Brussel op z'n mooist

Als er een stad is die wat extra liefde verdient, dan is het Brussel wel. Toegegeven, je moet er wat moeite doen. Maar dat lukt probleemloos met deze 6 prachtadresjes.

Als je verder kijkt dan de Grote Markt, de Beurs en de Dansaertstraat, dan ontdek je rond Sint-Gillis en Elsene een stukje van Brussel dat je willens nillens in je hart sluit

1. Kunstgalerij

La Patinoire Royale, opgetrokken in 1877 en de eerste overdekte rolschaatsbaan ter wereld. Dezer dagen huist hier een indrukwekkende kunstgalerij, Galérie Valerie Bach. De galerij heeft museumambities en moedigt curieuzeneuzen aan om even te komen piepen. Een gratis en inspirerende kunststop dus!

Veydstraat 15, www.lapatinoireroyale.com

Zorgeloos zomeren in eigen land?

Ook bij je binnenlands uitje naar Antwerpen vertrek je best niet zonder VAB-Pechbijstand. Onze wegenwachters staan dag en nacht voor je klaar, of je nu een lekke band of motorpanne hebt.

2. Forcado Pastelaria

Luttele meters verder bevindt zich Forcado Pastelaria. Een stukje Lissabon in deze koude contreien, gevuld met Portugese pasteitjes die er in gaan als zoete koek. Keuze zat trouwens. Naast de klassieke pasteis, zijn er ook de versies met speculaas, chocolade, koffie…. Om ter plekke te verorberen of mee te nemen.

Charleroise Steenweg 196, www.forcado.be

3. De Darwinstraat en Georges Brugmannplein

Lunchen bij Ici

Hier regeert het gezond verstand. Dus bestel je er een gezonde superbowl vol omega 3, een detox sap of een smoothie van amandelmelk, rood fruit en açaibessen. En wie echt werk wil maken van die goede voornemens gaat voor het slimming menu dat door een diëtiste werd samengesteld. Trés branché dus, maar niet arrogant of betweterig. Het soort plek waar je wilt blijven zitten om na die gezonde groentelawine de ene koffie (of chai latte) na de andere te bestellen.

Darwinstraat 35

Boetiekjes

Naast de deur van Ici wacht Vintage Items en wanneer je verder omhoog klimt, passeer je nog tal van boetiekjes.

Darwinstraat 33, www.vintage-items.eu

Maison Dandoy

Al sinds 1829 het speculaashuis van vertrouwen en goed voor een tiental koekjesboetieks in Brussel. En je snapt het succes van dit familiebedrijf zodra je de deur openzwaait en overweldigd wordt door die heerlijke geur van vers gebakken lekkernijen. Wie aan gewone speculaas niet genoeg heeft, kan hier crunched speculaas inslaan of opteren voor speculaas met een vingeraflikkend chocoladelaagje.

Brugmannplein 9a, www.maisondandoy.com

Librairie Candide

Heb je liever wat om handen, sla dan een voorraad boeken of tijdschriften in bij de buren van Librairie Candide, goed voor twee etages leesplezier.

Brugmannplein 2, www.librairie-candide.be

4. Aperitieven Chez Franz

Een heerlijk relaxte plek vol habitués waar er op elk moment van de dag wel iets te smikkelen valt. Geen haute cuisine, maar eerlijke gerechten die in huis bereid worden. Dat wordt dus hummus, cheeseburger, croque planchette, camembert uit de oven en krokante groentjes met dipsaus met daarbij een goed glas rode, biologische wijn.

Hoge-Bruggelaan 30, www.chezfranz.com

5. De groene long van Brussel

Ter Kamerenbos is de elegant uitloper van het Zoniënwoud. Er wordt gejogd, geskeelerd, gefietst en geslenterd. Brede, kronkelende paden die de glooiingen netjes volgen, hier en daar een prieeltje, een immense vijver en weelderig groen. Bovendien worden auto’s in het weekend en op feestdagen geweerd en is de pret dan helemaal zorgeloos. Midden in die vijver ligt een eilandje met Chalet Robinson, bij mooier weer vlotjes per boot bereikbaar. Instappen, roeien tussen de zwanen en de eenden en daarna relaxen. Kan het nog romantischer?

Steigerweg 1, www.chaletrobinson.be

6. Museum Van Buuren

Deze villa uit 1928 van de bankier en mecenas David van Buuren is een levend museum. Het lijkt alsof de van Buurens hier nog steeds resideren. Je stapt binnen in een echt huis, ingericht in art-decostijl met glanzende meubelen, kleurrijke tapijten, stemmige glasramen en vele kunstwerken. David van Buuren steunde Ensor, Van Gogh, Permeke en van de Woestijn, in de villa vindt je dan ook 32 van hun schilderijen.

Leo Erreralaan 41, www.museumvanbuuren.be

Tip

Overnachten Wij verbleven in het Jam Hotel op de Charleroise Steenweg. Architect en designer Lionel Jadot toverde een versleten kantoorgebouw om tot hét coolste hotel van de stad.
Sprout to be Brussels! Ook trots op Brussel? Met de site van Sprout to be Brussels ontdek je de boetiekjes, restaurants en koffiehuizen van de échte Brusseleirs.

Heb je zin om verder zuidwaarts in eigen land te trekken? Ontdek Doornik of Namen met onze tips.

Vorig artikel12x op ontdekking in Namen
Volgend artikelOp autovakantie? Een handige checklist voor een goede reis!