© Ami Amis

‘Rijdende revolutie bij VAB’: zo kopt Het Laatste Nieuws in haar weekendeditie. Ze hebben het over de VW ID. Buzz van VAB, en het feit dat dit full electric pechverhelpingsvoertuig er vanaf maandag 11 maart opuit trekt met… een zonnepaneel op het dak. Een uitvinding van Paul Van Lil, coördinator van de VAB- garage in Melsele en in z’n vrije tijd dus een soort professor Gobelijn.

Sinds deze zomer heeft VAB zo’n elektrische ID. Buzz in gebruik. De toekomst zal immers meer en meer elektrisch zijn en ook de vloot van VAB past zich volop aan deze evolutie aan. Zo heeft VAB ook in de vervangwagenvloot elektrische wagens opgenomen, geeft VAB-Rijschool sommige opleidingen met volledig elektrische voertuigen en zijn de VAB-wegenwachters ondertussen dus volledig vertrouwd met dat eerste volledig elektrische interventievoertuig. (Hier lees je er alles over.)

Extra stroom, groter rijbereik

Met een tweede wagen op komst is er dus meteen ook een nieuwigheid in aantocht: het zonnepaneel op het dak. “Dat zonnepaneel laadt een extra lithiumbatterij op, die de werktuigen zoals de slagmoersleutel of de startbooster van stroom voorziet”, vertelt Paul. “Hierdoor hoeft de hoofdbatterij niet te worden aangesproken en heeft de wagen dus een groter rijbereik, van 15 tot zelfs 20% meer. Waar hij anders 320 kilometer zou kunnen rijden, wordt dat nu makkelijker 400 kilometer.”

Carwash-proof

Nog enkele leuke weetjes: het zonnepaneel is amper 3 mm dik en weegt inclusief omvormer nauwelijks 5 kg. O ja, je mag er zelfs mee in de carwash! En omdat VAB overtuigd is van Pauls uitvinding, werd beslist om ook de ID. Buzz die al in gebruik is én de vijf exemplaren die er binnenkort aankomen allemaal uit te rusten met zo’n zonnepaneel.

Lees ook

Mag je een elektrisch voertuig duwen of slepen?

Mag een elektrisch voertuig een aanhangwagen trekken?

Vorig artikelHet beste van Ierland in 7 etappes
Volgend artikelOosterweelwerken: vanaf vanavond hinder op R1 richting Nederland