Hotspots Berlijn

Berlijn is een ietwat atypische stad. De charme ligt er niet meteen voor het rapen op die brede lanen met gevels vol graffiti. Maar wie weet waar hij moet zoeken, vindt een stad die bruist van het leven en de bedrijvigheid, van de ideeën en innovaties. Dit is waar je moet zijn: onze hotspots!

Bauhaus

Kunst- en architectuurliefhebbers halen dit jaar hun hart op, want het Bauhaus bestaat 100 jaar. De academie voor architectuur en beeldende kunst was na Weimar en Dessau nog een jaar in Berlijn gevestigd, en dat zal je geweten hebben. In de stad worden heel wat activiteiten rond deze verjaardag georganiseerd. Nog tot 10 juni loopt in het Haus der Kulturen der Welt bijvoorbeeld ‘bauhaus imaginista’, een tentoonstelling over hoe de studenten van het Bauhaus hun gedachten en invloeden wereldwijd verspreidden.

Panama

Op het binnenplein van een oude fabriek maakt vandaag Panama het mooie weer. Netjes verborgen achter een grote poort aan de overigens upcoming Potsdamer Straβe opent een wereld van verrassende smaken en combinaties. Chef Sophia Rudolph neemt je mee op reis door lokale ingrediënten en gerechten te bereiden met een exotische zwier. Zoek je eerder een kalme sfeer, vraag dan een plekje beneden. Mag het wat feller en hipper? Naar boven dan. Afsluiten kan in de naastgelegen Tiger Bar met een perfect samengestelde cocktail.

Gazzo

De mannen van pizzarestaurant Gazzo wilden een plek voor iedereen: jong en oud, koppeltjes en families, hipsters en alto’s. En dat is hen wonderwel gelukt. Op de grens van Neukölln en Kreuzberg bruist het hoekpand van het leven, en dan vooral van het lokale leven. De zuurdesempizza’s met verse en lokale toppings verkopen als zoete broodjes. Het hippe interieur straalt dan ook een hoog huiskamergehalte af.

Bikini Berlin

Een shoppingcenter zoals er meer zouden moeten zijn! Om te shoppen, schnabulieren en flanieren. Je shopt er in de hippe stores en wisselende pop-up boxes, waar lokale ondernemers en ontwerpers hun creaties kunnen tonen aan het grote publiek, om daarna met een gezond sapje te bekomen op de rooftopbar van Spreegold. Werelds eten doe je dan weer bij Kantini, de trendy foodmarkt, waar je weleens symptomen van keuzestress kunt ervaren. Maar die verdwijnen spontaan wanneer je dat grote raam met zicht op de apen in de dierentuin gevonden hebt. Of je echt weg moet naar dat volgende adres?

Monkey Bar

Ja hoor, want in de Monkey Bar is pas écht sprake van heerlijk loungen. De bar is gelegen naast Bikini Berlin, op de 10de verdieping van het 25hours hotel, waar je dankzij het gigantische raam en de cosy tribune uitkijkt over de volledige Tiergarten, het immense park dat grenst aan de zoo, en het stukje stad daarachter. Laat je achterovervallen in de kleurige poefs en kussens en bestel één van de vele elegante cocktails. Wie zijn goesting hier niet vindt, is gewoon een moeilijk mens. PS: laat je niet afschrikken door de rij beneden (je wordt met de lift omhoog gebracht), die gaat namelijk goed vooruit.

Neukölln

Neukölln ziet er op het eerste gezicht niet de meest gezellige buurt uit, maar deze steeds hipper wordende wijk verrast toch met enkele huiselijke pleintjes en trendy plekken. Je moet ze gewoon weten te vinden. Ontbijtplek The Future Breakfast ligt op de gemoedelijke Böhmischer Platz, zo’n plein waar je gerust zou willen wonen, weggedoken van de drukke Karl-Marx-Straβe. Om de hoek, op de Sonnenallee, moet je bij Studio Hertzberg zijn voor fair fashion en leuke upcycling spullen. En zo is je dag alweer gevuld!

Tempelhofer Feld

Wat vroeger een luchthaven in de stad was, is nu één grote publieke ruimte. Niet echt een park zoals wij dat kennen, wel een open veld waar locals komen om te joggen, fietsen, skaten of luilekkeren. Je mag er op de voorziene plekken barbecueën of drinkt een biertje in de Luftgarten. Een rustig plekje vinden om wat te zonnen of eindelijk dat boek uit te lezen, is hier alvast geen probleem.

Hotel The Yard

Op wandelafstand van heel wat toeristische highlights, maar toch rustig gelegen. Dit boetiekhotel bevindt zich in het hippe Kreuzberg. De kamers kijken uit op de gemeenschappelijke tuin en doen je dankzij de moderne en natuurlijke tinten en materialen al snel thuis voelen. De perfecte terugtrekplek dus in een levendige stad als Berlijn.

Berlijn praktisch

Erheen Wie tijd genoeg heeft of een citytrip Berlijn combineert met een langere vakantie rijdt zo’n 730 km naar Berlijn, mits een Duits milieuvignet. Wie liever vliegt, heeft dagelijks tal van opties vanuit Brussels Airport.

Ter plaatse Vanuit Berlin-Tegel geraak je met een combinatie van bus en metro redelijk snel in het stadscentrum. Met een Berlin Welcome Card gebruik je onbeperkt het openbaar vervoer, waarmee je snel en gemakkelijk de hele stad ontdekt. Ook fietsen is een fijne manier om Berlijn te doorkruisen.

Toeristische informatie visitberlin.de 

Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Berlijn met een VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelDe lage-emissiezone in Gent: 8 vragen en antwoorden
Volgend artikelLada verlaat Europa om strenge milieunormen