Platte batterij? Probeer startkabels te vermijden.

Wie een platte batterij heeft, grijpt soms naar startkabels. Daarmee moet je voorzichtig zijn, want bij moderne wagens kun je zo onherroepelijke schade aanbrengen aan de elektronica.

Startkabels beter vermijden

Tijdens de koude wintermaanden kampen autobestuurders soms met een platte batterij. De meesten (61%) roepen dan de hulp in van een pechdienst of bellen de garage of vrienden (14%). Ook het gebruik van startkabels is nog steeds populair (17%). Dat is echter niet altijd een goed idee, want auto’s bestaan tegenwoordig voor een groot deel uit elektronische componenten. Die zijn rechtstreeks afhankelijk van de staat van de batterij. Niet alle elektronica in de auto is opgewassen tegen de plotse stroomstoot die startkabels uitlokken. Bovendien kun je bij foutief gebruik van de startkabels extra schade toebrengen aan de elektronica in je auto. Wil je toch je startkabels gebruiken? Ga dan niet onbezonnen te werk en volg nauwgezet de aanwijzingen in het instructieboekje van je auto en zet bij beide auto’s de achterruitverwarming en de blazer van de verwarming aan voordat je de kabels verwijdert, om zo schade aan de elektronica te vermijden.

Voorkom een platte batterij

Een batterij heeft een beperkte levensduur. Vroeg of laat zal elke wagen te maken krijgen met een platte batterij. Je kunt er echter wel voor zorgen dat ze langer meegaat. Met een paar praktische tips kun je batterijpech voorkomen.

Vorig artikelOnze 9 favoriete adresjes in Maastricht
Volgend artikelGetest: Skoda Karoq