Borgward IsabellaFoto's met dank aan

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Geen wonder dat Jos ons zo gepassioneerd vertelt over zijn beminnelijke Borgward Isabella.

Fitter dan ooit

“Tot 1976 heb ik met deze wagen gereden. Er stonden toen 200.000 kilometers op de teller. Een paar jaar later begon ik met de restauratie, die uiteindelijk vijf jaar heeft geduurd. Ik heb hem helemaal uit elkaar gevezen. Nu is hij in topconditie, nog beter dan toen hij uit de showroom kwam.”

Déjà vu

“In 1951 begon ik als mechanieker in een garage van Borgward, indertijd een prestigieus merk. Hun auto’s waren heel vooruitstrevend, zowel qua comfort als qua motoren. Het soort auto waarmee politiekers, advocaten en directeurs reden. Ik kocht deze auto in 1964 van een handelaar. Via het onderhoudsboekje kwam ik er toevallig achter dat ik zelf nog aan deze wagen had gesleuteld. De vorige eigenaar was een dokter en klant in de garage waar ik werkte. Later, toen het merk al failliet was, ben ik met een eigen garage begonnen. Ik specialiseerde me in Borgward. Van heinde en verre kwamen eigenaars van oude modellen naar mij.”

De Borgwards uit België hadden geen goede reputatie. Wilde je er één uit Duitsland, dan moest je bijbetalen.

Made in Belgium

“Deze Isabella is in Mortsel gebouwd, meer bepaald in dezelfde fabriek waar ze vroeger Minerva’s maakten. De Borgwards die hier in elkaar werden gestoken, hadden niet zo’n goede reputatie. De Duitse exemplaren waren veel beter. Als je er een uit Duitsland wilde, dan moest je vijfduizend frank meer betalen. Na het faillissement werden ze nog een tijdje in Mexico gebouwd. We hadden het idee om ze van daaruit te importeren, want ik wilde altijd al concessiehouder van Borgward zijn. Dat is helaas niet gelukt. Uiteindelijk is de productie daar ook gestopt. Sinds enkele jaren is het Duitse merk weer actief, nu maken ze SUV’s. In 2015 hebben ze hun eerste nieuwe model voorgesteld, maar die wordt voorlopig vooral in China verkocht.”

Familietrekje

“Mijn zonen zijn ook bezeten door Borgward. Ze hebben thuis nooit iets anders gezien, en kregen het dus met de paplepel ingegoten. Ook mijn kleinkinderen hebben de smaak te pakken. Twee kleindochters gaan zelfs naar China voor een rally. Ik vind dat fantastisch en ben ongelooflijk trots dat ze dat doen. Als ik twintig jaar jonger was, dan zou ik hen zeker vergezellen.”

Vorig artikelOnze tips in de Champagne
Volgend artikelWat je moet weten over gezaghebbers