2PK AK400Foto's: Wim Kempenaers

Zo’n tweehonderd 2PK’s heeft Geert gehad, maar deze bestelwagen blijft een buitenbeentje. Of hoe het lot hem met de geit opzadelde.

Cadeautje van de baas

“Op m’n zestiende kocht ik een Honda Accord, maar die restauratie duurde langer dan verwacht. Toen ik wat later in een garage aan de slag ging, had ik een auto nodig. Toevallig kwam daar een Citroën Dyane binnen, de grote broer van de 2PK. Ik wilde hem overkopen, maar mijn baas gaf hem me cadeau. Had hij me toen iets anders gegeven, dan was de liefde voor de 2PK misschien niet ontstaan. Ik heb ooit een VW Kever cabrio gehad, maar daar voelde ik me niet in thuis. Ik heb hem meteen van de hand gedaan.”

Dak open, zwembroek aan

“Een 2PK is puur plezier. En verslavend. Dak open, raampjes omhooggeklapt en rijden maar. Ik heb er vroeger mee in de bossen gecrost en ontelbare uitstapjes gemaakt. Zwembroek aan en zonder handdoek of kleren naar het kanaal voor een plonsje. Even opdrogen en in zwembroek terug naar huis. Heerlijk! Nu nog gaat het dak aan het begin van de zomer open en pas tegen de herfst weer dicht. De autozetels lijken wat op tuinstoeltjes, maar zitten best comfortabel. Mijn vrouw is rugpatiënt, maar heeft geen extra last door de mindere luxe in onze 2PK. Volgend jaar rijden we er zelfs helemaal mee naar Kroatië.”

In Nederland kwamen er twee politieagenten op ons af. Niet voor een boete, maar voor een foto.

Hup Holland hup

“We wilden een busje, zodat we na een feestje in onze auto konden slapen. Mijn oog viel op een Citroën Acadiane, het bestelbusje van de Dyane, maar die vond mijn vrouw niet mooi. Op dat moment deed een kennis zijn 2PK bestelbusje (AK400) weg. De onderkant was nog redelijk in orde, maar vooral de achterkant van de carrosserie was er slecht aan toe. Ik moest hem dus ook herspuiten. Mijn vrouw is zot van Nederland en heeft het Delftse blauw gekozen. De gordijntjes komen uit de regio Volendam. We hebben er echter nog niet in geslapen, omdat we er nog nooit mee naar een feestje zijn gegaan.” (lacht)

Nieuwsgierige agenten

“Toen we eens in Nederland aan het tanken waren, kwamen er twee politieagenten op ons af. We dachten dat ze ons busje wilden wegen om te controleren of we niet over het toegelaten gewicht zaten. Niets bleek minder waar. De twee heren wilden gewoonweg met onze 2PK op de foto.” (lacht)

Tip

Meer weten over de historiek van dit Franse merk? Lees dan hier de geschiedenis van Citroën.

Previous articleFord Mustang Bullitt, ode aan een filmlegende
Next articleMet Ryanair naar Marrakech en Malta