Zo houd je de batterij van een elektrische fiets gezond

Een elektrische fiets is plezant, tot de batterij leeg is met nog twintig kilometer voor de boeg. Hoe houd je de batterij in topconditie? We vroegen het aan Walther van Dammen van fietsconstructeur Specialized.

Maakt binnen of buiten opladen een verschil in de zomer en winter?

“Zowel extreme hitte als koude heeft een invloed op de actieradius van de laadbeurt die in deze omstandigheden plaatsvindt. Ook de conditie van de batterij zelf wordt beïnvloed door extreme temperaturen. Wanneer het vriest, kun je de batterij het best in een koele, donkere ruimte op kamertemperatuur bewaren. De ideale temperatuur om op te laden, is rond de twintig graden.”

Maar de batterij ’s nachts opladen is niet aan te raden?

“Sowieso raden we af om een batterij onbeheerd op te laden. Het gaat dan niet alleen om mogelijk onveilige situaties die ongezien blijven; te lang in het stopcontact blijven, is ook niet goed voor de batterij zelf. De batterij blijft dan te lang doorladen in de energiespaarstand, en dat heeft invloed op de levensduur.”

Hebben korte laadbeurten invloed op de levensduur?

Fietsmerken hebben het steeds over ‘volle laadbeurten’ wanneer ze over de prestaties van de batterij spreken. Dat houdt in dat een batterij van 0 procent tot 100 procent wordt volgeladen. Wanneer je een batterij bijlaadt die nog 60 procent van haar capaciteit heeft, dan telt dat niet mee als één volle laadbeurt, maar is dat een laadbeurt van 0,4. Volgens Van Dammen hebben die korte laadbeurten geen bijkomende nadelige invloed op de levensduur. “Nee, dat maakt niet uit. Wij garanderen een goed functioneren van de batterij tot minstens 300 volle laadbeurten of twee jaar gebruik. Daaronder verstaan wij dat ze na die tijd of na die 300 volle laadbeurten nog minimaal 75 procent van haar oorspronkelijke vermogen geeft.”

Veel hangt af van het type en de capaciteit van de batterij. Lithium-ionbatterijen kunnen tot duizend volle laadbeurten aan, nikkelbatterijen blijven globaal gedurende 500 laadbeurten goed presteren en de eerste generatie loodbatterijen heeft 300 goede laadbeurten in zich. Gaandeweg zal de capaciteit van de batterij afnemen, “maar dat verloopt niet volgens een vaste curve”, zegt Van Dammen. “Hier speelt vooral het individuele gebruik van de batterij mee.”

Wat gebeurt er wanneer ik de elektrische fiets lange tijd laat stilstaan?

“Met de elektrische fiets zelf doet dat niets. Ook de elektrische motor is niet gevoelig voor slijtage door stilstand. Maar het is wel belangrijk om de batterij op gegeven momenten even bij te laden. Een batterij verliest steeds energie, ook al wordt ze niet gebruikt. De batterij lange tijd niet gebruiken, kan leiden tot defecten en zelfs onherstelbare schade aan de batterij.” Ook goed om te weten: op koude dagen gaat je batterij minder lang mee. Laad ze daarom vaker op dan je gewoon bent.

Kan ik tijdens het fietsen het rendement van de batterij verbeteren?

“Goed schakelen is belangrijk. De batterij van een elektrische fiets geeft het beste van zichzelf bij een trapfrequentie van ongeveer 70 omwentelingen per minuut.”

Vorig artikelGetest: Dacia Sandero
Volgend artikel6 redenen om Kreta op je wishlist te zetten