Hamburg citytrip dieselrijverbod

Als je haven vlak bij de stad ligt, dan is het kwestie van die troeven zo goed mogelijk uit te spelen. En dat doet Hamburg in stijl.

Dag 1

9u – Elbphilharmonie

De Elbphilharmonie is de nieuwste aanwinst in de skyline van Hamburg. Deze muziektempel heeft zo maar eventjes tien keer meer gekost dan voorzien. Het moet gezegd, het gebouw mag er wezen. Je kunt op het uitzichtterras helemaal rondom wandelen, maar helaas is de indrukwekkende concerthal niet te bezoeken zonder gids.

Platz der Deutschen Einheit – elbphilharmonie.de

10u – Miniatur Wunderland

Wie dol is op modelbouw komt ruimschoots aan z’n trekken in Miniatur Wunderland. Duizenden treintjes, auto’s en zelfs vliegtuigen manoeuvreren door de met zorg gemaakte landschappen. Wie elk detail wil zien, is een week zoet. Zowel kinderen als volwassenen hebben ogen tekort. Na een tijdje dimmen de lampen en valt de nacht. Flikkerende lichtjes overal. Leuk is ook dat je de mensen in de ateliers in actie kunt zien. Met kleine penseeltjes schilderen ze de pietepeuterige decorstukken.

Kehrwieder 2-4 – miniatur-wunderland.com

13u – Stadscentrum en Alster

De innerlijke mens versterk je in Vlet an der Alster. Deze bistro serveert smakelijke gerechten met uitzicht op binnenmeer de Alster. Wandel na de lunch langs de oevers van het meer. Met een huurfiets kun je er ook helemaal rond. Vergaap je aan de indrukwekkende villa’s en peperdure appartementen op de oever. Of maak een tochtje door de oude stad langs het impressionante Rathaus naar de Sint-Nicolaaskerk, waarvan na een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog alleen de toren bleef staan.

Jungfernstieg 7 – vlet-alster.de

16u – Boottocht

In plaats van de haven weg te moffelen, bouwde Hamburg er de nieuwe wijk Hafencity, die trots uitkijkt op de kranen en containers. Een rondvaart door een stukje haven hoort er dan ook bij. Geen fan van industrie? Kies dan voor een boottocht op de kanalen van de stad. Hamburg heeft trouwens meer bruggen dan Venetië, meer dan 2300 om precies te zijn. Is Venetië dan niet gewoon het Hamburg van het zuiden?

Inschepen aan St. Pauli Landungsbrücken – barkassen-meyer.de/harbour-tour

17u30 – Alter Elbtunnel

Wat de Sint-Annatunnel (‘voetgangerstunnel’ in de volksmond) voor Antwerpen is, dat is de Alter Elbtunnel voor Hamburg. Met als enige verschil dat er in Hamburg ook wagens via een liftsysteem door de koker konden én ze er zo’n twintig jaar vroeger mee afkwamen. Helaas voor de sinjoren. Al sinds 1911 kun je onder het water door van oever naar oever. Op de zuidkant heb je een mooi uitzicht over de stad. ‘s Avonds verzamelt de jeugd er met chips en bier om te kijken naar het lichtspel op het deinende water.

19u30 – Hamburger eten

Afhankelijk van welke bron je gelooft, is er al dan niet een link tussen de hamburger en Hamburg. Hoe dan ook, in de Oberhafenkantine kunnen ze er wat van. Een dronken gevoel krijg je er gratis bovenop. Het hele gebouw is namelijk Pisa-gewijs scheefgezakt in de zachte bodem. De trap met een helling van 8,7 graden oplopen, is dan ook een bijzondere ervaring.

Stockmeyerstraße 39 – oberhafenkantine-hamburg.de

22u – Fonteinspektakel

Nog een uitsmijter voor het slapengaan? Aan de fonteinen van het park Planten un Blumen kun je van mei tot september elke avond een licht- en waterspektakel meepikken. Opgelet: in september om 21 uur in plaats van om 22 uur.

plantenunblomen.hamburg.de

Dag 2

9u – Speicherstad

Eén van de mooiste buurten van Hamburg is Speicherstad, een aaneenschakeling van bakstenen pakhuizen die gebouwd zijn op palen. Mooi om te zien!

10u – Maritimes Museum

Hamburg omarmt zijn band met het water in het Maritimes Museum. In een oud pakhuis krijg je de geschiedenis van de scheepvaart van naaldje tot draadje uitgelegd. Van navigatie en motoren tot scheepsbouw en oorlogsvoering. Honderden miniatuurschepen maken het geheel compleet.

Koreastraße 1 – imm-hamburg.de

13u – Hip Hamburg

De middaghonger stillen doe je in Bullerei. Tim Mälzner, de Jeroen Meus van Duitsland, serveert er voor de lunch heel betaalbare, overheerlijke gerechten. Ga daarna op stap in Schanzenviertel en Karolinenviertel, het meer alternatieve deel van Hamburg. Denk koffiebars, boetieks, boekenwinkels en vintage zaakjes. Vooral de Marktstraße en Schanzenstraße zijn leuk om door te keuvelen. Taartje eten? Bij Koch Kontor worden ze dagelijks vers gebakken! In het nabijgelegen St. Pauli is er op donderdagavond een gezellig streetfoodfestival (maart-nov).

Lagerstraße 34b – bullerei.com

Karolinenstraße 27 – koch-kontor.de

16u – Eins, zwei, sau… aperitieven

In de middeleeuwen had Hamburg achtduizend inwoners, maar ook vijfhonderd brouwerijen. Ratsherrn is één van de weinig overgebleven bierproducenten in het centrum. Je kunt hier een – weliswaar Duitstalig – brouwerijbezoek reserveren of in de bar proeven van de 25 verschillende variëteiten die hier uit de brouwketels komen. Zak daarna af naar Strand Pauli, een knusse strandbar aan de oevers van de Elbe. In de winter verwarmen de open vuurtjes je koude handen.

Lagerstraße 30a – ratsherrn.de 

strandpauli.de

20u – Culinair eindigen

Om af te sluiten mag het iets meer zijn. Schuif de voetjes onder tafel bij Mutterland Cölln’s. Een tikje duurder, maar sterrenchef Jan Schawe verrast met bijzondere combinaties.

Poststrasse 14-16 (Streit’s Hof) – mutterland.de

Hamburg praktisch

Erheen Vanuit Antwerpen rijd je zo’n 550 kilometer naar Hamburg. Vul je VAB-Pechverhelping (geldig in de Benelux) aan met de optie ‘Frankrijk/Duitsland’. Zo kun je altijd op ons rekenen bij autopech.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het nieuwe hotel Innside Hamburg Hafen. Ruime en nette onderhouden kamers, inclusief een goed ontbijt.

Ter plaatse Hamburg biedt verschillende metrolijnen en een goed uitgebouwd busnetwerk. Wij maakten bijna al onze verplaatsingen met het deelfietsensysteem, dat prima werkt. Hamburg is gelukkig redelijk vlak. Maak thuis al een account aan en installeer de app StadtRAD op voorhand, dan kun je ter plaatse direct de fiets op.

Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Hamburg met een VAB-Reisbijstand. Ook pechbijstand voor je voertuig in Duitsland? Neem dan het bijstandspakket.

Toeristische info hamburg-tourismus.de

Vorig artikelMet Ryanair naar Marrakech en Malta
Volgend artikelDe geschiedenis van Mercedes-Benz