Kinderzitje op elektrische fiets

Vooral in de stad is de elektrische fiets een werkpaard geworden die ook de ritten van en naar school voor zijn rekening neemt. De plaatsing van een kinderzitje op een e-bike brengt echter wat bijkomende besognes met zich mee.

Kinderzitje vooraan

Wie vooraan op z’n elektrische fiets een kinderzitje wil, kan vooral hinder ondervinden bij de montage wanneer het display van de elektrische fiets in het midden van het stuur geplaatst is. Ook maakt de combinatie van een kinderzitje vooraan met een elektrische motor in het voorwiel de fiets lastig te besturen. Al wordt de motor in het voorwiel een eerder zeldzame verschijning. Soms is een adapter op de stuurpen nodig om een zitje vooraan te monteren.

Achteraan op de elektrische fiets

Met de batterijen aan de bagagedrager achteraan wordt het gewicht een belangrijke kwestie. De gemiddelde bagagedrager is voorzien op een belasting van 25 kilogram, en de accu weegt al gauw 3,5 kilogram. Bovendien kun je maar beter ruimte laten tussen de accu en het fietsstoeltje om beschadigingen te voorkomen. Een bevestiging via een hulpframe dat ook aan de zadelbuis vasthangt, kan een oplossing bieden. Maar eigenlijk opteer je het best voor een werkpaard dat al meteen aan de omstandigheden is aangepast, wat ze in Nederland een ‘moederfiets’ noemen: stevigere wielen, sterker frame en een lage instap. Bovendien voorziet een merk als Cortina ook in een eigen adapter om op de bagagedrager van de elektrische moederfiets te monteren waarop je eenvoudig het kinderzitje kunt bevestigen.

Lees ook

Zo rijd je veilig op een elektrische fiets

De regels voor elektrisch fietsen

Veelgestelde vragen over fietsostrades

Vorig artikelBrussel door de bril van de fietser
Volgend artikelWinterfell bestaat (en het ligt in Noord-Ierland)