gratis PCR-test coronaFoto: Shutterstock

De overheid biedt iedereen die naar het buitenland reist twee keer een gratis PCR-test aan. Maar hoe moet je zo’n test aanvragen en waar kun je hem laten afnemen?

Voor wie is het?

Vanaf maandag 28 juni kan iedereen vanaf 6 jaar aanspraak maken op twee gratis PCR-testen. De voorwaarde is wel dat je nog niet de kans hebt gekregen om je volledig te laten vaccineren. Wie nog geen uitnodiging ontving of wie twee prikken nodig heeft van zijn vaccin en er nog maar één heeft ontvangen, mag dus gebruik maken van de gratis testen. Wie al volledig is gevaccineerd of wie z’n voorstel tot vaccinatie weigerde kan dat niet. In het eerste geval heb je ze ook niet nodig, gezien je met een volledige vaccinatie aanspraak kunt maken op een geldig coronacertificaat.

Hoe vraag je de gratis PCR-test aan?

Voor de test ga je niet naar je huisarts. De gratis testen vraag je aan via mijngezondheid.belgie.be (officieel vanaf maandag 28 juni, maar de testfase start al op zaterdag 26 juni). Je ontvangt dan een activatiecode die 10 dagen geldig blijft. Vraag de code alleen aan als je ook effectief binnen de 10 dagen op reis vertrekt. Nu een code aanvragen voor een reis die je binnen een maand gaat maken heeft geen enkele zin. Met de code kun je terecht in alle triage- en testafnamecentra, privélabo’s of ziekenhuislabo’s. Een overzicht van alle testcentra kun je hier bekijken. Je kunt bij de aanvraag van je activatiecode op de website in de meeste gevallen ook een afspraak maken voor de test. Let wel, dit is alleen mogelijk als er beschikbare vrije ruimte is.

Wat als ik mijn vaccin weigerde?

Als je geen recht hebt op een gratis PCR-test kun je op dezelfde manier een betalende activatiecode aanvragen, via mijngezondheid.belgie.be dus. Die code is 30 dagen geldig. De betaling voor je test gebeurt veelal op het moment van de afname zelf. Gemiddeld kost een test 46 euro. Let wel, met een betalende activatiecode kun je niet terecht in alle afnamecentra. Dat check je best even op voorhand. In de meeste privélabo’s kun je zeker wel terecht.

Hoe krijg ik het resultaat?

Is je resultaat negatief, dan wordt die negatieve test gelinkt aan de CovidSafe app. Op die manier heb je een coronacertificaat dat 72 uur geldig is vanaf het moment van je test (dus niet vanaf het moment dat je het resultaat ontving). Hou dus zeker rekening met de doorlooptijd van de analyses van je test. Reken op 24 tot 36 uur voor je het resultaat ontvangt. Hier komt dus wat rekenwerk bij kijken: boek de test niet te laat, maar ook niet te vroeg want voor sommige landen is een negatieve test maar 48 uur geldig. Bekijk hier welke regels voor jouw bestemming van toepassing zijn. De testcentra hebben vaak ook nog extra mogelijkheden om de testresultaten te versturen, bijvoorbeeld voor mensen die geen smartphone hebben. Het resultaat van je test kun je ook bekijken op www.mijngezondheid.belgie.be, myhealthviewer.be en www.cozo.be.

 

Lees ook

Check de coronamaatregelen op jouw vakantiebestemming

Alles over het coronacertificaat om te reizen

Op autovakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Op vliegvakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Vorig artikelDinner with the Queen: over de bloemetjes en de bijtjes
Volgend artikelReislust Vlamingen aangewakkerd door gratis PCR-test en betere kleurcodes buurlanden