Citytrip Parijs© Shutterstock

Je hebt de Eiffeltoren beklommen, het Louvre bezocht, Montmartre afgeschuimd en de Arc de Triomphe bewonderd… maar je wilt zó graag nog een keer terug naar Parijs. Gelukkig ben je in de Lichtstad niet gauw uitgekeken. Paris revisité!

1. Gratis portie cultuur in Parijs

Kunstminnaars vullen moeiteloos hun dagen in de Franse capitale. Wil je proeven van wat de stad herbergt maar bescheiden starten, loop dan de monumentale poort van het Petit Palais door. Het residerende Museum voor Schone Kunsten schotelt een karrevracht aan kunstschatten voor. Je zult in dit mini-Louvre niet bedrogen uitkomen – al helemaal niet omdat de toegang gratis is. Extra leuk is om na je portie cultuur een plaatsje te bemachtigen in de idyllische binnentuin van het Petit Palais. Gebak op je bord, zon op je snoet, en ook de setting kost je niets.
Avenue Winston-Churchill, gesloten op maandag

TIP: Aan de achterzijde van het Petit Palais stoot je op Jeff Koons’ Tulpenboeket, een twaalf meter hoog sculptuur dat de Amerikaanse kunstenaar aan Parijs schonk na de terreuraanslagen in 2015.

2. Parc Rives de Seine

Waar een decennium terug nog auto’s denderden, zijn de oevers van de Seine nu het speelterrein van bewoners en bezoekers. Zeven kilometer lang zijn de flaneur, jogger, fietser en skater koning. Een citytrip met kinderen wordt een pak leuker dankzij de klimmuur, het levensgrote ganzenbord en de houten speeltuigen. Je kunt ook een spurtje trekken op de 100-meter-baan en jeu de boules spelen. Op het water zijn ‘eilanden’ gecreëerd, drijvende tuinen met XL-banken en schaduwplekken die wiegen op het ritme van de rivier.

TIP: Ook Fluctuart, het streetartmuseum, dobbert op de Seine. Naast de exposities, waarvoor je overigens geen toegang betaalt, kun je genieten van een hapje en drankje op het dakterras. Je vindt dit Centre d’Art Urbain nabij de Pont des Invalides.

3. Ouderwets vertier

Zet je! In Jardin du Luxembourg heb je maar een stoeltje bij te trekken. Romantische zielen scharen zich graag in het lommer rond de Medici-fontein, gezinnen met kinderen worden aangetrokken door de grote achthoekige vijver voor het Palais du Luxembourg. Voor een prikje huur je hier een miniatuurzeilbootje, dat na een zetje met de bijhorende stok parmantig koers zet over het Grand Bassin. Een traditie die teruggaat tot 1881. Je kunt in het park ook tennissen, schaken en een potje petanque spelen.

TIP: Als je graag wat langer in de Jardin du Luxembourg verpoost en geen picknick voorzag, dan kun je een tafeltje uitzoeken onder de luifels van La Terrasse de Madame. De gerechten zijn sober, maar de setting compenseert.

Parijs met kinderen

Ga je met je kroost naar de Franse hoofdstad, zet dan Jardin Nelson Mandela op je lijstje, nabij Centre Pompidou. Twee knotsgekke speeltuinen staan er open voor de leeftijden 2-6 en 7-11 jaar. De toegang is gratis en de oudste kinderen mogen een uur lang spelen onder toezicht. (Lees: even tijd voor jezelf!) In het ernaast gelegen winkelcomplex Forum des Halles kun je de Notre Dame in legoblokjes bewonderen.

4. Hommage aan Dior

Toen Christian Dior na de Tweede Wereldoorlog zijn ‘New Look’ lanceerde, met smalle tailles en uitwaaierende rokken, bekrachtigde dat in één klap Parijs’ reputatie als modehoofdstad van de wereld. Op de hoek van Rue François 1er en Avenue Montaigne, waar decennialang collecties vorm kregen op de tekentafel, stap je de wereld van de iconische couturier binnen. La Galerie Dior opende begin maart vorig jaar de deuren. Een parade van japonnen en accessoires schetst het Parijse epos van de haute couture. Met als ultieme eyecatcher de regenboog van kledingstukken langs de wenteltrap.
Rue François 1er 11, € 12, reserveren aanbevolen, gesloten op dinsdag

5. Ark van Noah

De Jardin des Plantes is de long van het 5de arrondissement. Je struint er langs meters bloembedden, kunt serres induiken en de dierentuin bezoeken. Sla zeker de Grande Galerie de l’Évolution niet over. Zevenduizend opgezette dieren bevolken dit indrukwekkende historische pand met zijn 1000 m² glazen dak. Midden in de hal lijkt een karavaan Afrikaanse dieren op weg naar de ark van Noah. Het verhaal van de dieren- en plantenwereld gaat drie etages hoog. Een subtiel licht- en geluidspektakel neemt je mee van zonsopkomst tot zonsondergang. Grandioos!
Rue Geoffroy Saint-Hilaire 36, € 10, gesloten op dinsdag

6. De Seine van de locals

Aan het Canal Saint-Martin voel je je minder toerist en meer Parijzenaar. Dit kanaal, dat vanuit het noordoosten tot in het 10de arrondissement loopt, was vroeger een belangrijke noord-zuidverbinding. Hier steentjes ketsen was een van de petits plaisirs van Amélie Poulain, en na haar hebben velen de gezellige kades, loopbruggetjes en sluizen ontdekt. Locals verzamelen op mooie dagen graag langs het water, en er is een keur aan restaurants, barretjes en boetieks.

TIP: Een snelle lunch meepikken voor je richting Gard du Nord gaat voor je terugreis? Bij Fric-Frac serveren ze de verrassendste croque-monsieurs van de stad. Om ter plaatse op te smullen of à emporter.

Met de batobus

Allerleukste manier om je door Parijs te verplaatsen is de Batobus, een bootdienst die heen en weer vaart over de Seine en aanmeert op negen strategische locaties. Je koopt een ticket voor één of twee dagen en stapt op en af zo vaak je wilt. De voorbijglijdende panorama’s krijg je er zomaar bij. Een dagticket heb je voor € 19 (volwassene), een pas voor twee dagen kost je slechts twee euro meer.

7. Het mooiste uitzicht op de Eiffeltoren

Wil je niet staan drummen onder de Eiffeltoren, steek dan de Seine over naar Trocadéro met zijn indrukwekkende fonteinen. Het park biedt genoeg ruimte aan de vele bewonderaars van het Parijse boegbeeld.

Parijs praktisch

Met de trein naar Parijs: De meest relaxte vervoersoptie richting Lichtstad is de trein. In 1 uur en 22 minuten zoef je met de Thalys van Brussel naar Gare du Nord. Alternatief is om met de tgv vanuit Rijsel (Lille) te vertrekken.

Liever met de auto? Vanaf nu kun je je VAB Pechverhelping (geldig in de Benelux) aanvullen met de optie ‘Frankrijk/Duitsland’.

Logeertip: Wij vielen voor de vintage caleidoscoop van Idol Hotel, een betaalbaar boetiekhotel in het 8ste arrondissement. Meer ‘chic et pas cher’ logeertips vind je hier.

Vorig artikelWelk type fietsrem kies je het best?
Volgend artikelGezocht: oude kiekjes van autovakanties