Betalen bij péage
Betalen bij péage

In de zomer kunnen de Franse tolpoorten al eens voor opstoppingen zorgen. VAB testte met welke betalingswijze je het snelst langs de péage rijdt.

Er zijn drie betaalmogelijkheden

  • Cash: je kan de bemande poortjes of de poortjes waar een groene X of munten boven staan gebruiken.
  • Kredietkaart: je kan de poortjes gebruiken waar een afbeelding van een credit card of “CB” boven staat.
  • Bip&Go (télépéage): je kan alle poortjes gebruiken, maar er zijn ‘snelle poortjes’ speciaal voor télépéage, daar staat een oranje “t” en een snelheidsbord van 30 km/u boven, deze rijstroken bevinden zich meestal helemaal links of helemaal rechts.

Welke betalingswijze is nu het snelst?

VAB deed de test: drie medewerkers startten op hetzelfde ogenblik aan een filevrije tolpoort en reden naar een afgesproken punt op de parking na de tolpoortjes. Ze testten niet alleen de snelheid, maar ook het gebruiksgemak van de verschillende manieren om te betalen.

Bip&Go (télépéage)

Duurtijd: snelste oplossing.

Gebruiksgemak: gemakkelijk. Je bevestigt het kastje aan de voorruit en je kan via de gereserveerde rijstroken doorrijden met 30 km/u.

Kredietkaart

Duurtijd: 3 maal zo lang.

Gebruiksgemak: iets beter. Péageticket zoeken, bankkaart zoeken.

Cash betalen

Duurtijd: 4 maal zo lang.

Gebruiksgemak: veel gedoe. Péageticket zoeken, cash zoeken, geld terugkrijgen.

Praktisch

De Bip&Go badge bestel je makkelijk bij VAB. Meer info vind je hier. Met de VAB-Tankkaart van Esso kun je ook in Frankrijk tanken en pas op het einde van de maand betalen. Je persoonlijke kaart kun je hier aanvragen.