Oostenrijk was een populaire bestemming deze paasvakantie.© Shutterstock

Voor de tweede keer loopt de paasvakantie van het Nederlandstalig onderwijs niet meer samen met die van het Franstalig onderwijs. Net als vorig jaar zagen we op de VAB-Alarmcentrale slechts een lichte daling van het aantal oproepen. Vlamingen hebben dus opnieuw veel gereisd. Meest opvallende vaststelling was de daling in het aantal ongevallen.

VAB werkt samen met enkele honderden reiskantoren verspreid over heel België en biedt dus dekking aan inwoners van zowel Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als Wallonië. Nu sinds vorig jaar de paasvakantie in het Nederlandstalig onderwijs niet meer gelijk loopt met die van het Franstalig onderwijs (daar start de vakantie pas op 27 april) stelde zich opnieuw de vraag of het een meer rustige paasvakantie zou worden op de VAB-Alarmcentrale. Wie kinderen heeft in het Franstalig onderwijs is de afgelopen twee weken immers niet op vakantie geweest en zou dus ook niet kunnen opduiken in de pech- of ongevalstatistieken van VAB.

Toch had VAB het zekere voor het onzekere genomen en met de reislust van vorig jaar in het achterhoofd het aantal bijstandsverleners lichtjes verhoogd. Dat bleek geen overbodige luxe, want de paasvakantie bleek aardig druk. Met slechts een lichte daling van 6,5% van het aantal oproepen kunnen we maar één conclusie trekken: de Vlaming was opnieuw erg reislustig. Het lagere aandeel van Waalse reizigers werd opnieuw bijna helemaal opgevuld door dossiers voor Vlamingen.

Oostenrijk populair, ook veel zonvakanties

Uit een eerdere bevraging van VAB bleek dat de paasvakantie (17,2%) na de krokusvakantie (27%) de meest populaire vakantie is om op wintersport te gaan. De paasvakantie is echter in de laatste jaren meer en meer geëvolueerd van een pure wintersportvakantie naar een vakantieperiode waarin ook veel naar de zon gereisd wordt. Hoewel de hoofdmoot van het aantal oproepen nog steeds uit de wintersportlanden komt, staan in de top 10 ook landen als Spanje, Thailand, Turkije en Egypte.  Koploper blijft Frankrijk, met een aandeel van 22% (-2%) van het aantal oproepen, gevolgd door Italië met 14,8% (-0,6%). Derde is Oostenrijk, al zit die bestemming duidelijk in de lift: het aandeel oproepen steeg van 9,6% naar 14,8%.

De top 3 medische dossiers:

  1. Frankrijk (22%)
  2. Italië (15%)
  3. Oostenrijk (15%)

Minder repatriëringen…

De sneeuwcondities waren in veel skigebieden duidelijk nog zeer goed. Dat zorgde er mee voor dat het aantal medische dossiers status quo bleef. Het aantal repatriëringen lag dan weer 10% lager dan in 2023, wat wijst op minder ernstige breuken.

… en opvallend minder ongevallen

De Vlaming blijft ook massaal voor de wagen kiezen om op wintersport te gaan. Dat bleek ook uit de pechstatistieken in de paasvakantie want daar zagen we maar een daling met 8%. Problemen met banden zijn veruit de grootste bron van pech (30%). Een trend die we bij VAB al een paar jaar zien. Reizigers vertrekken te vaak met banden die in slechte conditie zijn of waarvan de bandendruk niet optimaal is. Nochtans zijn beide zaken makkelijk te checken en erg belangrijk voor de veiligheid. Hier lees je hoe je jouw banden in topconditie houdt.

Verder valt het op dat er 31% minder oproepen waren voor ongevallen. Dat het weer de voorbije weken behoorlijk stabiel was zit daar ongetwijfeld voor veel tussen, net als het feit dat in veel van onze buurlanden de voorjaarsvakantie dit jaar op een ander moment valt (en het dus minder druk op de snelwegen was). De top 3 qua technische dossiers blijft onveranderd, al zagen we voor Frankrijk (45%, -2%) wel een lichte daling. Duitsland was in deze paasvakantie duidelijk een populaire bestemming of doorrijland, want daar steeg het aandeel technische dossiers tegenover het totaal aantal dossiers van 9% naar 13%.

De top 3 technische dossiers:

  1. Frankrijk (45%)
  2. Nederland (26%)
  3. Duitsland (13%)

TIP  Of je nu graag dichtbij huis blijft of een verre trip gepland hebt, voor elk type reiziger biedt VAB de perfecte dekking. Vertrek dus zeker niet zonder een reisverzekering op maat. Hier vind je alle info.

Beperkte hinder voor terugkerende reizigers

Terugkerend verkeer kan vooral op zondag mogelijke hinder ondervinden, al worden nergens uitzonderlijk grote problemen verwacht. In op één (Hessen) na alle Duitse deelstaten eindigde de paasvakantie immers vorig weekend of vroeger al. In Frankrijk eindigt de paasvakantie komend weekend enkel in de regio’s Créteil, Montpellier, Parijs, Toulouse en Versailles, maar voor extreme drukte zal dit niet zorgen. In Oostenrijk kan het druk zijn op de A10 met de Tauerntunnel, de A12, de A22 en de Fernpas in Tirol. In Zwitserland wordt vooral drukte verwacht op de A2 met de Gotthardtunnel.

Lees ook

Met de auto op wintersport: denk hieraan

Vorig artikelSnelheid Waaslandtunnel naar 30 kilometer per uur
Volgend artikelDit zijn de deelnemende fietsen voor de tiende ‘Bike of the Year’-verkiezing