Met de trein op citytrip© Shutterstock

Treinreizen worden steeds populairder. Maar waar geraak je zoal vanuit België, en moet je dan niet overstappen? Sit back and relax! Wij doken in het aanbod en selecteerden 13 bestemmingen waar je rechtstreeks – dus zonder overstap – vanuit ons land naartoe kunt.

Steeds meer mensen kiezen bewust voor de trein omdat dit transport duurzamer is: de CO2-afdruk ligt tot vijf keer lager dan vliegen of autorijden. En ook voor wie niet graag in een vliegtuig stapt of van slow travel houdt, is de trein een luxe. Bovendien is sporen vaak de vlotste optie, zonder files, parkeerstress of verkeersdrukte.

Alle onderstaande treinen vertrekken vanuit Brussel-Zuid, tenzij anders aangegeven.

Klassiekers met de hogesnelheidstrein

Naar Parijs, Londen of Amsterdam? De hogesnelheidslijnen naar deze steden zijn snel en comfortabel.

Tot voor kort reed je met de Thalys in 1u22 of 1u33 naar Parijs, maar die merknaam is nu Eurostar geworden. Retourtickets vanaf € 58. De Eurostar is al langer dé manier om naar Londen te reizen: de rit duurt zo’n twee uur, heen en terug vanaf € 88. Wel opletten: wie een goedkoop ticket op de kop wil tikken, moet maanden op voorhand reserveren of flexibele reisdata hebben.

Tip: Tussen 24 juli en 11 augustus, de periode van de Olympische Spelen, en tussen 28 augustus en 8 september, tijdens de Paralympische Spelen, gaan3 er ook Eurocity-treinen naar Parijs. De reistijd is met drie uur een stuk langer, maar de kans dat je een goedkoop ticket vindt, is groter. Heen en terug vanaf € 68.

Met de Eurostar bereik je nog meer interessante steden: je kunt naar de grachten van Amsterdam in 1u52 – of 1u14 vanuit Antwerpen. Wie van futuristische architectuur houdt, stapt op deze lijn uit in Rotterdam. De reistijd bedraagt dan 1u10, vanuit Antwerpen doe je er slechts een dik halfuur over. Retourtickets voor beide steden vanaf € 58.

Tip: Lastminute trip naar Amsterdam of Rotterdam? De kans bestaat dat je geen voordelig Eurostar-tarief meer vindt. Het goedkope alternatief is de ‘gewone’ Intercity-trein vanuit Antwerpen. Heen en terug vanaf € 50 (Amsterdam) en € 39 (Rotterdam). Reken wel zo’n twee uur rijden naar Rotterdam en 2u47 naar Amsterdam.

Er zijn twee hogesnelheidsverbindingen naar de beroemde Dom van Keulen, het fraaie oude centrum en de vele winkelstraten, allebei met een reistijd van 1u50: een retour met de Eurostar kost € 70 of meer, de Duitse Intercity-Express (ICE) is met prijzen vanaf € 56,80 wat goedkoper.

Met de nachttrein in plaats van het vliegtuig

Nachttreinen worden alsmaar populairder, omdat ze een duurzamer alternatief zijn voor het vliegtuig. Vanuit Brussel-Zuid kun je naar drie Europese hoofdsteden sporen.

De Oostenrijkse NightJet was in 2020 de eerste om – opnieuw – nachttreinen vanuit Brussel in te leggen. In 14 à 15 uur spoor je naar het onweerstaanbaar elegante Wenen. Vertrek op dinsdag, donderdag en zaterdag. Vanuit Wenen rijd je terug op maandag, woensdag en vrijdag. Retourtickets vanaf € 79,80 (zitplaats in coupé).

De nieuwe Belgisch-Nederlandse maatschappij European Sleeper startte vorige lente met een nachttrein naar Berlijn. De rit vanuit Antwerpen of Brussel duurt 10 à 11 uur, retourtickets boek je vanaf € 98 (zitplaats in coupé). De trein rijdt op maandag, woensdag en vrijdag. Vanuit Berlijn vertrek je naar huis op zondag, dinsdag en donderdag.

Tip: Liever op een andere dag naar Berlijn? Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je vanuit Brussel ook de NightJet nemen. De rit duurt zo’n 14 uur, heen en terug vanaf € 69,80 (zitplaats in coupé). Op maandag, woensdag en vrijdag rijdt de NightJet van Berlijn naar Brussel.

De European Sleeper naar Berlijn rijdt sinds kort ook verder naar Praag. Vertrekstations en -dagen zijn dus dezelfde als voor Berlijn. De reistijd naar Praag wordt wel 15u30, retourtickets vanaf € 118.

Verrassende stedentrips met de trein

Vanuit ons land spoor je ook rechtstreeks naar heel wat andere steden, vooral in Frankrijk. En daar zitten zeker bestemmingen bij die een echte citytrip waard zijn.

Net over de grens ligt het charmante Lille – of Rijsel – te wachten om ontdekt te worden. Met de Franse TGV inOui sta je in een goed halfuur in deze gezellige shoppingstad. Heen en terug vanaf € 50.

Straatsburg, zetel van het Europese Parlement, is een pittoreske stad met oude vakwerkhuizen, een imposante kathedraal én heerlijke elzaswijnen. Met de TGV inOui spoor je erheen in zo’n 3u45 à 4u20. Vanaf € 164 heen en terug.

Laat je in Nantes verrassen door het grote openlucht kunstfestival (6 juli tot 8 september) en Les Machines de l’île, bekend van de fantasierijke reuzenmarionetten, zoals de Grote Olifant. Er is één directe TGV inOui per dag, rond 15 uur. 4u47 later stap je dan uit in Nantes. Vanaf € 168 heen en terug.

De TGV inOui-lijn brengt je verbazend snel naar het mooie Lyon (3u43), de op twee na grootste stad van Frankrijk. Dé hoofdstad van de Franse gastronomie pronkt met een historisch renaissance-centrum (Unesco Werelderfgoed) en twee grote rivieren. Retourtickets vanaf € 98.

Vanuit Brussel spoor je met de TGV inOui in 5u33 ook naar het bruisende en trendy Marseille aan de Middellandse Zee, na Parijs de grootste stad van Frankrijk. Mis het interessante cultuur- en kunstmuseum MuCEM én een diner met uitzicht op de Vieux-Port niet. Vanaf € 208 heen en terug.

Tot slot ligt er ook bij onze oosterburen nog een onderschatte stad: Düsseldorf is de perfecte bestemming voor wie houdt van kunst, mode en shoppen. Er zijn verschillende kunstmusea en de luxueuze Königsallee met designerboetieks is een must-see. Met de Eurostar ben je er in ongeveer 2u20. Heen en terug vanaf € 76.

Met de trein op citytrip: praktisch

  • Boeken kan via de website van NMBS International of via de websites van Eurostar, European Sleeper, NightJet en of SNCF Connect van de Franse Spoorwegen.
  • Voor heel wat hogesnelheidslijnen vliegen de goedkoopste tickets snel de deur uit. Boek dus ruim op tijd; soms kan dat zelfs vier tot zes maanden vooraf.
  • Als je flexibel bent, vind je op weekdagen makkelijker een betaalbare optie.
  • Ook als je met de trein reist, is een reisverzekering geen overbodige luxe.

 

Vorig artikelOp zeilcruise met kinderen: avontuur verzekerd!
Volgend artikelExpo in Bozar: 100 jaar surrealisme in België