startproblemen autopech

Niets zo frustrerend als ’s ochtends in je auto stappen en tot de vaststelling komen dat hij niet start. Met deze eenvoudige tips voorkom je startproblemen.

Startproblemen zijn tijdens de koude maanden de vaakst voorkomende meldingen op de VAB-Alarmcentrale. Om vlot te kunnen starten moet de batterij minstens 70% geladen zijn. Lage temperaturen verminderen de startcapaciteit van de batterij gevoelig. Bij 0°C biedt de batterij nog zo’n 65% capaciteit. Wil je op zeker spelen, dan kan je startproblemen trachten te voorkomen met deze simpele tips.

1. Parkeer je auto indien mogelijk binnen

Binnen staat je wagen warmer en heeft de batterij dus minder last van de koude. Toch laten heel wat mensen de auto buiten overnachten. Heb je een garage, maak dan plaats, zodat je je auto kunt stallen.

2. Maak zo weinig mogelijk korte ritten

De batterij komt met een korte rit niet op bedrijfstemperatuur en wordt niet opgeladen, eerder zelfs ontladen. Kies voor je korte verplaatsingen indien mogelijk een alternatief vervoersmiddel. Heeft je auto door vakantie een tijd stilgestaan en heb je hem nodig om naar het werk of school te rijden? Gebruik hem dan al eens in de dagen voordien voor een langere rit die je sowieso gepland had. Zo weet je meteen ook of hij vlot start en sta je de volgende dag niet voor voldongen feiten.

3. Is je batterij ouder dan 6 jaar? Laat ze nakijken

Een batterij heeft een gemiddelde levensduur van 6 jaar (afhankelijk van het gebruik en het type). Als je merkt dat starten moeilijker gaat, laat je de batterij best nakijken en indien nodig vervangen. Een professional kan de capaciteit van je batterij eenvoudig meten. Een onderhoud vlak voor de winter kan batterijproblemen voorkomen.

4. Gebruik een druppellader als je je auto een tijdje niet gebruikt

Als je de wagen niet vaak gebruikt en enkel korte ritten maakt, kun je de aankoop van een druppellader overwegen. Een druppellader laadt een accu voortdurend bij. Zo voorkom je dat de batterij leegloopt en daardoor beschadigd wordt.

5. Start je auto wijs

Heeft je auto lang stilgestaan en heb je er geen langere rit mee kunnen maken de dag voordat je hem weer nodig hebt, neem dan je voorzorgen. Schakel bij het starten zo veel mogelijk energievreters uit (radio, navigatie, opladers, mistlichten, achterruitontdooiing…). Vermijd ook langdurig starten. Als de motor niet vlot aangaat, doe je beter een paar korte startpogingen na elkaar dan één lange.

 

Toch pech?

Uiteraard kun je altijd rekenen op VAB! Weigert je auto dienst, bel onze Alarmcentrale op het nummer 078/222.222.

Lees ook

4 veelgestelde vragen over je autobatterij

Hoe werkt de autobatterij?

Platte batterij? Oppassen met startkabels!

Vorig artikelWaar gaan we onze elektrische wagens opladen?
Volgend artikel48u in Oslo, de coolste Scandinaviër