Sneeuw in eigen land© ostbelgien.eu, Dominik Ketz

Als er sneeuw voorspeld wordt, springen veel Vlamingen enthousiast in hun auto om een dagje te genieten van winterpret in eigen land. Hoe bereid je je voor, waarheen trek je, en hoe geraak je er vlot: dat lees je hier!

1. Een vlotte start

Goed begonnen is half gewonnen. Zorg ervoor dat je probleemloos kunt vertrekken ’s ochtends en laat de pret niet bederven door een tegensputterende motor. Met deze 4 tips voorkom je startproblemen.

2. Veilig richting pistes

Laat de lokroep van een dagje winterpret er niet voor zorgen dat je onvoorzichtig gaat rijden. Een eenvoudige maar belangrijke tip: stap met droge schoenen in de auto, zodat je voeten niet van de pedalen schuiven. En pas je rijstijl aan. Lees hier ook nog even na hoe je precies reageert als je een bruuske beweging moet maken of zou gaan slippen.
Liever met het openbaar vervoer? De NMBS bundelt de plekken die je met de trein kunt bereiken.

3. Skiën, langlaufen of sleeën

Hoe je je dag wilt invullen, zal mee bepalen waar je heen trekt. Op de website van de Oostkantons vind je een handig overzicht van de verschillende wintersportcentra in ons land met het aantal centimeters sneeuw, een aanduiding van de kwaliteit van de sneeuw en of de stations geopend of gesloten zijn. Deze pagina wordt continu geüpdatet.
Eerst zien en dan geloven? Check de snowcams!

Trek eens rackets aan!

Sneeuwschoenwandelen is een geweldige activiteit voor de hele familie: je hoeft geen ervaren wintersporters te zijn om er samen een onvergetelijke dag van te maken. Vanaf Mont Spinette vertrekt een tocht van 5 km, bij Schönberg Aktiv heb je keuze uit verschillende afstanden, en ook in Manderfeld kun je sneeuwschoenen aantrekken. Rackets huur je bij deze centra aan € 10 per dag. Check vooraf wel of er voldoende sneeuw ligt.

4. Wat langer blijven?

Bij La Baraque Michel vul je je maag met hartige streekgerechten. Wil je onbezorgd nippen van een gelijknamig biertje en ’s anderendaags de pret verderzetten, dan kun je in deze traditionele herberg blijven overnachten. Ook bij Cyrano kun je zowel een tafel als een bed boeken. Je hebt er de keuze uit het gastronomische restaurant of de brasserie-wijnbar. Hotel-restaurant Schröder in Büllingen biedt langlaufloipes vlak voor de deur, en ook het nieuwe Nature Hotel Mont Rigi pakt uit met moderne kamers, een gezellige brasserie én pistepret.

5. Terug de baan op

Vertrekken op sneeuw vraagt wat techniek. Trek rustig op: geef weinig gas en laat de koppeling zachtjes opkomen. Zo krijgen je banden grip. Vertrekken in tweede versnelling kan helpen. Eventueel schakel je de ESP van je wagen even uit, maar schakel de tractiecontrole meteen weer in, eens je vertrokken bent. Maak ook je auto sneeuwvrij voor je de weg opgaat. Zo vermijd je dat grote hoeveelheden sneeuw van het dak afglijden terwijl je aan het rijden bent en breng je geen andere weggebruikers in gevaar.

Meer informatie rond wintersport in België vind je hier.

TIP Toch gestrand op weg naar of van een dagje sneeuwpret, weet dan dat onze wegenwachters steeds voor je klaarstaan! Als er een winterprik wordt voorspeld, zetten wij bovendien extra personeel in. Heb je pech, gebruik dan de rode knop om pechverhelping aan te vragen en sneller uit de nood geholpen te worden.

Vorig artikelGroenland, ’s werelds ruigste eiland
Volgend artikelVAB-menu: viergangenmenu bij RAAM in Lokeren voor € 60