Foto: Shutterstock

Bij startproblemen door winterkoude is 4 op de 5 keer de batterij de oorzaak. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?

Op de VAB-Alarmcentrale staat de telefoon vaak roodgloeiend na een koude nacht. Meestal liggen problemen met de autobatterij dan aan de basis van autopech. Zonder een goed functionerende autobatterij geraak je nergens. VAB geeft antwoorden op een paar vaak gestelde vragen en we geven ook tips hoe je batterijproblemen kunt voorkomen.

1. Waarom zijn er vaak batterijproblemen in de winter en na een weekend?

Bij koude werkt de batterij minder goed. Heel wat chauffeurs kunnen dus ’s morgens niet starten na nachtelijke vriestemperaturen. Vooral na een weekend, omdat de meeste wagens dan langer hebben stilgestaan en de batterij aan startcapaciteit verloren heeft.

2. Komen batterijproblemen enkel voor bij oudere wagens?

Batterijproblemen doen zich voor bij alle wagens; benzine of diesel, oud of nieuw. Ook moderne wagens zijn kwetsbaar omdat dezelfde batterij steeds meer energieverbruikers moet voeden zoals gps, infotainment en smartphones die opgeladen worden.

3. Waarom gaat een autobatterij plat?

Iets meer dan 40% van de Vlamingen verplaatst zich enkel binnen een straal van minder dan 5 kilometer van de woonplaats. Hierdoor heeft de batterij niet de tijd om zich genoeg op te laden. Tijdens die korte ritten gebruik je ook je lichten, achterruitontdooiing enz. Dit verklaart waarom heel wat chauffeurs thuis nog kunnen starten, maar dit een eind verder (bijvoorbeeld na een stop aan de school of bij de bakker) niet meer lukt.

4. Waarom is het niet verstandig zelf startkabels te gebruiken?

Vroeger was het geen probleem om zelf met startkabels aan de slag te gaan. Moderne auto’s bevatten echter veel elektronica en het verkeerd af- of aankoppelen van startkabels kan ernstige schade berokkenen aan de gevoelige elektronische systemen van moderne wagens. Roep daarom de hulp van een professional in. Of je nu al VAB-lid bent of nog niet, je kan steeds een beroep doen op een van onze wegenwachters via een jaarcontract of een eenmalige pechverhelping.

Tip

Is je batterij helemaal plat en heb je de hulp van VAB nodig? Pech aanvragen kan nu ook heel gemakkelijk en snel online via deze link. Je vult een paar gegevens in en je pechgeval wordt meteen behandeld.

Loopt er écht iets fout? Reken dan op VAB!

Wist je dat we het vaakst voor problemen met banden en batterijen opgeroepen worden? Met een VAB-Pechbijstand geniet je van 24/7 bescherming bij autopech of -ongeval in heel de Benelux, met een onbeperkt aantal interventies.

Vorig artikelOpnieuw vormingsmoment voor wie iemand leert rijden
Volgend artikelDit verandert er in 2023