autobatterij startproblemen

Je hebt ze misschien al eens moeten laten vervangen, maar wat doet die autobatterij eigenlijk? Wij vroegen het aan onze autojournalist!

Wat doet het?

De autobatterij stockeert de door de alternator geproduceerde elektriciteit, nodig om de wagen te starten en stroomverbruikers als de lichten en de radio te laten werken als de motor stilligt. De meeste batterijen hebben een spanning van 12 volt, maar grotere accu’s zijn aan een opmars bezig, omdat constructeurs steeds meer verbruikers van de motor loskoppelen om brandstof te besparen.

Waar zit het?

De klassieke stek van een autobatterij is onder de kap, vlak langs de motor. In sommige gevallen zit de accu onder de koffervloer, ter wille van een betere gewichtsverdeling of omdat er vooraan niet genoeg plek is. Zit de batterij effectief vanachter, dan worden er onder de motorkap doorgaans toch laadpunten voorzien om gemakkelijk startkabels of een startbatterij te verbinden.

Hoe verslijt het?

De levensduur van een autobatterij hangt af van verschillende factoren, in de eerste plaats de leeftijd. Een batterij die onmiddellijk na de productie geïnstalleerd wordt, werkt langer optimaal dan een die al even in een magazijn staat te degraderen. Extreme koude of dito warmte zijn eveneens te mijden als je de gemiddelde levensduur van vijf jaar wilt overtreffen.

Hoeveel kost een nieuwe autobatterij?

Een autobatterij met gedemineraliseerd water aftoppen zoals vroeger, dat kan niet meer. Nieuwe batterijen zijn onderhoudsvrij en verbruiken nauwelijks nog water, maar gaan daarom nog geen autoleven mee. Lukt opladen niet meer, dan zit er niets anders op dan een nieuwe te kopen aan pakweg 125 euro voor een stadswagentje tot het dubbele en meer voor een sterker exemplaar.

Leestip

Wil je de werking van nog meer auto-onderdelen ontdekken? Lees dan meer over de distributieriem, katalysator, schokdempers, alternator, thermostaat, bougiesturbo, remmen en koppeling.

Met dank aan howacarworks.com.

Vorig artikelReisplannen? Dit mag je niet missen!
Volgend artikelGeluk bij een ongeluk