue. Genieten van een kop koffie, lunch of apéro kan ook, want aan de rand van het park vind je twee bijzondere horecazaken. Dudok huist in een monumentale villa uit 1750, Parqiet in het oude koetshuis. Kies een plekje uit om neer te strijken; naar je kroost hoef je even niet om te kijken.

Tip: Elke zondagochtend, al sinds 2018, vinden in de huiskamer van het Heerenhuys, de officiële naam van het pand waar Dudok In Het Park in gevestigd is, de Heerenhuyskamerconcerten plaats. Een uurtje jazz, pop, klassiek of wereldmuziek om je dag goed te starten, al dan niet gecombineerd met ontbijt.

 

6. Dit is géén museum

Wat doe je als een museum kampt met asbest en vocht in de kelder? Je trekt ernaast een impressionant bouwsel op, waarin bewonderaars zich graag spiegelen, en rangschikt meer dan 150.000 kunstwerken in veertien ruimten met liefst vijf verschillende klimaatzones. Depot Boijmans van Beuningen, gelegen naast het gelijknamige – en momenteel gesloten – museum, is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Een opslagplaats zeg maar, maar dan een die je zowel langs binnen als langs buiten met open mond aanschouwt. Naast de ontelbare objecten waar je langs, over en onder loopt, kun je er ook werkzaamheden zien als conservering en restauratie. Op de zesde verdieping kom je uit bij Restaurant Renilde en een heus dakbos, uiteraard mét panorama.

Tip: Reserveer aan het begin van je bezoek een gratis instaprondleiding. Dan mag je – ingepakt in hetzelfde materiaal als de kunstobjecten – meeglippen achter de goed bewaakte schermen.

 

7. De wereld in één straat

Overdag ga je in het Witte de Withkwartier kunst kijken en fashion shoppen, tegen borreltijd vullen de trottoirs zich met druk gekeuvel en de geuren van eettentjes uit alle windstreken. Om de hoek van de Witte de Withstraat zit Supermercado, een levendig Latijns-Amerikaans restaurant en cocktailbar met streetfoodvibes. Een plek waar ook los niños ongeremd kunnen rondstuiteren. Meer zin in Aziatisch? Little V transporteert je met zijn smaakvolle interieur en dito gerechten in een mum naar Vietnam. Reserveren is aanbevolen.

 

8. Kinderdijk, Unesco Werelderfgoed

Van moderne hoogbouw naar onversneden nostalgie. De Waterbus voert je in een halfuur van Rotterdams skyline naar een ander iconisch tafereel. De negentien molens van Kinderdijk vertellen het verhaal van eeuwen strijd tegen de natuurkrachten, van pure water-, wind- en wilskracht. Molenaars houden deze kanjers uit de achttiende eeuw nog steeds draaiend en delen graag hun passie, kennis en straffe verhalen met je. Neem een kijkje binnen en stel je voor dat in die kleine ruimte gezinnen met tot tien kinderen woonden. Ervaar de enorme kracht van de wieken wanneer de molens op gang worden gebracht. Een rondvaartboot loodst je dwars door dit unieke Werelderfgoed. Kinderen kunnen bij de molengame zelf aan de knoppen staan in een poging om de polder te redden. Achteraf is het fijn alle indrukken te laten bezinken op het terras aan het bezoekerscentrum, mét uitzicht.

 

Meer Rotterdam tips en info vind je hier.

Lees ook

Bevers spotten en suppen in De Biesbosch
Een weekendje Amsterdam
48u in Leiden

Vorig artikelLange vakantierit? Te weinig Belgen pauzeren of wisselen van chauffeur
Volgend artikelVAB brengt eerste toeristen uit Noord-Italië weer naar huis