Marseille haven

Laat Marseille vooral niet links liggen als je naar het zuiden trekt, want deze havenstad barst van de charme.

Dag 1

9u00 – Oude haven Marseille

Op de Quai des Belges – de naam is een eerbetoon aan het Belgische verzet in WO I – verhandelen vissers hun vers gevangen buit. Een oud vrouwtje verkoopt er geluksbrengers, l’oeil de Sainte Lucie, die ze recupereert uit schelpdieren. In Marseille steken ze zo’n oog in hun portemonnee in de hoop meer geld te verdienen.

11u00 – Zeep maken

Sinds de middeleeuwen is Marseille bekend om haar zeep. In La Grande Savonnerie kun je een minicursus zeep maken volgen. Je leert dat de zeep van Marseille geurloos is en twee kleuren kan hebben. De groene met olijfolie dient voor het lichaam, de wit-gele op basis van kokosolie wordt gebruikt voor de was.

70 Rue Sainte – reserveren via formations@lagrandesavonnerie.com

13u00 – Hip lunchen in Marseille

Hip lunchen doe je aan de voet van de kathedraal van Marseille in Les Halles de la Major. Zin in Italiaans, Aziatisch of vegetarisch? Je noemt het en je kunt het krijgen!

12 Quai de la Tourette – www.leshallesdelamajor.com

14u30 – Het MuCEM

Het MuCEM is gewijd aan het leven rond de Middellandse Zee, van landbouw tot religie. Het gebouw is een pareltje! Geen interesse in geschiedenis? Laat de expositieruimtes dan links liggen, maar bezoek het indrukwekkende terras, dat via een loopbrug verbonden is met het fort Saint-Jean, voor een knap uitzicht op de oude haven. Terras en burcht zijn gratis te bezoeken.

7 Promenade Robert Laffont –  www.mucem.org

16u30 – De Frioul-eilanden

Neem de boot naar de Frioul-eilanden, waar je rustig wandelt over de kale rotsen. De jeugd van Marseille kijkt er gewapend met stokbrood, wijn en bier naar de zonsondergang. Bij goed weer houdt de boot ook halt bij Chateau d’If, een oud fort op een klein eilandje, bekend van ‘De Graaf van Monte-Cristo’ van Alexandre Dumas.

www.frioul-if-express.com

Dag 2

9u30 – De Calanques

Wie langere tijd in Marseille is, kan een dag uittrekken om langs de rotskust van het Nationaal Park van de Calanques te wandelen. Wie minder tijd heeft, maakt een boottocht langs de woeste bergpartijen.

www.visite-des-calanques.com

13u00 – Bouillabaisse in Marseille

Marseille is bekend om haar bouillabaisse. Vissers verkochten hun beste stukken vis en met de overschot maakten ze de befaamde vissoep. Die wordt bij Miramar in twee gangen opgediend en is, getuige mijn verbrande tong en gehemelte, loeiheet. Weet dat écht goede bouillabaisse duur is (meer dan € 35), omdat er minstens vijf verschillende soorten verse vis in zitten.

12 Quai du Port – www.lemiramar.fr

14u30 – Notre-Dame de la Garde

Vanuit de oude haven trekt een toeristisch treintje zich tsjirpend naar de 162 meter hoger gelegen Notre-Dame de la Garde. De basiliek is een toeristische topper, dus het kan er nogal druk zijn. Binnen schittert het plafond door z’n goudmozaïek. De ingang is gratis, het treintje is dat niet.

www.petit-train-marseille.com

17u30 – Leukste wijk van Marseille

Met stip de leukste wijk is Le Panier. Zo zag het havengebied eruit voor de Duitsers alles platsloegen. Nauwe straten, winkeltjes, kleine kunstgalerijen en gezellige terrasjes en pleinen. De bewoners zetten massa’s planten voor hun deur, waardoor het er nog gezelliger wordt. Neem de tijd om te verdwalen in de wirwar van straatjes en drink op je gemak een aperitiefje.

Tip

Met de City Pass kun je gratis tal van musea bezoeken, het openbaar vervoer gebruiken, met de boot naar de Frioul-eilanden en met het treintje naar de basiliek.

Lees hier hoe je tolkosten naar het zuiden van Frankrijk kunt vermijden.

Praktisch

Erheen Wij reisden comfortabel in iets meer dan 5 uur naar Marseille met de tgv. Dagelijks vanuit Brussel 4 rechtstreekse verbindingen.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het gloednieuwe hotel Golden Tulip Marseille Euromed, vlak bij Les Docks.

Goed verzekerd Vergeet je VAB-Reisbijstand niet.

Toeristische informatie www.marseille-tourisme.com

Vorig artikelDe Britse Kanaaleilanden: Guernsey & Sark
Volgend artikelRoadtrip door Zuid-Toscane: 5 stops