Klein Zwitserland © Karl BruninxKarl Bruninx

Luxemburgs Klein Zwitserland, aka het Mullerthal, heeft geen hooggebergte, maar imponeert met een rits andere natuurfenomenen én leuke adresjes waar je ook in lycraoutfit en met wandelschoenen van harte welkom bent. Een glaasje cider? Graag!

De Mullerthal Trail slingert 112 km langs indrukwekkende kloven en bizarre rotsen en kreeg het label ‘Quality Trails – Best of Europe’ opgespeld. De paden pakken dan ook uit met natuurelementen – boomstamtrappen bijvoorbeeld – en zijn consequent bewegwijzerd met een sierlijke M. Route 1 belooft vergezichten op en rond Echternach, route 2 serveert spectaculaire rotsformaties en neemt je mee naar het hart van Klein Zwitserland, terwijl route 3 charmeert met rustige beekdalen en romantische kastelen. Variatie troef dus. Bovendien zijn er nog talloze kortere verbindingsroutes, waardoor je nooit in herhaling valt.

 

3 wandelhoogtepunten in Klein Zwitserland

  1. De klaterende bemoste waterval Schéissendëmpel is dé publiekstrekker. De zandstenen brug die sinds 1879 boven de waterval uittorent, is dan ook het symbool van de regio. Op de brug kun je trouwens dieren ontcijferen. Om de waterval te bereiken, kronkel je tegen de rotswand en bedwing je een nieuwe hightech ogende trap, gemaakt met materialen die allemaal binnen 20 km te vinden waren. Van hieruit vertrekken 12 wandelingen, variërend van 0,9 tot 8,5 km.
  2. Vlak bij Berdorf wacht de rotsformatie Hohllay, wat zoveel betekent als holle rots. Dus wandel je gewoon doorheen die rots om daarna opnieuw te klimmen. Want ook deze plek is goed voor weer een nieuwe voorraad paden.
  3. Bij de Kallektuffquell leidt een toverachtig vlonderpad je langs een kabbelend stroompje naar de bron. Een poëtisch plaatje dat je voorgoed wilt opslaan. En ook van hieruit vertrekken nog andere paden.

 

Santé! Zum Wohl!

In Luxembourg the gold grows on trees. Ramborn verwerkt honderden tonnen lokale appels en peren, goed voor 150 variëteiten, en hun ciders scoren de ene na de andere medaille. De appelbomen worden 100 jaar, de perenbomen wel 400. Zo blaast Ramborn de oude boomgaarden nieuw leven in en zetten ze de Luxemburgse traditie verder. Geproefd en meer dan goedgekeurd. Santé! Zum Wohl!

 

Lekker eten

Een brasserie naast een toerismekantoor met een geprivilegieerd terras: het klinkt als een toeristenval. Maar Brasserie Henringer Millen pakt uit met een stevige 12,5/20 bij GaultMillau. Je eet er dus echt uitstekend en dat mag zelfs in lycraoutfit. Het toerismekantoor naast de deur is al net zo imposant. Hier leen je bovendien, gratis zelfs, de nodige wandelattributen – van een wandelrugzak waar een baby in past tot wandelschoenen. En met een beetje geluk draait het waterrad en kun je zelfs een net gebakken brood mee naar huis nemen.

Pal op de pittoreske markt van Eechternach vind je Aal Echternoach, een gezellig etablissement waar onvervalst Luxemburgs wordt gesproken. Spits dus je oren. Je eet huisgerookte zalm, maar er staan ook verrassend veel vegan en veggie gerechten op het menu. Met uitzicht op de vele wandelaars, fietsers en motards die op het marktplein verpozen.

 

Logeren in Mullerthal

B&B Berdorfer Eck pakt uit met vrolijk ingerichte kamers, een kruidentuin waar je even kunt vertoeven en op de benedenverdieping zowel een bistro, épicerie als cadeauwinkel. Kwestie van locals en passanten op hun wenken te bedienen. Van spaghettisaus in potten en droge worsten over aardbeien en biogember tot schapenvelletjes en bekerhouders voor op je mountainbike. Je likt er ijsjes, drinkt er koffie en trekt daarna op pad met een voorraad eekhoornvoer of een picknick.

Kampeerfanaten komen thuis op camping Martbusch, waar pods wachten. Op maat van twee of groot genoeg voor het hele gezin. En de Mega Pod XL heeft zelfs eigen sanitair. Verwacht basic comfort, maar wel vlak bij de Mullerthal Trail.

 

 

Lees ook

Weekend in de Luxemburgse Moezel

Getest: Luxemburg met kinderen

Vorig artikel7 ultieme Moezel tips
Volgend artikelGetest: Kia Sportage