Boom en gras naast de Moezel in Luxemburg

In het zuidoostelijke puntje van het Groothertogdom Luxemburg slingert de Moezel statig door het groene landschap. Duitsland aan de ene kant. Het kleine maar fiere Luxemburg aan de andere.

Dag 1

9u – Natuur

In het natuurreservaat Haff Réimech in Remerschen wandel je heerlijk over houten bruggetjes. Links en rechts springen visjes weg en houden kikkers een kwaakconcert alsof hun leven ervan afhangt. Onderweg staan hutjes om ongegeneerd naar vogels te staren. In het volledig uit hout opgetrokken Biodiversum aan de ingang huren we een verrekijker. Een tentoonstelling toont hoe mens en natuur door de jaren heen geëvolueerd zijn in deze streek.

12u – Jeugdherbergen

Het terras van de moderne jeugdherberg van Remerschen nodigt uit om even te pauzeren. De kaart is beperkt, maar voor weinig geld krijgen we er prima eten. Wie kiest voor een verblijf in de Luxemburgse jeugdherbergen kan een fietstrektocht maken en zijn bagage van herberg naar herberg laten brengen.

14u – Cruise op de Moezel

We wagen ons aan een minicruise op de Moezel en starten in Remich. De met wijnranken bezaaide heuvels glijden aan ons voorbij. In Schengen gaan we aan wal. Het plaatsje telt amper zeshonderd inwoners, maar werd wereldberoemd door het Verdrag van Schengen, dat het vrije verkeer van personen in de Europese Unie mogelijk maakt. Op Les Colonnes des Nations staan de sterren van alle landen in het verdrag. Wie vindt het snelst de Belgische ster? Let op, niet elke boot stopt in Schengen!

15u – Fietsen tussen de wijngaarden

Wij nemen niet de boot, maar de (huur)fiets terug naar Remich en kiezen voor de hoger gelegen Route du Vin, waar je letterlijk tussen de druivelaars rijdt. Liever een vlakkere route? Neem dan het mooie, vlakke pad langs de Moezel.

Gratis met Luxembourg Card 

17u30 – Wellnessen

Al sinds 1847 kennen ze in Mondorf-les-Bains de geneugten van het kuren. De enige warmwaterbron in Luxemburg stuwt water van 36 graden naar de oppervlakte. In het wellnesscentrum gaan we zweten in de sauna’s en sudderen in de whirpool. Tip: probeer ook het Wenikritueel, waarbij je eerst wordt besprenkeld met water aan berkentakken en nadien zachtjes en professioneel wordt geslagen met diezelfde takken.

20u – Gastronomie aan de Moezel

In de vroegere vertrekken van de oude thermen, gaan we lekker dineren. Maus Kätti serveert smakelijke gerechten voor groot en klein.

Dag 2

10u – Saint Martin

Langs de oevers van de Moezel is het moeilijk om wijnkelders te graven. Bij Caves Saint Martin bewaren ze hun wijnen dan ook in gangen uitgehouwen in de rotsen. De constante temperatuur van 12 graden is de ideale habitat voor crémant, de plaatselijke bruisende specialiteit.

12u – Eigentijds lunchen

Jonge chef Chris Juchemes serveert in zijn restaurant Savory eigentijdse versies van klassiekers, mét uitzicht op de Moezel.

14u – Vlinders spotten

Een lieflijke Franse papillon wordt in de vlindertuin van Grevenmacher een Schmetterlinge. Romantisch zal de Duitse taal nooit klinken… Gelukkig klinkt het Luxemburgse Päiperlek nog redelijk zacht. De tuin is relatief klein, maar we lopen er echt tussen de vlinders. De vlindertuin stelt mensen met een mentale handicap tewerk. Een mooi en waardevol project.

16u – Panorama van de Moezel

We sluiten af met een wondermooi panorama in Koeppchen. Onze auto parkeren we in het centrum (iets hogerop de berg kan ook) en wagen ons aan de kuitenbijter. Aan het kappelletje wacht ons een knap uitzicht op de Moezel en de wijngaarden die de flanken bekleden.

Tip

Tanken is in Luxemburg nog steeds goedkoper dan in ons land. De prijzen aan de pomp zijn overal dezelfde. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar het goedkoopste tankstation.

Praktisch

Erheen Vanuit Brussel rijd je zo’n 250 kilometer naar Remich.
Ter plaatse Met de Luxembourg Card krijg je gratis toegang tot heel wat attracties, musea, kastelen en zwembaden. Daarnaast zijn er kortingen op talrijke bezienswaardigheden en mag je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en de fietsen van RentaBike. De kaart is verkrijgbaar voor 1, 2 of 3 dagen. Ook een gezinskaart is mogelijk.
Overnachten VAB-Magazine verbleef in het moderne Hotel Ecluse in Stadtbredimus, op de oever van de Moezel.
Goed verzekerd Vergeet je VAB-Reisbijstand niet. Heb je een VAB-Pechbijstand? Dan ben je ook gedekt in Luxemburg.

Vorig artikelDit moet je weten over winterbanden en sneeuwkettingen
Volgend artikelVAB is voorstander invoering spoedstrook op snelwegen