reisdrang gezin vakantie auto inladenFoto: Shutterstock

We zullen deze zomer weer massaal op reis gaan, zo blijkt uit de VAB-zomerenquête. Frankrijk is de populairste bestemming. In eigen land blijft de kust de grote trekpleister.

Meer dan 6 op de 10 Belgen gaan deze zomer zeker op vakantie. Daarvan gaat 42% meer dan één keer op reis, 1 op de 10 zelfs meer dan twee keer. De reismicrobe kriebelt het hardst bij de jongeren: in de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar zegt 72% op reis te gaan. Van de Belgen die op reis gaan, kiest de grote meerderheid voor het buitenland, maar wel binnen Europa. Liefst 42% onder hen trekt naar Frankrijk. Onze zuiderburen blijven dus nog steeds onze favoriete vakantiebestemming, gevolgd door Spanje (24%), Italië (16%), Nederland (11%) en Duitsland (10%). Een minderheid (15%) gaat buiten Europa op vakantie, van die mensen gaan ruim 4 op de 10 naar Afrika.

Kust populairst in eigen land

Bijna 1 op de 3 van de reizigers blijft in eigen land voor een vakantie. De kust is binnen ons land met 62% veruit de populairste bestemming. Ook Wallonië trekt met 35% behoorlijk wat vakantiegangers. Andere plaatsen (De Kempen, Heuvelland, Limburg… ) lokken 16% reislustigen. Bij jongeren (18-24 jaar) blijft maar 15% in eigen land. Voor de meeste jongeren is het met andere woorden pas écht vakantie als ze België achter zich laten. Nog opvallend: 10% van de Belgen die op reis gaan, gaat alleen. De singlesmarkt is dus een niet te onderschatten groep binnen het reissegment. Bijna 1 op de 5 Belgen (19%) gaat dan weer op reis met vrienden. Binnen de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar is dat zelfs 37%. Er wordt ook veel buiten de schoolvakanties gereisd: 1 op de 3 (32%) gaat pas in september op vakantie. Bij de 65-plussers zijn de zomermaanden juli en augustus vaak te druk en minder interessant qua prijssetting, want zij kiezen massaal voor juni (48%) en september (53%).

Minder uitgeven aan horeca en uitstappen

Meer dan de helft van de landgenoten (53%) laat zijn reisgedrag niet beïnvloeden door de energiecrisis of hoge inflatie. 45% gaat even veel op reis, 8% zelfs meer. Daar tegenover staat dat 28% minder of minder lang op reis gaat dan vorig jaar. Als we polsen naar het te besteden reisbudget, dan zien we dat 12% meer zal uitgeven dan vorig jaar, 37% evenveel en – meest opvallende cijfer – toch 30% of bijna 1 op de 3 de hand op de knip houdt en minder zal uitgeven dan vorig jaar. Wanneer er bespaard wordt, dan is dat vooral op horeca en uitstappen.

Fikse toename annulatieverzekeringen

De reislust van de Belg is weliswaar meer dan ooit aanwezig, hij is ook meer op zijn hoede dan voor de coronapandemie. VAB ziet een duidelijke toename van het aantal annulatieverzekeringen: in 2022 een stijging met 49,3% tegenover 2019. We dekken ons duidelijk vaker in voor mocht het toch fout lopen. VAB heeft zich alvast goed voorbereid op de komende zomerdrukte. Met verschillende maatregelen wordt ervoor gezorgd dat de verwachte reisdrang in goede banen kan geleid worden.

 

Lees ook

VAB is helemaal klaar voor de zomerdrukte

Lange vakantierit? Zo kun je zelf je auto nakijken!

Op autovakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Op vliegvakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Vorig artikelVAB-menu: driegangenmenu bij De Ceder in Kruibeke voor € 50
Volgend artikelMobiliteitsraad wil heldere keuzes van overheid