Cultuursmakers Bozar surrealisme© Bozar - We Document Art

Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, viert 100 jaar surrealisme met een tentoonstelling rond de beroemde avant-gardestroming in België.

Honderd jaar geleden, in november 1924, wordt het surrealisme in het leven geroepen met de publicatie van André Bretons ‘Manifest van het Surrealisme’. Op hetzelfde moment verschijnen de eerste tekenen van de surrealistische activiteit in België, die bijna zestig jaar en drie generaties zal duren. Dat is uitzonderlijk lang voor een avant-gardebeweging. Het getuigt van het verlangen van de voortrekkers om esthetische bekommernissen te overstijgen en te streven naar maatschappelijke verandering. Dit verlangen is onlosmakelijk verbonden met hun engagement voor de communistische partij.

Histoire de ne pas rire

Een ander typisch kenmerk van het Belgische surrealisme is het gebruik van humor. Daarnaar verwijst ook de naam van deze tentoonstelling, ‘Histoire de ne pas rire’, tegelijk de titel van een boek met theoretische teksten van Paul Nougé.
De dichter Nougé was een teruggetrokken figuur die liever anoniem bleef. Hij ontpopt zich al snel als de theoreticus van de Brusselse surrealistische groep. Vanaf 1924 omringt hij zich met schrijvers en beeldende kunstenaars als Camille Goemans, Marcel Lecomte, Louis Scutenaire, E.L.T. Mesens en natuurlijk René Magritte. Nougé is de rode draad in de Bozar-tentoonstelling. Zijn woorden begeleiden je doorheen een verhaal van meer dan drie generaties.

Topwerken

In de expo, die loopt tot 16 juni, kan je werk van René Magritte, Jane Graverol, Marcel Mariën, Rachel Baes, Leo Dohmen, Paul Delvaux en ook Max Ernst, Yves Tanguy, Salvador Dalí, Georgio de Chirico en vele anderen bewonderen.

Met Cultuursmakers naar deze expo

Wil je graag samen met andere cultuurliefhebbers van deze expo genieten? Schrijf je dan in voor een gegidst bezoek op zaterdag 8 juni bij een van deze groepen van Cultuursmakers:  Aalst, Affligem, Asse-Zellik, Brussel-Oost, Deurne/Berchem, Heist-op-den-Berg/Putte, Lier, Ninove, Oostende, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas. Meer info vind je hier.

Vorig artikelMet de trein op citytrip (zonder overstap!)
Volgend artikelZomer 2024: Vlaming reislustiger dan ooit