48u in Nantes

Wat als je Jules Vernes en Leonardo da Vinci samen een stad liet schetsen? Dan kom je in Nantes terecht! Gesp je vast voor een wonderlijke reis.

Dag 1

10u – Nantes ’ grootste attractie

Nantes ’ grootste attractie stampt rond op vier poten. Elke ochtend schrijdt de reusachtige olifant uit de hangars van Les Machines de l’île, een site van oude scheepswerven op het eiland midden in de stad. Met de oren wapperend baant de twaalf meter hoge dikhuid zich een weg door het publiek en geeft iedereen die zich te dichtbij waagt een duchtige douche. In de hangars ontmoet je nog meer fabelachtige schepsels. In de werkplaats kun je een blik werpen op de toekomstige creaturen die met hout en staal tot leven worden gewekt. En wat dacht je van een drie etages hoge carrousel die je opslokt voor een reis van de woeste baren tot de bodem van de zee? Tip: bezoek dit levende bestiarium vroeg als je niet te lang wilt aanschuiven.

Les Machines de l’île, Parc des Chantiers, Bd Léon Bureau, € 8,50 (gratis met Pass Nantes).

13u – Stevige kost

Zoveel avontuur, dat vraagt om stevige kost. Nog op het langwerpige eiland in de Loire vind je van eind april tot oktober La Cantine du Voyage. Op het menu slechts één schotel: gebraden kip, patatjes en een slaatje vooraf. Het kost je ’s middags met een drankje erbij € 10, ’s avonds € 13.

Quai des Antilles

15u – Kunst doorheen de stad

Het jaarlijkse kunstenfestival Le voyage à Nantes, dat tijdens de zomer loopt, verandert de stad in een weergaloos openluchtmuseum. En het leuke is, veel van die werken krijgen een permanente stek. Dat maakt van Nantes het hele jaar door een bestemming waar je onverwacht op de meest gekke objecten stoot. Wil je alles gezien hebben, volg dan de groene lijn, die je twaalf kilometer lang langs meer dan vijftig installaties loodst.

18u – Koekjestaart!

Stappenteller gediend, aperitief verdiend! Zeggen de letters LU je iets? In het gebouw waar vroeger petits-beurres van de band liepen, huist nu een kunstencentrum, waarbij het letterwoord werd omgedoopt tot Le Lieu Unique. Wie een ligzetel langs het water weet te bemachtigen, is er niet snel weg te slaan. En dat hoeft ook niet, want je kunt er ook lekker tafelen. Tot koekjestaart toe!

Quai Ferdinand-Favre

Dag 2

9u – Teletijdmachine

Voor het ontbijt stappen we een teletijdmachine binnen. Brasserie La Cigale is een instituut in de stad. Al meer dan honderd jaar pronkt het met zijn weelderige art nouveau tenue, en de kaart doet niet onder. Ontbijt, brunch, lunch, vieruurtje, diner, 7/7 – je kunt aan dit adres niet voorbij.

Place Graslin 4

11u – Op bezoek bij de hertogen

Naast al die knotsgekke kunstwerken zijn er ook klassiekers. Zoals het kasteel van de hertogen van Bretagne, een stevig bastion dat binnen zijn muren een verfijnd blank paleis verhult. Het museum dat er is ondergebracht, schetst de geschiedenis van de stad.

Place Marc Elder 4, museum € 8 (gratis met Pass Nantes)

 

13u – Bistronomie

Lunchen doen we bij Le Bistronome Nantais, recht tegenover de toegangspoort van het kasteel. Alles wat hier op tafel komt, wordt geleverd door lokale producenten.

Rue du Château 1

15u – Kunst kijken

Het Musée d’Arts zwaaide na zes jaar renovatie en restauratie de deuren open om het volk te onthalen op een slordige dertienduizend kunstwerken. Ruim de helft daarvan dateert van na 1900. De dimensies in dit museum zijn dusdanig groot, dat metersgrote doeken hier moeiteloos een haakje aan de muur vinden. Loop er even binnen, ook als je geen kunstminnaar bent, en laat je verbazen.

Rue Georges Clemenceau 10, € 8 (gratis met Pass Nantes)

17u – Te gekke plantentuin

Nantes is nooit saai. Zelfs de plantentuin is een pagina uit een sprookjesboek, waar levensgrote dieren met een lijf van siersnoei een dutje doen op het gazon en kinderen verstoppertje spelen in reuzenpotterie.

18u – Pickels

Wil je toch eens afstappen van de puur Franse keuken, dan vind je bij Pickles vast je gading. De Britse chef, een fervent reiziger, husselt er exotische invloeden onder lokale ingrediënten, wat resulteert in verrassende combinaties.

Rue du Marais 2

Nantes praktisch

Erheen Met de auto rijd je zo’n 700 km tot Nantes, maar je kunt ook met de trein of het vliegtuig.

Overnachten VAB-Magazine verbleef op Nantes Camping, die met de tram een vlotte verbinding heeft met het stadscentrum.

Toeristische ihttp://nantes-camping.frnfo levoyageanantes.fr en nantes-tourisme.com

Tip Met een Pass Nantes gaan heel wat deuren voor je open.

Tafelen Een goede leidraad is de gids Les Tables de Nantes.

Slapen Wil je er helemaal een fabelachtige trip van maken, kies dan je slaapplek bij Surprenantes.

Meer kunst? Volg de Loire tot de monding bij Saint-Nazaire en ontdek een dertigtal kunstwerken langs en in het water. Dat kan met de auto, maar ook per fiets of boot.

Goed verzekerd Ga gerust op ontdekking met VAB-Reisbijstand, vanaf € 88 per jaar of € 111 voor het hele gezin.

 

Meer tips in Zuid-Frankrijk!

De Provence in 15 pittoreske stops

48u in Marseille

5 niet te missen plekjes langs de Ardèche

Wat je niet mag missen in Lyon

Vorig artikelHandbagage in het vliegtuig: wat mag wel en niet?
Volgend artikelIn Vervoering: Renault 18