De Karelsbrug in Praag

Fier nestelt Praag zich aan de oevers van de Moldau. Een heus openluchtmuseum dat je niet onberoerd zal laten.

Dag 1

9u – Oude centrum en Joodse wijk

Beroemd in het oude centrum van Praag zijn de Karelsburg, het stadsplein en het astronomische uurwerk, waar elk uur de apostelen aan het raampje komen piepen. Ook de moeite is de begraafplaats van de Joodse buurt Josefov, waar door de eeuwen heen graven tot wel tien lagen hoog op mekaar gestapeld werden uit plaatsgebrek. Tickets koop je om de hoek in het Information Center (Maiselova 15), waardoor je de lange wachtrij aan het kerkhof voorbijloopt.

 jewishmuseum.cz

13u – Praagse Burcht

Hoog boven de stad prijkt de Praagse Burcht. Vanaf Malostranská wandel je er via een wijngaard naartoe, waar je met een prachtig uitzicht kunt lunchen in het Panorama Express Cafe (Staré Zámecké Schody 8). In de Praagse Burcht ligt de ambtswoning van de president. Sinds de recente aanslagen in Europa is de beveiliging er drastisch opgeschroefd en is aanschuiven vaak onvermijdelijk. Eens binnen is de Sint-Vituskathedraal dé blikvanger, het voorste gedeelte is gratis te bezoeken. Voor het pittoreske Gouden Straatje met kleurrijke kleine huisjes moet je tegenwoordig betalen.

hrad.cz

16u – Een portie jugendstil

Het Gemeenschapshuis (Obecní dům) is een jugendstil-pareltje. Laat je in het café (Náměstí Republiky 5) verleiden door een nette heer in lange witte schort met een karretje vol taarten die de waterhuishouding in je mond het debiet van de Moldau geven. Nog meer jugendstil krijg je in het Mucha Museum. De achterkleinzoon van kunstenaar Alphonse Mucha richtte een klein museum op om zijn nalatenschap te eren.

mucha.cz

18u30 – Dineren bij Zdeněk

Zdeněk Pohlreich, de Gordon Ramsay van Tsjechië, heeft drie restaurants in Praag. In Bistro Next Door eet je Tsjechisch met een moderne twist.

Zlatnicka 3 – next-door.cz

20u – Klassiek concert

Praag was een inspiratiebron voor talloze musici. Er zijn dagelijks klassieke concerten in bijvoorbeeld de indrukwekkende Smetana Hall van Obecní dům of de kapel van het Klementinum. Pik er zeker eentje mee!

pragueclassicalconcerts.com

Dag 2

9u – Fietsen door Praag

Neem vooral eens de fiets! Een aantal Nederlanders biedt begeleide fietstochten aan, langs de toeristische toppers of door onbekend Praag richting de burcht Vyšehrad. Gids Joshua doorspekt de trip met leuke anekdotes, interessante weetjes en toont gezellige plekken waar toeristen nauwelijks komen, zoals de kade aan Náplavka met z’n hippe bars.

mijnpraagtours.nl

12u30 – Kampa

Lunchen kan in Cafe Lounge (Plaská 8) of Café Savoy met uitstekend gebak (Vítězná 5). Van daaruit wandel je naar de wijk Kampa, langs de kleurrijke John Lennon Wall. Ook het kleinste straatje van Praag ligt in de buurt (U Lužického Semináře, tussen nr. 24 en 26). Zeventig centimeter breed en gelukkig voorzien van een verkeerslicht. Laat vervolgens je voeten rusten tijdens een boottocht over de Moldau. Je wordt er helemaal zen van.

16u – Petřínheuvel

De Petřínheuvel opwandelen is een leuke klim maar niet aan te raden met kleine kinderen. Een alternatief is het kabeltreintje. Is de rij te lang, neem dan tram 22 vanaf Malostranská. Bovenaan ligt het kleine, gezellige Strahov-klooster met een brouwerij en bibliotheek. Je mag er echter niet tussen de boeken lopen, en voor foto’s moet je bijbetalen. Twee keer jammer. Op de heuvel staat een kleine versie van de Eiffeltoren met het hoogste panoramische uitzicht.

strahovskyklaster.cz  petrinska-rozhledna.cz

20u – Heerlijk dineren

Afsluiten met een trip naar de culinaire hemel? Reserveer een tafeltje bij Sansho. Er is telkens maar één Aziatisch geïnspireerd menu, maar het is tongstrelend.

Petrská 25 – sansho.cz

 

Praktisch

Erheen Czech Airlines vliegt dagelijks meermaals naar Praag.

Overnachten VAB-Magazine verbleef Hotel Angelo Prague, handig gelegen met een metrostation om de hoek.

Munteenheid Tsjechische kroon (CZK)

Verplaatsen Het centrum van Praag is relatief klein. Alle bezienswaardigheden liggen op wandelafstand. Het goed uitgebouwde tramnetwerk en het beperkt aantal metrolijnen kunnen een alternatief zijn. Met de Prague Card is het openbaar vervoer gratis.

Goed verzekerd Vergeet je VAB-Reisbijstand niet.

Toeristische info czechtourism.com

Vorig artikelGetest: Opel Crossland X
Volgend artikelWat doet de katalysator?