Op wintersport met de EV? Een makkie dankzij deze tips & tricks. © Shutterstock

Uit cijfers van de voorbije jaren weet VAB dat de meeste Vlamingen tijdens de krokusvakantie op wintersport trekken. Sommigen zullen dat traject voor het eerst afleggen met een elektrisch voertuig – vaak een firmawagen. Dat zou uiteraard geen problemen mogen opleveren – op voorwaarde dat je je goed voorbereidt. Met deze 11 tips & tricks rij jij met een gerust gemoed richting skigebied.

Vooraf

1. Stippel je route uit

Goed begonnen is half gewonnen: bereid je rit grondig voor. Welke route neem je en waar kan laden? Want de Alpen haal je niet in één keer. Mik vooral op de grotere netwerken, genre Ionity, Fastned, Tesla. ChargeMap en Shell Recharge hebben apps met daarin een handige routeplanner. Besef dat de rit met een EV langer zal duren dan eentje op fossiele brandstof. Hou daar rekening mee, zeker als er kinderen bij zijn. Je raakt met een elektrische auto niet in 10 uur duizend kilometer ver. Als iedereen dat incalculeert, zal je rustiger achter het stuur zitten én minder vermoeid toekomen op je vakantieplek.

2. Vertrek volledig opgeladen

Zorg dat je batterij bij vertrek helemaal opgeladen is. Zo neem je meteen een vliegende start. En weet: thuisladen is nog altijd het goedkoopst.

3. Neem meerdere laadpassen mee

Normaal kan je overal terecht met elke laadpas – in de realiteit is dat niet het geval. Weet dat er honderden laadpassen zijn. De meest courante? ChargeMap, Plugsurfing, EDI, ChargePoint, Blue Corner… Handig om weten: je kan ook steeds vaker met een creditcard betalen, bijvoorbeeld bij Fastned.

4. En ook meerdere laadkabels

Better safe than sorry. Ook hier, zorg voor meerdere exemplaren. Dus gooi ook de zogenaamde ‘omalader’, waarmee je gewoon aan het stopcontact kan laden, in je koffer. Je weet maar nooit… Vermijd ook dat je laadkabel bevriest. Zorg dat de kabel en de aansluiting droog zijn voor je de kabel aansluit.

5. Vergeet de vignetten en tolbadge niet

Ook al stoot hij geen schadelijke gassen uit, zelfs een EV heeft een milieuvignet nodig. Geen of het foute vignet kan een stevige boete opleveren. Een tolbadge kan je dan weer behoorlijk wat tijds- (én batterij)winst opleveren aan de péage. Bestel ze via de webshop van VAB.

6. Check winterbanden (en sneeuwkettingen)

Winterbanden zijn niet alleen de veilige keuze, ze zijn vaak verplicht in wintersportgebieden. Hier lees je waar dat het geval is. Check zeker ook de plaatselijke regels in verband met sneeuwkettingen. In deze landen móet je ze opleggen.

7. Vertrek niet zonder verzekering

Zorg dat je goed verzekerd op wintersport vertrekt. De VAB-formule Pech + Reis Europa waarborgt niet alleen pechverhelping voor je voertuig en medische kosten in het buitenland, maar indien nodig ook extra verblijfskosten en eventuele repatriëring. Geen overbodige luxe dus!

 

Onderweg

8. Hou je rijbereik in de gaten

Onder invloed van koude temperaturen zakt het rijbereik van een EV drastisch. Ook een zwaar geladen auto – denk aan een dakkoffer – zal meer verbruiken dan een lege. Hou er dus rekening mee dat je sneller en meer zal moeten laden. Ook verwarming, airco en achterruitverwarming slurpen batterij en bijgevolg actieradius. Trek dus beter een warme trui aan en kies voor stoel- en stuurverwarming. De auto voorverwarmen als hij nog aan de laadpaal hangt, is nog zo’n EV-lifehack. Activeer ook het regeneratief remmen om je rijbereik onderweg een klein beetje te boosten.

9. Laad op tijd bij

Leerden we al in de zomer: probeer die laadbeurt niet zo lang mogelijk uit te stellen. Kijk uit naar een laadstation als je rijbereik onder de honderd kilometer duikt. Want vanaf dan kan het snel gaan… Weet ook dat snelladers stoppen of hun snelheid drastisch verlagen vanaf dat je batterij voor 80% gevuld is.

 

Ter plekke

10. Reserveer je stekker

Ga je op jouw bestemming je wagen nodig hebben? Of vrees je dat de batterij (zo goed als) leeg zal zijn bij aankomst? Check dan zeker of je jouw EV op je vakantieplek kan laden, bij het hotel of in de buurt. Bij veel (grote) hotels in Oostenrijk zijn al laadpalen voorzien. Reserveer die het best op voorhand.

11. Verboden te kleven!

Is je wagen opgeladen? Laat hem dan niet aan de laadpaal staan maar verplaats hem naar een gewone parkeerplek. Je wilt toch niet bekeken worden als laadpaalklever? Bovendien hanteren sommige laadpaaluitbaters een boetetarief bij het bezet houden van een laadpaal.

Lees ook

Elektrisch op vakantie: trager rijden en toch sneller aankomen

7 tips om met de elektrische wagen op vakantie te gaan

Vorig artikelMicrocars, terug van (nooit) weggeweest
Volgend artikelMag je een middenvakrijder langs rechts voorbij?