Lille

Rijsel is als familie. Elk bezoek is hartverwarmend en steevast concludeer je: we zien elkaar te weinig. Op naar Lille, allerlei zoets inslaan om straks cadeau te doen (of zelf te verorberen).

Wafeltjes bij Maison Méert

Dit sierlijke instituut in hartje Lille staat bekend om zijn legendarische wafels. De versgebakken heerlijkheden bewaren tien dagen, maar het is een uitdaging om je aankoop niet meteen te verorberen. Gelukkig kun je er nog veel meer inslaan.

Maison Méert, 27 rue Esquermoise, meert.fr

Confituren bij La Chambre aux Confitures

Tegenover Maison Méert loop je een Parijse confiturenboetiek binnen met heerlijkheden als ‘caramel beurre salé’, ‘abrikoos en lavendel’ en ‘mango, kokos en witte chocolade’. Of ga voor één van de familiepotten, goed voor 1,2 kilo smullen! Fijnproevers opteren voor de confituren en chutneys op maat van kaas of aperitief.

La Chambre aux Confitures, 12 rue Esquermoise, lachambreauxconfitures.com

Honing bij Famille Mary

Bij Famille Mary – nog zo’n Frans begrip, en dat al sinds 1921 – sla je honing in. Van citroenhoning over honing met gember tot koninginnengelei. Net wat je nodig hebt om die koude winter gezond en wel door te komen.

Famille Mary, 36 rue Lepelletier, famillemary.fr

Proeven van de Provence bij Le Roy René

Dromen van de Provence doe je hier. Deze klassieker uit Aix-en-Provence verwent je met Provençaalse lekkernijen zoals calissons, nougat, ‘pâte de fruits’… Alsof je wat zon cadeau doet. Geef toe, het is fijner om te geven dan een anonieme fles uit de supermarkt.

Le Roy René, 90 rue Esquermoise, calisson.com

De merveilleuxhemel bij Aux Merveilleux de Fred

Van London over Berlijn tot Genève: Fred komt, etaleert zijn merveilleux en de rest is geschiedenis. En hier begon het allemaal. Speculaas, koffie, gekarameliseerde hazelnoten, kersen… en dat in groot of klein formaat. Wat je ook kiest, het smaakt altijd naar meer.

Aux Merveilleux de Fred, 67 rue de la Monnaie, auxmerveilleux.com

Tip

Kerst vieren in het buitenland? Dit zijn de niet te missen kerstmarkten in Nederland, Frankrijk en Duitsland.