Met de fiets ben je er sneller

Op een elektrische fiets haal je doorgaans hogere snelheden. Geen overbodige luxe dus om je rijgedrag aan te passen en veilig te fietsen. Hier moet je op letten!

Veilig fietsen doe je zo

Filip Van Alboom, fietsexpert bij VAB-Rijschool: “Om veilig op een elektrische fiets te rijden, moet je steeds alert zijn bij het inschatten van afstanden en goed uitkijken in de bochten. Anticipeer ook op andere verkeersdeelnemers en pas je snelheid aan als het regent of glad is. In druk verkeer of bij moeilijke omstandigheden wordt het aangeraden om de ondersteuning lager of zelfs volledig uit te zetten.

Soorten aandrijving op elektrische fiets

Qua aandrijving genieten de middenmotor, die via de trapas werkt, en de achtermotor, die het achterwiel aandrijft, een lichte voorkeur over een elektrische motor op de vooras. Bij die laatste kan het voorwiel al eens doorslippen op hellingen met losse ondergrond, terwijl de assistentie fractioneel langer aanhoudt als je stopt met trappen of afremt. De midden- en achtermotor geven ook meer stabiliteit, hoewel het bij sneeuw of ijsvorming toch beter is om de elektrische ondersteuning helemaal uit te schakelen. Weet in dat geval wel dat je het meergewicht van de accu’s en de motor – gemiddeld tien kilo – moet compenseren met spierkracht. Voorts is het ook aangeraden om beschermende kleding en een helm te dragen.”

Wist je dat…

je met donkere kleding op de fiets maar wordt gezien tot op 20 meter, met heldere kleding tot op 50 meter en met reflecterend materiaal tot op wel 150 meter?

Lees ook

De regels voor elektrische fietsen.

Vorig artikelOnbeperkt reizen met trein, tram in bus in Antwerpen en Gent
Volgend artikelVAB-wegenwachters redden en adopteren kat