Moezel © Christel ExelmansChristel Exelmans

Als kralen aan een snoer liggen schilderachtige dorpjes, beroemde wijngaarden en massieve burchten op de kronkelende oevers van de Moezel. Hier moet je zijn voor exquise riesling!

1. Bernkastel-Kues

Start bij het pittoreske Moezelstadje Bernkastel-Kues. Wandel door het eeuwenoude centrum met zijn smalle steegjes en hoge huizen die gezellig tegen elkaar leunen en waan je in een sprookje van Grimm. Het historische marktplein is omzoomd met 17de-eeuwse vakwerkhuisjes. Tussen de bijzondere panden door zie je de glooiende heuvels met wijngaarden die de stadskern bijna omarmen. Het stadje is gereputeerd om zijn ‘Doctor-Wein’. Voor wijnen afkomstig van deze prestigieuze wijngaard is een echte rieslingliefhebber bereid een flinke duit neer te leggen. Die moet je dan ook zeker proeven.

2. Traben-Trarbach

Laat je meevoeren langs de kronkels van de Moezel tot het dubbelstadje Traben-Trarbach. Hier valt veel te ontdekken over de geschiedenis van de wijnregio. Ooit was dit, na Bordeaux, de grootste wijnhandelsstad van Europa. Dankzij de florissante handel rond de voorlaatste eeuwwisseling lieten vermogende wijnbouwers en handelaars indrukwekkende villa’s in jugendstil bouwen. In het art-nouveauhotel Bellevue snuif je de sfeer van weleer op. Dwaal door de fraaie gangen en plons in het gestileerde zwembad. Een buitengewoon logeeradres!

 

3. Het water op

Een boottocht op de Moezel is een absolute must. Ga aan boord bij een van de vele rederijen en geniet van de schitterende voorbijglijdende panorama’s. Op de hellingen van dit unieke rivierlandschap rijpen bijzondere druiven, voornamelijk witte riesling. Het koele klimaat, dat zorgt voor een trage rijping, en de poreuze leibodem, die de warmte vasthoudt, geven moezelwijnen hun typische smaak. Klop zeker aan bij een Strausswirtschaft, het erf van een wijnboer waar je voor een redelijke prijs een fles uit eigen productie koopt. Of strijk neer in een van de vele Weinstuben, de typische wijnbars van de Moezel waar je kunt proeven én kopen.

4. Fietsen en genieten

Naast voortreffelijke wijn proeven kan je hier ook fantastisch fietsen. Van makkelijke ritjes tot pittigere tochten met een gids: elke fietser komt aan zijn trekken. De Mosel Radweg is een absolute aanrader. De fiets kan mee de boot op; met een e-bike worden de stevige hellingen bovendien kinderspel. Stippel een mooie route uit en fiets van dorpje naar dorpje. Op de route van Zell naar het bevallige dorpje Pünderich bijvoorbeeld word je beloond met schitterende landschappen. Je fietst tussen uitgestrekte wijngaarden en mooi bosrijk gebied.

 

5. Proeven is toegestaan

Een originele variant van wijnproeven beleef je in het kleine stadje Zell. De kelderwandeling met Günther Eberhard is een ervaring vol humor. Terwijl je van de ene wijnkelder naar de andere wandelt, leert hij je rieslingwijnen degusteren, van beendroog tot zoet. Op zijn best is een droge riesling een geraffineerde wijn met een ragfijne zuiverheid en aromatische precisie, die zijn minerale karakter met diepte en delicate zuren combineert. Je proeft meteen waarom al dat hard labeur op die steile wijnhellingen loont.

€ 8 p.p., min. 6 en max. 18 personen, rondleiding in het Duits, boeken via haus-eberhard.de

 

6. Kuren met wonderzout

Voor een dagje wellness trek je naar het bosrijke Bad Bertrich, waar water met een temperatuur van 32 graden van een diepte van meer dan 2000 meter komt en een hoog gehalte aan natriumsulfaat bevat. Wie nog wat dieper de Eifel intrekt, kan in de plaatselijke vulkaanthermen genieten van de weldaden van dit Glaubersalz. Dompel je onder in zo’n pekelbad en je voelt je als herboren!

7. Populair Cochem

In Cochem kun je niet naast de majestueuze Reichsburg kijken, die vanaf een hoge rots over het toeristische stadje waakt. Een ludieke rondleiding (in het Nederlands) loodst je langs alle hoeken en geheimen van het kasteel. Het historische centrum van de stad grossiert in smalle straten met vakwerkhuizen en barokke gebouwen in een waaier aan kleuren. Om de drukte te ontlopen steek je de Moezel over, waar het fijn toeven is naast de oever. Koop in één van de vele wijnstalletjes een fles riesling, om vervolgens neer te ploffen in het gras en te genieten van de traag voorbijvarende boten en het uitzicht op de vage drukte langs de kleurrijke promenade aan de overkant.

Moezel praktisch

Erheen Vanuit Antwerpen rijd je in zo’n 3,5 uur naar Cochem. Vul je VAB-Pechverhelping (geldig in de Benelux) aan met de optie ‘Frankrijk/Duitsland’. Zo kun je altijd op ons rekenen bij autopech. Ook met de trein geraak je vanuit Brussel via Keulen in Cochem. Prijzen vanaf € 25,90. Meer info via bahn.com of nmbs.be.

Ter plaatse Zowat overal kun je fietsen huren. Een degelijke e-bike is hier geen overbodige luxe. Voor een boottocht kun je bij verschillende rederijen terecht. Met de fiets op de boot vaar je van stadje naar stadje.

Overnachten Wij logeerden in het Romantik Jugendstilhotel Bellevue in Traben-Trarbach, een stijlvol hotel aan de oevers van de Moezel.

Toeristische info moselhighlights.de

Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Duitsland met een VAB-Reisverzekering.

 

Lees ook

8 verrassende parels in Duitsland
Schattenjagen op het eiland Rügen
6 ‘De Mol’-locaties die je met je eigen ogen wil zien
Roadtrip langs Duitse sprookjes

Vorig artikelWaarom mag je niet lachen op je pasfoto?
Volgend artikelGroots natuurspektakel in Klein Zwitserland