vakantierit

Onderschat een lange vakantierit niet. In de zomermaanden is één op de drie ongevallen op autosnelwegen geheel of gedeeltelijk te wijten aan vermoeidheid.

Las een pauze in, ook naar het einde toe

We kennen allemaal de goede raad om regelmatig te stoppen tijdens lange autoritten, alleen doen we het niet altijd. Uit cijfers naar de oorzaken van ongevallen blijkt nochtans dat het noodzakelijk is om regelmatig een pauze in te lassen. Het best doe je dat om de twee uur en dit over de hele lengte van je vakantierit, dus ook in het begin en vooral naar het einde toe. Er gebeuren namelijk vier keer meer ongevallen in de laatste 100 kilometer van een lange autorit. De momenten waarop je het meest moet oppassen zijn tussen 14 en 16 uur en ’s nachts tussen 2 en 6 uur. Sommige bestuurders rijden liever ’s nachts omdat ze dan minder verkeer hebben. Toch is dat naar veiligheid toe niet aan te raden. Doordat de meeste autosnelwegen tijdens de nacht niet verlicht zijn, kan er door de duisternis sneller concentratieverlies optreden. Uit statistieken blijkt dat ongevallen die ’s nachts gebeuren veel ernstiger zijn.

Nog zorgelozer op vakantie?

Laat je vakantie niet in het water vallen. Kies voor zekerheid en boek voor je vertrek ook jouw VAB-Reisbijstandspakket. Zowel jij, je gezin, je wagen als je reis zijn bij ons in goede handen.

’s Nachts rijden

Wil je toch tijdens de nachtelijke uren rijden, hou er dan rekening mee dat je extra uitgerust aan de reis begint. Begin dus niet dezelfde avond na een laatste werkdag nog aan je vakantierit. Je moet ook sneller pauzes inlassen. In plaats van om de twee uur, het best om het anderhalf uur. Beter is natuurlijk om van chauffeur te wisselen. Zo kan de ene een stuk rijden, terwijl de andere slaapt. Zorg er ook voor dat je genoeg water drinkt. Als je het te koud krijgt, zet je de verwarming beter niet aan, want dat maakt je nog slaperiger. Trek bijvoorbeeld een extra trui aan. Om de andere passagiers niet te storen, wordt de radio vaak uitgezet. Toch is het beter om deze aan te laten staan. Denk er ook aan dat de tijdswinst die je maakt relatief is. Wie ’s nachts rijdt, komt moe toe op zijn bestemming en moet dus vaak overdag slapen, waardoor je de eerste dag toch weer geheel of gedeeltelijk mist.

Lees ook

Wat zijn de knelpunten op weg naar je bestemming?

Hoe kun je best je auto laden?

Wat moet je controleren voor je op vakantie vertrekt? 

Vorig artikelOp reis? Bij terugkeer formulier invullen!
Volgend artikelWin een etentje en overnachting bij Dinner On The Lake