LombardijeAdvertentie

Lombardije is meer dan de streek rond miljoenenstad Milaan. De regio tussen de centrale Alpen en de Po-vlakte verrast met een variatie aan landschappen, die je dankzij een uitstekend wegennet vlot met de auto verkent. Wij stellen je vijf dagroutes langs pittoreske plaatsen voor.

1. Het beroemde Gardameer

Een aantrekkelijk startpunt om het bekende Gardameer te ontdekken is Sirmione, dat op een schiereiland in het zuiden ligt, met zijn indrukwekkende kasteel Rocca Scaligera en thermen. Iets verder charmeert ook Desenzano met zijn gezellige plein Piazza Malvezzi en kasteel. Maar vooral de Venetiaanse stad Salo en de nieuwe oeverpromenade, zo’n 30 km noordelijker, mag je niet overslaan. Volg vanaf hier de spectaculaire Gardesana Occidentale, een route langs de mooiste panorama’s en charmantste dorpjes op de westelijke oever, langs begroeide heuvelruggen, diepblauw water en oleanders. Gargnono en Limone, bekend om hun citrusvruchten, zijn zeker een tussenstop waard. Met een fantastisch uitzicht op het meer vanuit Tremosino, 400 meter hoog, sluit je rit in schoonheid af.

 

2. Wijnregio Franciacorta

Tussen Brescia, bekend van de legendarische Mille Miglia-rally, en het Iseomeer strekt zich het golvende wijngebied Franciacorta uit. Hier wordt de beste mousserende wijn van Italië gemaakt, met de beschermde oorsprongsbenaming Franciacorta DOCG. De ideale gids door de streek is de 80 km lange wijnroute: de Strada del Franciacorta brengt je door een lappendeken van wijngaarden langs charmante dorpjes, kastelen, oude villa’s en knappe panorama’s naar beroemde wijnhuizen, authentieke herbergen en restaurants met Michelin-sterren. Mooie stopplaatsen onderweg zijn Rodengo-Saiano, Rovato en Erbusco.

 

3. Glamour aan het Comomeer

Als je Milaan in noordelijke richting verlaat, kun je in de groene Brianza-streek in het glamoureuze leven van de achttiende en vroege negentiende eeuw duiken: op een traject van 25 km liggen vier beroemde villa’s in neoclassicistische of barokke stijl, soms met fraaie tuinen (Villa Reale, Villa Cusani Tittoni Traversi/ Scalvini-museum, Villa Gallerati Scotti, Villa Taverna). Deze villaroute is de ideale voorbereiding op de glitter van het prachtige Comomeer, waar zowel George Clooney en James Bond als Goethe of Stendhal voor vielen. Begin in de buurt van het mooie plaatsje Bellagio, met Villa del Balbianello en Villa Carlotta. Aan de overkant mag je de romantische oeverpromenade bij het betoverende Varenna niet missen.

 

4. De bergen van Valtellina

Aan de grote Noord-Italiaanse meren zie je altijd wel de Alpen in het decor. In de zomer trakteert die bergwereld je op weelderig groene hellingen en koelere lucht. Een aanrader is de route van 50 km tussen de Morbegno-vallei en de Zwitserse stad Tirano, langs tintelend mooie landschappen, historische en culturele parels en uitstekende wijn… Vertrek in Morbegno, niet ver van het noordelijkste stukje Comomeer: hier zijn de antieke wijnkelders en het palazzo Malacrida een must. De SS38 volgt dan min of meer de Adda-rivier en leidt langs prachtige wijnterrassen (Via dei Terrazzamenti), die typisch zijn voor de streek. In Sondrio kun je het contrast bewonderen tussen de statige Piazza Garibaldi en de fascinerende Via Scarpatetti, een straat vol oude boerenhuizen en stenen gewelven, houten trappen en terrassen. Stop ook even in het dorpje Teglio, waar de pizzoccheri werd uitgevonden, een hartig gerecht met boekweitpasta, groenten, kruiden en kaas. Je eindpunt, Tirano, is de aankomstplaats van de beroemde bergtrein Bernina Express uit Zwitserland.

 

5. Panorama’s langs het Lago Maggiore

Het meest westelijke van de grote meren, Lago Maggiore, is misschien minder bekend, maar daarom niet minder de moeite. Begin je tocht in Angera, een stad die gedomineerd wordt door het kasteel Rocca Borromeo, waarin zich ook een uniek poppen- en speelgoedmuseum bevindt. Vanuit Angera slingert de SP69 langs de oostelijke oever noordwaarts in een aaneenschakeling van adembenemende panorama’s, altijd weer met de bergen op de achtergrond. Verbaas je onderweg over de oude kalkovens in Ispra en over het klooster van Santa Catarina del Sasso in Leggiuno, op een steile klif aan het water. Zo’n 40 km van je vertrekpunt kom je in Luino, tot ver buiten Italië befaamd om zijn wekelijkse markt, die alles van eten en kleren, bloemen en accessoires tot lokale ambachtskunst verkoopt.

 

Toeristische info Lombardije

Alle info over de Noord-Italiaanse regio Lombardije vind je op de website.
Meer inspiratie via Facebook en Instagram.

Vorig artikelAlles over het coronacertificaat om te reizen
Volgend artikelZuid-Tirol in Italië, favoriet bij gezinnen