Duitsland tips

Voor veel Belgen is Duitsland een blinde vlek. Je kent misschien wel een paar steden of een stukje groen, maar verder beseffen we nauwelijks wat voor natuurschoon onze oosterburen te bieden hebben. Wij delen graag onze beste tips met je!

1. Adempauze in de bergen

Duitsland is ook een Alpenland, met een heel eigen gezicht. Vooral in de Allgäu-regio lijken de scherpe pieken in een intens groen landschap weggeplukt uit een sprookjesboek. Je maakt hier fantastische wandelingen en fietstochten en geniet van de bijzondere sfeer in de dorpen. Mis ook het beroemde Slot Neuschwanstein niet, dat als voorbeeld diende voor het kasteel van Doornroosje in verschillende Disney-parken. Tip: De streek verken je in alle comfort vanuit het nieuwe Center Parcs Park Allgäu (foto links), aan de voet van de Alpen, met verschillende types luxecottages, een groot subtropisch zwembad, uitgebreide wellness en veel buiten- en binnenspeelparadijzen.

2. Geheimtip: het onbekende Wiedtal

Op drie uur rijden ligt het bosrijke natuurpark Rhein-Westerwald. Hier heeft de kronkelende rivier Wied een romantisch dal (foto rechts) met soms steile hellingen uitgesleten, waarrond heuvels en graslanden elkaar afwisselen. Het is een prachtig decor voor een actieve break. Zo leidt de pittige Kloosterweg (17 km) je langs sappige weides, heuvels en donkere bossen. Deze wandelroute verbindt de langeafstandspaden Rheinsteig en Westerwaldsteig. Ook fietsers kunnen hun hart ophalen: de vrij vlakke ‘Wied-Radweg’ (100 km) doorkruist het Wiedtal volledig.

3. Feelgoodkuur in de Vulkaaneifel

Het Eifelgebied voelt wat meer vertrouwd, gezien het net over de grens ligt. Vooral de Vulkaaneifel (foto links) slaat je met verstomming: de begroeide oude vulkanen en diepblauwe kratermeren getuigen van oerkrachten, maar zien er nu vooral idyllisch uit. Hier komen al je zintuigen op kracht en geniet je van onvergetelijke natuurervaringen. Tijdens lange wandelingen of fietstochten glijdt de stress moeiteloos van je af. Een wellnesskuurtje in Daun, Bad Bertrich, Manderscheid of Ulmen maakt je verblijf compleet.

4. Noordrijn-Westfalen: fietsparadijs vol afwisseling

Keulen, Aken, het Ruhrgebied… Noordrijn-Westfalen (foto rechts) klinkt bekend in de oren. Toch zal dit gevarieerde landschap je blijven verbazen. Wist je dat er tussen Münster, Paderborn, Bonn en Aken 29.000 km bewegwijzerde fietsroutes liggen? Of je nu graag ontspannen cruiset of liever sportief fietst, je vindt hier voor elk wat wils. In het parklandschap vol tuinen en kastelen rond de stad Münster zijn de fietspaden vlak, maar het bergachtige Sauerland is goed voor uitdagende routes. Romantische zielen kunnen langs de Rijn fietsen en ook het licht glooiende groene Bergisches Land, met z’n mooie vakwerkhuizen, is perfect haalbaar.

5. Bronnenwandeling in Paderborner Land

De grootste attractie van de oude universiteitsstad Paderborn – op zo’n 250 km van de grens – is niet de domkerk, het stadhuis of het kasteel, maar de tweehonderd bronnetjes die midden in de stad ontspringen. Die stroompjes vormen de Pader, die zich door een weelderig landschap slingert om amper vier kilometer verder in een andere rivier uit te monden. Met de ‘PaderWanderung’ volg je de loop van Duitslands kortste rivier. Ook de ruime omgeving van Paderborn (foto links) loont de moeite: verbazend ongerept, met zowel bergruggen als heide en vlaktes, bossen, bronnen, beken en meren.

6. Kriskras door het Ruhrgebied

Het Ruhrgebied (foto rechts) is méér dan een grote dichtbevolkte regio met een industrieel verleden. Het gebied, dat vijf grote en tientallen kleinere steden telt, heeft zich ontpopt als cultuurhotspot en kun je opvallend vlot met de fiets verkennen. De comfortabele routes, goed voor 1200 km, maken vaak gebruik van wegen langs kanalen en oude spoorwegbeddingen. Een goede bewegwijzering en handig fietsknooppuntensysteem houden alles overzichtelijk. Onderweg zie je indrukwekkend industrieel erfgoed en verrassend veel groen. Soms kun je ook binnengluren in achtertuintjes die je vanop de gewone wegen niet ziet.

7. Natuurpark rond Osnabrück

Geoparken zijn natuurgebieden die een boeiend stukje geologie vertellen. Een van de mooiste natuur- en geoparken in Europa is TERRA.vita in Nedersaksen (foto links), dat aan Noord-Nederland grenst. Een groot deel hiervan overlapt met het Osnabrücker Land, de wijde omgeving van cultuurstad Osnabrück. Bosrijke bergkammen, oeroude heuvels, steengroeven en mysterieuze veengebieden getuigen van 300 miljoen jaar aardse geschiedenis. Maar bovenal is het een verbluffend decor voor fiets- en wandeltochten met prachtige vergezichten, waarin je ook middeleeuwse burchten en megalithische graven spot.

8. Het eilandgevoel op Norderney

Even buiten de Duitse kust ligt de Noord- en Oostzee bezaaid met eilanden. Een twintigtal daarvan is ook populair als vakantiebestemming. Vooral Waddeneiland Norderney (foto rechts) springt in het oog. De ‘Koningin van de Noordzee’ biedt het beste van twee werelden: een bruisend stadje met trendy bars en loungeclubs én magisch ongerepte natuur met zandstranden, duinen en de Waddenzee. Een ideaal eiland om te zonnen, eindeloos te wandelen en te onthaasten, in élk seizoen. Tip: Relax in bade:haus norderney, het grootste thalassocentrum van Europa.

Vorig artikelGetest: Toyota Corolla
Volgend artikelHoe vervoer je een elektrische fiets met de auto?