Bike of the Year 2023 Fiets van het Jaar 2023Wim Kempenaers

Aan het begin van de lente zet VAB een jury van fervente fietsers op het zadel van 25 elektrische fietsen. Haar missie? De deelnemende e-bikes op het rooster leggen en hun favorieten selecteren. Benieuwd welke modellen op het podium staan?

Met de verkiezing ‘Fiets van het Jaar’ gaat VAB naar jaarlijkse gewoonte op zoek naar de beste elektrische fietsen en speedpedelecs. Om appelen niet met peren te vergelijken, verdelen we de elektrische fietsen op in twee categorieën op basis van hun kostprijs: economy (max. 3250 euro) en premium.

 

Economy elektrische fietsen

1. Stella Morena MDB3 FI

Vanuit technisch oogpunt behaalde de Stella opvallend hoge scores omwille van de soepele motor, en de krachtige batterij waardoor ook de grote actieradius erg gewaardeerd werd. Ook de uiterst efficiënte verlichting viel duidelijk in de smaak bij de jury.

Adviesprijs: 3.199 euro

 

2. Elops 920 E Connect LF

De jury was gecharmeerd door het gracieuze design en de uiterst sterke prijs/kwaliteitsverhouding. De enige fiets in deze verkiezing die onder de 2000 euro duikt en toch heel wat punten sprokkelt odner ander door de geruisloze motor in combinatie met een aangenaam rijgedrag.

Adviesprijs: 1.900 euro

 

3. BH Core City Wave

Door zijn sportieve design en concept is de BH een heel efficiënte fiets. De comfortabele vering en de soepelheid van versnellen bekoorde de jury duidelijk.

Adviesprijs: 2.599 euro

 

Premium elektrische fietsen

1. Moustache Samedi 28.7 Open

Voornamelijk het stuurgedrag en de wendbaarheid in combinatie met de uiterst efficiënte vering van de fiets, gaven de totaalscore van de Moustache een duw tot op de eerste plaats.

Adviesprijs: 4.199 euro

 

2. Mondraker Prime RX

De Mondraker werd gelauwerd omwille zijn indrukwekkende looks. Deze uiterst sportief ogende fiets bleek toch erg comfortabel en scoorde ook hoog op vlak van algemene afwerking.

Adviesprijs: 4.799 euro

 

3. Riese & Müller Multitinker Vario

De enige longtail fiets die deelneemt scoort uitstekend. Een perfect afgewerkte fiets met kwaliteitsvolle en handige accessoires. De balans en stijfheid van het frame, goede zithouding en verstelbaarheid van stuur en zadel waren pluspunten.

Adviesprijs: 6.931 euro

 

Fiets zonder zorgen met "VAB Pechverhelping fiets"

Platte band? Ketting stuk? Rem kapot? Met “VAB Pechverhelping fiets” geniet je van 24/7 bescherming bij fietspech of -ongeval in heel de Benelux, met een onbeperkt aantal interventies.

Speedpedelecs

1. Åska Supercommuter

De opvallende looks, de balans en stijfheid van het frame in combinatie met de krachtige motor zorgen voor een erg dynamisch rijgedrag, terwijl de uitmuntende vering de rit veilig en comfortabel houdt.

Adviesprijs: 9.599 euro

 

2. Stromer ST3 Pinion

Voornamelijk de geruisloze soepelheid van de motor en riemaandrijving, in combinatie met de krachtige remmen en de doeltreffende verlichting vielen op tijdens de puntentelling. Ook de grote actieradius bleef niet onopgemerkt.

Adviesprijs: 8.118 euro

 

3. Trek Allant+ 9S

Deze fiets scoort sterk op het vlak van prijs/kwaliteit. Hij is uitgerust met een goede en betrouwbare motor en rijdt heel comfortabel. Met de interne 625Wh accu heeft deze fiets een aanvaardbare reikwijdte die nog kan worden uitgebreid met een externe accu.

Adviesprijs: 5.799 euro

Tip

Is je fiets een dierbaar bezit? Met een VAB Fietsverzekering geniet je van wereldwijde bescherming bij fietsschade of -diefstal.

Hoe worden de fietsen beoordeeld?

Elk jurylid test alle deelnemende fietsen uit de categorie economy en premium op een parcours rond het Sven Nys Cycling Center in Baal. De speedpedelecs vormen de derde categorie en worden enkel door een professionele jury proefgereden. Na elk ritje quoteren de juryleden de geteste fiets op een aantal belangrijke parameters als stuurgedrag en wendbaarheid, ergonomie, veiligheid, trapondersteuning en de prijs-kwaliteitverhouding.

Vorig artikelVeranderingen op til bij de autokeuring
Volgend artikel8 doetips voor een geslaagde vakantie in Bourgondië