autovakantie gezinFoto: Shutterstock

Vertrek je binnenkort met je wagen op reis? Met onze tips zorg je er voor dat je autovakantie niet in het water valt.

Kijk je auto na

Vlot je vakantiebestemming bereiken kan enkel als je auto in topvorm is. Je kan zelf een aantal dingen zonder veel moeite checken. Lees hier wat je moet nakijken en waar je op moet letten. Liever een grondig nazicht? Het VAB-Diagnosecentrum heeft een speciale vakantiemodule die specifiek is afgestemd op je lange vakantierit.

Een pechbijstand zorgt voor extra gemoedsrust

Graag wat meer zekerheid tijdens je autovakantie? Voeg de optie ‘voertuig’ toe aan je jaarpolis VAB-Reisbijstand. Je kunt rekenen op hulp bij alle soorten autopech op weg naar je buitenlandse bestemming en ter plaatse. Ook als je auto niet herstelbaar is of gestolen wordt zorgen we voor een oplossing.

Laad je wagen verstandig

Omdat op vakantie gaan weleens op een volksverhuizing lijkt, is correct je auto inladen essentieel. Je auto moet namelijk goed in balans blijven voor een perfecte wegligging. Gebruik deze praktische tips.

Start uitgerust aan je rit en eet gezond

Onderschat een lange vakantierit niet. In de zomermaanden is één op de drie ongevallen op autosnelwegen geheel of gedeeltelijk te wijten aan vermoeidheid. Las pauzes in en vermijd ’s nachts rijden. Tijdens je vakantierit tijd maken voor een picknick is ook goed voor je concentratie. Geen zin in wakke broodjes? Lees deze 5 handige tips.

Denk aan vignetten of een tolbadge

In Frankrijk en Duitsland heb je voor sommige steden een milieuvignet nodig. Om de snelwegen in Oostenrijk en Zwitserland te gebruiken heb je een snelwegvignet nodig. In Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië kun je dan weer heel wat tijd besparen met een tolbadge waarmee je door de gereserveerde poortjes kun rijden. In de webwinkel van VAB vind je alles wat je nodig hebt.

Waar liggen de knelpunten en kun je ze vermijden?

Op je bestemming geraken gaat niet altijd over een leien dakje. Waar zijn de grote knelpunten in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk? En bestaan er alternatieven? We lijsten ze voor je op. We onderzochten ook of je de ring rond Parijs kunt vermijden, via welke tunnels je best naar Italië rijdt en wat het ideale vertrekmoment naar Zuid-Frankrijk is.

Voorkom wagenziekte

Niet iedereen is bestand tegen een lange autorit. Kinderen op de achterbank maar ook volwassenen hebben weleens last van wagenziekte. Met deze tips kun je het voorkomen of minder erg maken.

Laat je niet vangen door milieuzones…

In Europa duikt de ene milieuzone na de andere op. Elk land, of zelfs elke streek, kent andere regels. Een kort overzicht van alle regels om tijdens je autovakantie door de bomen het bos nog te zien.

…of door afwijkende verkeersregels

De snelheidslimieten zijn in elk land anders en ook heel wat verkeersregels wijken weleens af van wat we gewoon zijn. We lijsten per land de belangrijkste verschillen op.

Kijk de coronamaatregelen op je bestemming na

Waar moet je in Frankrijk een mondmasker dragen? Zijn de musea in Italië wel open? Heb je in Spanje een negatieve coronatest nodig? En hoeveel meter afstand moet je houden in Duitsland? Op de meest prangende vragen geven we een antwoord.

Vorig artikelOntdek Brussel op z’n mooist in 6 stops
Volgend artikelOp vliegvakantie? Een handige checklist voor een goede reis!