Duitsland routes elektrisch

…is Duitsland! Niet alleen dicht bij huis maar vooral meer dan genoeg laadstations. Geen kopzorgen dus over die bijna-lege batterij. Onderstaande routes bieden je het beste van de Duitse cultuur en natuur, zónder Reichweitenangst.

Geen Reichweitenangst 

Onze oosterburen weten hun woorden wel te kiezen: Weltschmerz, Schwung… En nu hebben ze ‘Reichweitenangst’ bedacht. ‘Range axiety’ in het Engels. Laadstress dus, of de angst van een bestuurder dat zijn of haar voertuig onvoldoende energie heeft om de resterende kilometers af te leggen en de vrees om te stranden langs de kant van de weg.
In Duitsland hoeft het angstzweet je niet uit te breken, want ons buurland is heel goed uitgerust. Bundesnetzagentur meldt dat Duitsland sinds 1 mei over meer dan 90.000 laadpunten beschikt, waarvan 16.600 snelladers. De app Electromaps helpt je het dichtstbijzijnde laadstation te vinden. Er zijn er maar liefst 41.923 geregistreerd op de kaart. Filter op ‘snelladers’ of ‘gratis laadpunten’ en je vindt snel wat je zoekt.

Ter plaatse huren, op hotel laden

Wil je niet vanuit België met de auto naar Duitsland reizen, dan is ter plekke een auto huren ook een goede optie. Het merendeel van de autoverhuurbedrijven biedt elektrische modellen aan. Zo kun je bijvoorbeeld met de nachttrein naar Berlijn, om vervolgens met een huurwagen de wijde omgeving te verkennen.
Ook hotels investeren in de nodige faciliteiten voor hun gasten. Van de 19.000 hotels op Booking.com bieden er meer dan 10.000 een elektrisch laadpunt aan. Om een camping met laadpalen te vinden, moet je iets meer research doen, maar ze bestaan zeker wel.

3 routes op maat van gezinnen én EV’s

1. Romeinen, ridders en zeemeerminnen

Tussen Keulen en Frankfurt liggen heel wat verbluffende Unesco-sites op je te wachten. De route ‘In de voetstappen van Romeinen, ridders en zeemeerminnen’ leidt langs zeven bijzondere sites. Een boottocht, lokaal lekkers en een brok geschiedenis: deze trip biedt meer dan voldoende afwisseling om jong en oud zoet te houden. Vanuit de steden Frankfurt, Koblenz en Keulen kan je nog meer uitstappen maken. Naar Trier bijvoorbeeld, Duitslands oudste stad met maar liefst negen werelderfgoedsites. Mag het voor de kinderen iets avontuurlijker? Dan kan je op de Moezel een kanotochtje doen.

2. Op stap met sprookjesfiguren

Duitsland staat bekend om de vele sprookjes die er zich afspelen. Van de Bremer stadsmuzikanten via de Rattenvanger van Hamelen tot Assepoester: op de Sprookjesroute word je ondergedompeld in de magische wereld van de gebroeders Grimm en hun helden. Bovendien leent deze route zich perfect om enkele Unesco-werelderfgoedsites te bezoeken, zoals in Kassel en Corvey. De tocht van maar liefst 600 km zal kinderen betoverd en volwassenen nostalgisch achterlaten.

3. Werelderfgoed vlak over de grens

Voor cultuur hoef je niet te reizen. Zo trekt een Unesco-route van Ferienstrassen naar Brühl, Keulen, Aken en Essen, net over de grens met België. Op deze 350 kilometer kom je langs verschillende werelderfgoedsites, zoals de doms van Aken en Keulen, de kastelen in Brühl en het romantische Midden-Rijndal. Onderweg word je getrakteerd op prachtige panorama’s én een goed glas riesling aan de Moezel. Je kiest zelf hoe lang je erover doet, maar de route staat in ieder geval garant voor cultuur, natuur en plezier.

Meer toeristische info vind je op de website van de Duitse nationale dienst voor toerisme.

Lees ook

Blauwe E-sticker in Duitsland levert voordelen voor wie elektrisch rijdt
8 verrassende parels in Duitsland
Elektrisch op vakantie: trager rijden en toch sneller aankomen

 

Vorig artikelCaravan of motorhome: welk rijbewijs heb je nodig?
Volgend artikelWat roert er in het Ruhrgebied?