coronacertificaat vaccinatiebewijsFoto: Shutterstock

Reizen zal deze zomer eenvoudiger gaan met het Europese coronacertificaat. Het digitale vaccinatiebewijs wordt vanaf 1 juli in heel Europa aanvaard. Hoe werkt het precies en waar moet je het halen?

Wat is het coronacertificaat?

Om te voorkomen dat alle Europese landen andere regels hanteren voor toeristen en bezoekers, werd een Europees coronacertificaat ontwikkeld. Dit zal in alle landen van de Europese Unie aanvaard worden en zorgt ervoor dat je probleemloos de grens kunt oversteken. Het werkt via een QR-code op je smartphone maar voor wie dat niet heeft is er ook een papieren versie beschikbaar. Bekijk hier een filmpje over hoe het precies werkt.

Wie kan het coronacertificaat krijgen?

Het certificaat is eigenlijk meer dan een vaccinatiebewijs: je kan het krijgen als je effectief volledig gevaccineerd bent, maar ook als je genezen bent van een coronabesmetting of als je een negatieve PCR-test hebt afgelegd.

  • Vaccinatie: Volledige vaccinatie zijn twee prikken bij een vaccin van Pfizer, Moderna en AstraZeneca en één prik bij een vaccin van Johnson&Johnson. De meeste landen vragen het bewijs van een volledige vaccinatie, maar voor sommige landen volstaat één prik van eender welk vaccin als vaccinatiebewijs. Op je certificaat zal vermeld staan hoeveel dosissen je kreeg. Sommige landen leggen ook een extra wachtperiode op, meestal van twee weken na de laatste prik.
  • Genezen van coronabesmetting: Als je in de voorbije 180 dagen een positieve coronatest ontving, kun je ook aanspraak maken op het certificaat. Je kan het krijgen vanaf de elfde dag na je positieve test, omdat men ervan uitgaat dat je dan niet meer besmettelijk bent. Een herstelcertificaat is beschikbaar anderhalf uur nadat de labo’s de testresultaten van een positieve Covid-test ingevoerd hebben in de databank van Sciensano. Daarna moet je nog 11 dagen wachten vooraleer je het kan gebruiken.
  • Negatieve PCR-test: Met een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud kun je ook een certificaat krijgen. Een testcertificaat is beschikbaar anderhalf uur nadat de labo’s de testresultaten hebben ingevoerd in de databank van Sciensano. Het is 72 uur geldig vanaf het moment van de test. Omdat labo’s tijd nodig hebben om de testen te verwerken en de resultaten te registreren, ontvang je meestal een certificaat dat nog 24 tot 48 uur geldig is. Let op, wie van deze optie gebruik maakt en een rondreis maakt van land naar land, moet opnieuw een test afleggen om naar een volgend land te kunnen reizen als de test ondertussen ouder is dan 72 uur. Wie nog niet de kans heeft gekregen om zich volledig te laten vaccineren heeft recht op twee gratis PCR-testen.

Het certificaat is verkrijgbaar voor alle inwoners van de Europese Unie van 6 jaar of ouder. Voor elke test en elke vaccinatieprik ontvang je een afzonderlijk certificaat. Je kan dus meer dan één certificaat hebben, maar elk certificaat is wel persoonlijk.

Waar kun je het krijgen?

De makkelijkste manier is via de CovidSafeBE-app die je kunt downloaden (Android: toestellen vanaf Android 5; iPhone: vanaf iPhone 5s of een recenter model met minimaal iOS 12.5). Je kunt het ook opvragen via mijngezondheid.be, burgerprofiel.be of telefonisch op 078/78.78.50 in Vlaanderen en 02/214.19.19 in Brussel. Let op, de optie ‘negatieve PRC-test’ kun je niet gebruiken als je telefonisch een certificaat opvraagt. Het kan namelijk een week duren voor je het papier in de bus krijgt en tegen dan is je test ouder dan 72 uur. Voor de app en het digitale formulier heb je wel Itsme of een andere aanmeldoptie van eHealth nodig.

Wat met kinderen?

Een certificaat aanvragen voor je kind tussen 6 en 18 jaar, kan via eHealth. Dat is dan een certificaat van een negatieve test of bewijs van genezing van een coronabesmetting aangezien kinderen nog niet gevaccineerd kunnen worden. Kinderen die jonger zijn dan 6 jaar hebben geen coronacertificaat nodig. Let op, voor kinderen tot 18 jaar kunnen de regels verschillen van land tot land. Bekijk hier welke regels van toepassing zijn voor jouw vakantiebestemming.

Voor welke landen geldt het?

Je kunt het coronacertificaat gebruiken vanaf 1 juli voor reizen naar alle landen van de Europese Unie. Europese landen die niet tot de Europese Unie behoren maar wel Schengenlidstaten zijn, zoals Noorwegen, Zwitserland en IJsland erkennen het certificaat. Reis je buiten Europa, dan kun je het certificaat niet gebruiken.

Kun je ook reizen zonder certificaat?

Het coronacertificaat is niet verplicht maar het maakt het reizen wel veel makkelijker. Wie reist moet sowieso rekening houden met de regels van het land waar je naartoe gaat. In de meeste gevallen zal een land een negatieve test, bewijs van vaccinatie of bewijs van genezing van een coronabesmetting vragen. Die voorwaarden worden ook gesteld voor een coronacertificaat, dus is het handiger om meteen het certificaat in orde te brengen zodat je bij een controle sneller kunt passeren.

 

Lees ook

Die gratis PCR-test om te reizen, hoe zit dat precies?

Check de coronamaatregelen op jouw vakantiebestemming

Op autovakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Op vliegvakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Vorig artikelGetest: de snelste manier om te betalen bij Franse péage
Volgend artikelRoadtrippen in Noord-Italië: 5 autoroutes door Lombardije