Continental winterbanden

Ga je met de wagen op wintersportvakantie? Dan is het belangrijk om te weten of winterbanden verplicht zijn in de landen waar je doorheen rijdt.

Luxemburg

Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Banden met de markering M + S worden als winterbanden beschouwd.  Wie naar Frankrijk op wintersport trekt en door Luxemburg rijdt, voorziet zijn wagen dus het best van winterbanden.

Frankrijk

Van 1 november tot en met 31 maart is het in sommige gemeentes in 48 Franse departementen verplicht om te rijden met winterbanden of om sneeuwkettingen aan boord te hebben. De zones liggen in de Vogezen, Pyreneeën, Centraal Massief, Jura, Alpen en Corsica en worden aangegeven met verkeersborden. Voorlopig zijn banden met de aanduiding M+S, MS of M&S voldoende, maar vanaf 2024 moeten ze echter ook het sneeuwvloksymbool hebben. In de rest van Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht, maar worden ze wel aangeraden bij winterse omstandigheden.

Duitsland

In Duitsland moet je auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. Er is geen vaste periode bepaald waarbinnen je verplicht bent om met winterbanden te rijden, maar het weer kan – zeker in de bergen – voor verrassingen zorgen. Voorzie dus het best winterbanden in Duitsland.

Opgelet: sinds 1 januari 2018 stelt Duitsland nieuwe eisen aan winterbanden. De band moet voortaan voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje). Er is een overgangsregeling voor wie nu al over winterbanden beschikt: tot 30 september 2024 mogen winterbanden met enkel M+S markering die voor 2018 zijn geproduceerd toch nog gebruikt worden.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden. Winterbanden moeten er een profiel van minimaal 4 millimeter hebben, anders worden ze gezien als zomerbanden. Banden met de markering M+S, MS of M&S worden als winterbanden beschouwd. Vierseizoenenbanden moeten de markering M+S hebben.

Zwitserland

Er is geen algemene wettelijke verplichting voor het gebruik van winterbanden in Zwitserland, maar het is wel sterk aanbevolen. Is je wagen niet uitgerust om besneeuwde wegen te berijden en hinder je daardoor het verkeer, dan kan er een boete volgen.

Italië

Winterbanden zijn er enkel verplicht wanneer een verkeersbord dat aangeeft. Banden met de markering M + S worden als winterbanden beschouwd. In onder andere de Aostavallei zijn ze altijd verplicht van 15 oktober tot 15 april, in Bolzano en op de Brenner-snelweg A 22 naar Affi zijn ze verplicht van 15 november tot 15 april.

Tsjechië

Winterbanden zijn verplicht van 1 november tot en met 31 maart bij winterse omstandigheden. De minimumprofieldiepte is 4 millimeter en banden met de markering M+S, MS of M&S worden als winterbanden beschouwd. Vierseizoenenbanden moeten de markering M+S hebben. Op sommige wegen zijn ze altijd verplicht in die periode, ongeacht of er winterse omstandigheden zijn of niet. Die verplichting wordt aangegeven met een verkeersbord.

 

Ken je de verkeersregels?

De verkeersregels in de landen waar je op vakantie gaat kunnen weleens verschillen van de Belgische regels. Test hier alvast je kennis over de verkeersregels in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk in de verkeersquiz.

Vorig artikelAutoverlichting: ken jij het verschil?
Volgend artikelWeet jij wat een frunk is?